Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SE cu lampa 12K5 alimentat la 12V anodic

Vizitator

Postări Recomandate

Da mila este o fila de catalog, si atat.35mW sigur nu sunt, ar fi prea putin :rade: Chiar si dl care apostrofeaza a remarcat o putere de aprox 5 ori mai mare, chiar pe tubul meu forjat :rade:Ce faci cu 35mW putere intr-o masina a anilor 50 unde zgomotul motor este de 70dB, este si o chestiune logica...Iar cei de la radiomuseum mi se par cu mult mai realisti in descrierea acestui tub.Eu am facut experimentul si stiu mai bine care este realitatea.Daca acum eu mananc o portocala si te intreb pe tine ce gust are, stii?Sigur ca nu stii...Trebuie sa gusti.Asa este si cu experimentul acesta, trebuie sa-l faci ca sa apreciezi, nu sa iei informatii dintr-o singura sursa si apoi sa-i faci pe toti prosti.Asta-i lectia pe care i-o transmit d-lui care apostrofeaza, si am fost indulgent in exprimare.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 74
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mila

9

• hpavictor

6

• ALVIN

3

• Den

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In masina sigur sunt putini cei 35mW.In casa sunt mai mult decat suficienti.Eu stiam ca la 14-15V acest tub scoate spre 1W dar se poate ca aceasta sa fie iar o poveste de internet. :rade:

Link spre comentariu

In masina sigur sunt putini cei 35mW.In casa sunt mai mult decat suficienti.Eu stiam ca la 14-15V acest tub scoate spre 1W dar se poate ca aceasta sa fie iar o poveste de internet. :rade:

Da scoate 0,6W...nu e poveste.Dar vezi cu scepticii de pe aici nu te poti pune. Era bine sa ne spuna un utilizator de radio auto cu lampi nu dl. care apostrofeaza. Eu am avut un coleg (acum e pensionar) care avusese un astfel de radio cu lampi si mereu il lauda ca prindea prin anii '80 foarte bine pe unde scurte Europa libera, in spatii deschise si se auzea chiar foarte tare, il tinea la volum moderat de frica sa nu-l auda cei din jur.De fapt de atunci am cautat, fara succes pana in prezent, sa achizitionez un astfel de radio auto.Insa tuburile 12K5 pe care le-am probat in experimentul prezentat cu certitudine se aud bine si stiu sigur de la cel care mi le-a dat ca au fost scoase din radiouri auto. Am precizat lucrul acesta.
Link spre comentariu

Spune domnule jumătate de watt(Hi-Fi) ce tensiune efectivă se află la bornele sarcini şi ce valoare are sarcina ?!pentru clasa-A.poţi preciza şi randamentul etajului final...(pentru 12V-13V tensiune anodică ai precizat ia_0 45mA aşadar o putere consumată în circuitul anodic de circa 500mW-600mW).Fiţi cu "luare aminte" sa descoperit probabil perpetuum mobile(Hi-Fi) în clasă-A.

post-18717-139829591121_thumb.jpg

Link spre comentariu

Spune domnule jumătate de watt(Hi-Fi) ce tensiune efectivă se afla la bornele sarcini şi ce valoare are sarcina ?!

E ceva de spus, si nu am spus?Faceti experimentul si mai vorbim, nu am nici o obligatie fata de dvs. :rade:
Link spre comentariu

Nu mai am vârsta grădiniţei să fac astfel de experimente perpetuum-mobile Hi-Fi în clasă-A.Cristian74 obligaţie faţă de mine nu ai(clar) ,dar poate poţi să "susţii" jumătatea de watt putere utilă în sarcină(cazul prezentat).

Link spre comentariu

Nu mai am vârsta grădiniţei să fac astfel de experimente perpetuum-mobile Hi-Fi în clasă-A.Cristian74 obligaţie faţă de mine nu ai(clar) ,dar poate poţi să "susţii" jumătatea de watt putere utilă în sarcină(cazul prezentat).

Da sigur,uite un radio auto cu lampi vezi ce putere are in specificatii:http://www.radiomuseum.org/r/autovox_ra102.html(vezi din cauza asta cei de la radiomuseum sunt realisti si au dat o specificatie corecta tubului 12K5)Si astfel de exemple mai poti gasi si singur...Nu am timp sa stau sa te conving pe tine acum.
Link spre comentariu

Trebuie să înţelegi(în viitor) că nu se poate obţine o jumătate de watt putere utilă în sarcină în condiţiile prezentate de tine(Ua_0=12V-13V ,ia_0=40mA-45mA tubul final dat 12k5 single-ended în clasă-A de Hi-Fi ar fi cazul să uităm/acum...).

Link spre comentariu

Trebuie să înţelegi(în viitor) că nu se poate obţine o jumătate de watt putere utilă în sarcină în condiţiile prezentate de tine(Ua_0=12V-13V ,ia_0=40mA-45mA tubul final dat 12k5 single-ended în clasă-A ).

Pai nu despre asta era vorba ca tubul masurat are uzura?Si am admis, insa eu vorbeam de referential...Daca era NOS altfel ar fi stat lucrurile >>Pmax =0,6W :rade:
Link spre comentariu

Uimitor este si faptul ca in configuratia Push-Pull la 12V cu doua 12K5 se obtin 2.5W. (cel putin asa am constatat citind specificatia acestui radio cu tuburi)

Merita o incercare pe o astfel de aplicatie...

http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... ggt-NE.gif

PS: Sa nu va fie teama sa experimentati astfel de montaje chiar daca par simple ("nivel de gradinita"), va spun sigur ca pana acum nu am gasit pe un forum romanesc ceva legat de push-pull cu 12K5, si este o investitie foarte serioasa avand in vedere ca un tub american de acest gen costa in jur de 150lei. Insa satisfactia este mare. :da

Link spre comentariu

...Daca era NOS altfel ar fi stat lucrurile >>Pmax =0,6W :rade:

Uite un tub "NOS"(din 12K5.pdf)

Ai mai jos un material ajutător poate reuşeşti să calculezi puterea utilă în sarcină la anod(în primar OT) pentru un "Amplificator SE cu lampa 12K5 alimentat la 12V anodic" dacă precizezi/ştii sarcina din anod.

În situaţia Za=400Ω sunt aproximativ 220mW "traşi de păr"(în sarcină la anod) în sarcina dispusă secundar OT maxim 200mW.

Acum spune tu(Cristian74) pentru ce sarcină la anod obţii 600mW putere utilă în sarcină "hi-fi-fi"...

post-18717-139829591209_thumb.jpg

post-18717-139829591237_thumb.png

Link spre comentariu

Sunt intr-adevar seriosi cei de la ,dar se pare ca ceva nu se leaga,vedeti in imaginea de mai jos cu datele pentru tubul 12K5.

Un filmulet unde se spune ca un amplificator de chitara cu acest tub are Ps=1/4W (!!!!!!!!!)

...iar in celelalte doua adrese pentru cine este interesat,sunt mai multe scheme cu astfel de tuburi dar si o intreaga teorie,utila si care trebuie citita,referitoare la tuburile ce lucreaza cu modulatie pe spatiul de sarcina.

Mai intai trebuie sa fim mult mai atenti la detalii de caracteristici si apoi sa concluzionam,altfel toti vom invata uneori chestii gresite.

http://www.sophtamps.ca/mambo/index.php ... &Itemid=37

http://www.junkbox.com/electronics/lowv ... ubes.shtml

.....si o poza cu explicatii pentru Ps cu acest tub pentru un semnal sinus,poza scoasa din linkul de mai sus.

si aici un radio foarte fain cu tuburi la tensiunea de 12V,doua finale 12K5 in paralel pentru o putere pe sarcina ce o puteti citi dv. acolo.

http://oldradiobuilder.com/12vsuperhet.html

Cititi cu atentie TOT articolul,este foarte interesant ce se spune acolo in special pentru partea de AF,dar si schema este interesanta.

Link spre comentariu

Spune domnule jumătate de watt(Hi-Fi) ce tensiune efectivă se afla la bornele sarcini şi ce valoare are sarcina ?!

E ceva de spus, si nu am spus?Faceti experimentul si mai vorbim, nu am nici o obligatie fata de dvs. :rade:
D-le Cristian74 te amagesti singur daca crezi ca acest tub intra in categoria Hi-Fi si in plus nu vei avea mai mult de 0,2w cu distorsiuni cu tot, in plus nu argumentezi cu nici o masuratoare credibila, pe de alta parte inteleg entuziasmul domniei tale fata de acest tub venerabil, este perfect pt aplicatii de genul etaj final de radioreceptor alimentat la tansiune mica sau amplificator de casti pe scurt o chestie didactica si cam atit. D-l Valderama a avut destula rabdare ca sa te faca sa intelegi ca nu se poate ajunge la puterea pe care o sustii si probabil omiti si randamentul unui etaj SE dar fa o masuratoare pe un sinus verificat cu osciloscopul , poti sa utilizezi chiar transformatorul acela de ECL 82 insa rezistorul de sarcina va trebui sa aibe o valoare pe care nu ma indoiesc ca stii sa o calculezi si comunica rezultatul !
Link spre comentariu

Parerea mea este ca din teorie ar rezulta o putere mai mare ( spre un 1 W real cu tot cu distorsiuni :) ) doar daca amplificatorul cu 12K5 va avea etajul final PP , adica folosind doua lampi . Autorul din link-ul de mai sus a folosit tot doua lampi , dar in paralel :) . Adica tot o frectie...de 100 mW .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări