Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SE cu lampa 12K5 alimentat la 12V anodic

Vizitator

Postări Recomandate

Parerea mea este ca din teorie ar rezulta o putere mai mare ( spre un 1 W real cu tot cu distorsiuni :) ) doar daca amplificatorul cu 12K5 va avea etajul final PP , adica folosind doua lampi . Autorul din link-ul de mai sus a folosit tot doua lampi , dar in paralel :) . Adica tot o frectie...de 100 mW .

Bine , bine si atunci de ce radioul expus pe radiomuseum cu doua lampi finale 12K5 in PP are 2,5W?Tot subiectivi sunteti, nu are rost sa va conving eu, iar invers eu cu montajul in mana voi imi sugerati ca nu e ca mine?Totusi la mine se aude excelent folosind o boxa de 20W, comparabil cu un amplif SE ECL86/210V anodica la volum cam 50-60%. :da V-am spus chestia cu portocala? E acelasi lucru daca nu-l construiti nu stiti cu adevarat cum se aude.Da sunt articole pe net si eu le citesc dar eu am mers mai departe si l-am construit, asa ca e bine.Scopul nu a fost sa demonstrez un curent anodic sau o putere in raport cu o documentatie, apropo unele sunt puse si la mistou, nu le luati de bune; scopul a fost un experiment placut si surprinzator. Orice s-ar spune tubul 12K5 este excelent, se aude bine si merita toata investitia.Fara exagerare eu sunt multumit. :aplauze
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 74
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mila

9

• hpavictor

6

• ALVIN

3

• Den

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu consider ca trebuie sa am dreptate sau sa am ultimul cuvant , dar am considerat ca trebuie sa fim cat mai bine informati . Asa sunt eu , mai sceptic ...Legile fizicii nu pot fi incalcate , deci este absolut clar ca undeva este o eroare , probabil ca in intenet...Sursele de informare din medii publice ( Google search ) pot fi supuse erorilor unor useri care au postat din eroare materiala , rea vointa sau nestiinta informatii pe care noi le putem considera veridice !Nu cred ca este cazul sa continuam cu aceasta disputa ...randamentul unei tetrode nu poate fi supraunitar . E clar !

Link spre comentariu

Nu consider ca trebuie sa am dreptate sau sa am ultimul cuvant , dar am considerat ca trebuie sa fim cat mai bine informati . Asa sunt eu , mai sceptic ...Legile fizicii nu pot fi incalcate , deci este absolut clar ca undeva este o eroare , probabil ca in intenet...Sursele de informare din medii publice ( Google search ) pot fi supuse erorilor unor useri care au postat din eroare materiala , rea vointa sau nestiinta informatii pe care noi le putem considera veridice !Nu cred ca este cazul sa continuam cu aceasta disputa ...randamentul unei tetrode nu poate fi supraunitar . E clar !

Da Victor, dar nu stiu cat de bine s-a inteles asa ca repet:Tubuletul meu are uzura nu scoate 0,5W dar din masuratori a rezultat cam 150mW reali si eu am zis ca e ok. Nici vorba de randament supraunitar! Nu poti sa iei o masuratoare pe un tub cu uzura si sa o generalizezi pentru toate tuburile NOS.Am achizitionat inca un tubulet 12K5 cu asta se aude mai bine, (nu este NOS) insa estimez ca are 0,5W.NU SE POATE a fost strigatul de "lupta" >> vezi documentatia 35mW maxAsa dar cu primul tub s-au obtinut 150mW pe masurate deci concluzia logica este ca documentatia prezentata in strigatul de lupta este NOK. Pica la pamant, nu?Atunci care documentatie mai poate fii totusi luata in considerare >> cea de la radiomuseum?Eu din experiment le-am dat dreptate cu cei 0,6W maxim. Este o tragedie ca are 150mW sau 0,5W, si? Pica peste noi, ce se intampla?Deci...Mai dar tare, tare greu mai e cu lumea asta...Voi nu va mai bucurati de un experiment, sunteti reci: calculati si diagnosticati iar in final nu mai vedeti padurea (inflorita primavara) de copaci. :rade:
Link spre comentariu

Domnule "deştept" poate între timp afli ce înseamnă Pa=max 0,5W http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_12k5.html

Câteva exemple , poate o să înţelegi

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_el84.html disipaţie maximă anod 12w Pa=max 12w

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_el34.html disipaţie maximă anod 25w Pa=max 25w

...

Pa ăla domnule "deştept" reprezintă disipaţia maximă admisă la anod nici de cum puterea utilă maximă în sarcină.

Domnule "deştept" văd că nu poţi remarca datele dintr-o documentaţie simplă

Link spre comentariu

Pana la urma nu conteaza decat reusita experimentului !Daca acest experiment aduce si satisfactii de ordin moral , deja nu prea mai conteaza performantele in valori absolute !De obicei , experimentele cu tuburi exotice sunt irepetabile , datorita lipsei / uzurii ( ireversibile :) ) tuburilor...Oricum te felicit pentru curajul de care dai dovada , dar si de taria de a-ti sustine punctul de vedere in disputele tehnice cu greii forumului . In definitiv pentru tine conteaza doar parerea ta , tu esti singurul care te bucuri de rezultate !

Link spre comentariu

Domnule "deştept" poate între timp afli ce înseamnă Pa=max 0,5W http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_12k5.html

Si? Numai cine nu munceste nu greseste iar experienta este suma greselilor (prostiilor) pe care le facem.Ai facut experimentul, ma rog la nivel de gradinita cum ai afirmat, sau nu?Daca nu il faci de unde stii tu cum e? :ras: Pana nu pui tu mana ca sa masori si atunci sigur "mariei tale" ti se vor cere scuze, pana atunci esti dupa cum bate vantul pe net.Maine vei mai gasi un link si poimaine vei combate tot ce ai afirmat.Iar daca nu va da din calcule 0,5W reali pentru mine nu are nici o importanta ca are 150mW atat timp cand se aude fain, experimentul e reusit; insa sa nu uitati ca tot voi ati cerut informatii legate de masuratorile facute, nu eu le-am postat ca sa demonstrez ceva ci dimpotriva ca sa va satisfac curiozitatea. :limb: :d
Link spre comentariu

Nu vreu sa ma amestec prea profund in discutia asta dar ,vis a vis de cei de la Radiomuseum(dealtminteri tot respectul pt. ei) uneori exagereaza! Ca exemplu,6L31,un heptal Tesla dedicat audio ,este estimat de ei la 4-5W (SE)si in practicadiabia face 2-2,5W curati (tub NOS)! Faptul ca 150 -500 mW se aud in difuzoare de 20W excelent (comparativ cu semiconductoarele!) asta nu cred ca-i o noutate!

Link spre comentariu

Domnule "deştept" dacă discutăm de clasa-A SE trebuie să înveţi că puterea utilă în sarcină nu poate depăşi puterea disipată la anod ,puterea utilă în sarcină nu poate fi egală cu puterea disipată la anod ,puterea utilă în sarcina poate fi cel mult 0,5Pa unde Pa este puterea maximă disipată la anod.

.

Link spre comentariu

Nu vreu sa ma amestec prea profund in discutia asta dar ,vis a vis de cei de la Radiomuseum(dealtminteri tot respectul pt. ei) uneori exagereaza! Ca exemplu,6L31,un heptal Tesla dedicat audio ,este estimat de ei la 4-5W (SE)si in practicadiabia face 2-2,5W curati (tub NOS)! Faptul ca 150 -500 mW se aud in difuzoare de 20W excelent (comparativ cu semiconductoarele!) asta nu cred ca-i o noutate!

Exact despre asta este vorba!Se aude excelent si nu vroiam sa fac o polemica pe niste parametrii din diverse documentatii.Dar constat ca aici e razboi in toata regula care pe cine-l prinda sa-i :sparge:

Domnule "deştept" dacă discutăm de clasa-A SE trebuie să înveţi că puterea utilă în sarcină nu poate depăşi puterea disipată la anod ,puterea utilă în sarcină nu poate fi egală cu puterea disipată la anod ,puterea utilă în sarcina poate fi cel mult 0,5Pa unde Pa este puterea maximă disipată la anod..

Asa ca sa va raspund respectuos Dl "expert in lampi":jumatate din Pa (0,6W) indicata in captura paginii de catalog de pe radiomuseum face 300mW reali, nu?Poate gresesc...Daca nu gresesc si am dreptate tot e mai mult decat ce ati afirmat la inceput (prostia aia cu 35mW>>de rasul curcilor) si ca atare eu am fost mai realist in aprecierile mele legate de cum se aude acest amplif SE cu 12K5. Vezi asta e diferenta intre cine face un experiment si cine vorbeste din "surse".Deci?
Link spre comentariu

Aşadar dacă admitem pentru 12k5 Pa=max0,5w în clasa-A SE puterea utilă maximă în sarcina dispusă la anod poate fi 250mW dar datorită randamentului OT în sarcina dispusă în secundar OT puterea utilă poate fi maxim 200mW şi deocamdată numai teoretic.

Si deci dl "expert in lampi" are 200mW?Mai e ceva?Cred ca e minunat, nu ? 200mW la 12-15V super tub, nu?Asta vreau sa aud...
Link spre comentariu

Văd că ai terminat cu aberaţiile ,acum intradevăr mă bucur înseamnă că ai învăţat/înţeles ceva.DA , 12k5 poate fi considerat un tub remarcabil având în vedere regimul de lucru.

Link spre comentariu

Sunt cativa factori unici care concura la lipsa unei bune functionari ...Sa incepem cu saturatia maxima a unei tetrode , adica excursia maxima poate fi ..probabil pana intre 30 la suta saturatie in cel mai fericit caz si U anod .Daca consideram si faptul ca trafo out nu poate avea sub nicio forma randamentul unui trafo normal de sectiune , sa zicem , pentru un calcul clasic , de 12 cm patrati , datorita sectiunii ferestrei utile de bobinaj foarte mici a tolei folosite vom fi nevoiti sa folosim doar sarma avand diametru mic , ceea ce implica pierderi datorate rezistentei conductorului folosit la bobinaj , implicit si a numarului de sectiuni si a micsorarii numarului de sectiuni primar - secundar dar si a straturilor de izolatii intre straturi , care micsoreaza si ele cuplajul intre secundar si primar , dar si grosimea tolelor si a lacului de pe tole care reduce sectiunea magnetica reala cu 25-35% etc , totul se reduce la pierderi de peste 20% la dimensiuni mici , sub 6 cm patrati sectiune miez magnetic . Exista si exceptii ( trafo out RR CAPRI DDR ) , dar sunt unicate ...din pacate .Nu sunt basme , se poate verifica usor ! De aia puterea de iesire la trafo out de sectiune mica este cu siguranta mai mica decat cea care rezulta in urma unui calcul simplist !

Link spre comentariu

Văd că ai terminat cu aberaţiile ,acum intradevăr mă bucur înseamnă că ai învăţat/înţeles ceva.

Pai e mai bine, ca la inceput era cu indulgenta 150mW acum avem 200mW si eu tot spun ca se aude de 0,5W e impresia mea, asa il apreciez, eu nu-mi schimb opinia. :da

E legat si de faptul ca amplifurile cu lampi se aud mai bine decat cele cu tranzistori, nu sunt subiectiv, este si remarca altor useri. Si sigur stiti la ce ma refer ca doar ati construit o gramada de amplifuri SE cu lampi, insa nu ati explorat domeniul asta cu tuburi americane dedicate la 12V. Dar nu-i timpul pierdut sunt convins ca v-am provocat pe masura experientei dvs. ca sa aveti in atentie si domeniul asta.

Si ca sa nu fiu in contradictie cu dvs. si cu alti useri toti aveti dreptate... fiecare din punctul lui de vedere. :rade:

Deci in sfarsit: Pace!

:101

PS: ar trebui facut si experimentul cu 12K5 in configuratie push-pull la 2,5W

Link spre comentariu

Cand orizontul unei persoane se ingusteaza pana la un punct, persoana exclama: Iata punctul meu de vedere!12K5 e o lampa cu o functionare deosebita de lampile normale.Faptul ca grila 1 functioneaza ca un accelerator (mod space charge) si ca grila consuma de fapt cel mai mare curent din sursa, poate duce la un punct de functionare diferit.In practica am descoperit ca randamentul SE e sub 25% din puterea anodica si in general transformatoarele audio au max 85% randament.Deci la 0,6W pe anod rezulta aprox. 130mW. Aceasta valoare e oricum exceptionala pentru un tub alimentat la 12-14V.Felicitari @Cristian pentru experiment.Totusi sunt curios ai si o oscilograma?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări