Vizitator Postat Ianuarie 10, 2013 Partajează Postat Ianuarie 10, 2013 Tubul 12K5 (USA) este o tetroda finala audio mai greu de gasit . Amplificatorul are o putere de 0,5W surprinzatoare la 12V avind in vedere si dimensiunile lui. BDLwAXMiock M-am jucat cu schema de aici : http://www.geocities.jp/dads_projects/radio/12K5.html Dupa mai multe teste de trafuri, inclusiv cu traf 117V/12V, cel mai bine se aude cu traful AF de la RR Carmen 4 (ECL82). Alimentarea filamentului in paralel cu anodul se face la 12,6V dar se comporta bine in intervalul 9V-13,5V. In videoclip l-am lasat cu traful 117V/12V... asa de curiozitate ca sa stie lumea ca se aude bine. Datele tubului : http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_12k5.html Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 10, 2013 Partajează Postat Ianuarie 10, 2013 Da, se aude surprinzator pentru asa o alimentare anodica scazuta. As fi curios ce curent anodic are 12k5 in conditiile alimentarii la 12V? (eventual tensiunea pe rezistenta de 22 ohm din catod) Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 10, 2013 Partajează Postat Ianuarie 10, 2013 Da, se aude surprinzator pentru asa o alimentare anodica scazuta. As fi curios ce curent anodic are 12k5 in conditiile alimentarii la 12V? (eventual tensiunea pe rezistenta de 22 ohm din catod)Verific, insa va trebui sa-i cuplez traful cu care se aude cel mai bine (puternic) >>Ia maxAmpliful e destul de fortos Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 Da, se aude surprinzator pentru asa o alimentare anodica scazuta. As fi curios ce curent anodic are 12k5 in conditiile alimentarii la 12V? (eventual tensiunea pe rezistenta de 22 ohm din catod)Verific, insa va trebui sa-i cuplez traful cu care se aude cel mai bine (puternic) >>Ia maxAmpliful e destul de fortos Da, etajul final are un curent absorbit destul de scazut, aproximativ 37-38mA, iar fara rezistenta cu catodul la masa nu creste foarte mult in jur de 45mA. Masuratorile sunt pentru Ua max 13,8V. Deci posibil sa aiba cam 0,6W iar difuzorul din videoclip e cam micut, sa caut un dif. la 1-1,5W...A, sa nu uit, il las cu catodul la masa am renuntat la rezistenta de 22ohmi se simte diferenta; nu foarte mult dar se simte. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 In continuare...Curentul masurat direct pe anod (traf) este de 26,8mA la Ua de 12,6V. F. bine, zic, pentru un etaj final cu tub la tensiune mica dar pana acum nu am gasit un tub pentru aceasta aplicatie la aceiasi performanta. Traful utilizat fiind tot cel de 117V/12V Link spre comentariu
Den Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 In datasheet apare tot ce poate.Anume construita pt 12v.Pacat ca nu prea se gaseste pe la noi. 12K5.pdf Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 16, 2013 Partajează Postat Ianuarie 16, 2013 In datasheet apare tot ce poate.Anume construita pt 12v.Pacat ca nu prea se gaseste pe la noi.E ok se incadreaza cu ce am masurat in realitate, e un exercitiu bun de a verifica daca tubul are uzura sau nu. Aplicatia este ok pentru un etaj final stereo cu doua 12K5 la tensiune mica, pentru CD Player sau iesire audio calculator... Imi place si cum se aude pe boxe, dar l-am tinut pe volum maxim. Cred ca l-am dus la limita maxima de putere si chiar m-a impresionat placut.Tubul 12K5 se folosea prin anii 50 si pentru radio auto, de acolo provine si cel din constructia prezentata.Comparativ 12K5 (alimentat la 12,6V) este peste tubul DL96 (alimentat la 60V anodica); DL96 testate erau NOS cu toate astea insa nu sunt la fel de bune ca 12K5 nici macar din punct de vedere al sunetului redat.Deci concluzia mea este ca 12K5 se preteaza bine pentru HI-FI, citisem despre ea dar acum dupa toate aceste experimente m-am convins. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 5, 2013 Partajează Postat Martie 5, 2013 Da, etajul final are un curent absorbit destul de scazut, aproximativ 37-38mA, iar fara rezistenta cu catodul la masa nu creste foarte mult in jur de 45mA. Masuratorile sunt pentru Ua max 13,8V. Deci posibil sa aiba cam 0,6W iar difuzorul din videoclip e cam micut, sa caut un dif. la 1-1,5W...A, sa nu uit, il las cu catodul la masa am renuntat la rezistenta de 22ohmi se simte diferenta; nu foarte mult dar se simte. Din descrierea dumneavoastră ca şi principiu la bornele sarcini dispusă la anod se poate obţine circa 20Vvv-sinus aproximativ 7Vef-sinus să admitem un curent anodic efectiv modulat 32mA-ef ,întreb cum ar fi "posibil să aibă cam 0,6W" ?(care ar fi valoarea sarcini dispusă la anod ?).Trebuie să înţelegeţi că randamentul nu poate fi supraunitar-unitar(în situaţia dată 13X0,045=0,585 adică 0,6/0,585>1).Probabil că în realitate se poate obţine 150mW maxim 200mW(în situaţia descrisă de dumneavoastră atunci când sarcina dispusă la anod va avea valoarea cifrată în jurul a 220Ω). Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 5, 2013 Partajează Postat Martie 5, 2013 Da, etajul final are un curent absorbit destul de scazut, aproximativ 37-38mA, iar fara rezistenta cu catodul la masa nu creste foarte mult in jur de 45mA. Masuratorile sunt pentru Ua max 13,8V. Deci posibil sa aiba cam 0,6W iar difuzorul din videoclip e cam micut, sa caut un dif. la 1-1,5W...A, sa nu uit, il las cu catodul la masa am renuntat la rezistenta de 22ohmi se simte diferenta; nu foarte mult dar se simte. Din descrierea dumneavoastră ca şi principiu la bornele sarcini dispusă la anod se poate obţine circa 20Vvv-sinus aproximativ 7Vef-sinus să admitem un curent anodic efectiv modulat 32mA-ef ,întreb cum ar fi "posibil să aibă cam 0,6W" ?(care ar fi valoarea sarcini dispusă la anod ?).Trebuie să înţelegeţi că randamentul nu poate fi supraunitar-unitar(în situaţia dată 13X0,045=0,585 adică 0,6/0,585>1).Probabil că în realitate se poate obţine 150mW maxim 200mW(în situaţia descrisă de dumneavoastră atunci când sarcina dispusă la anod va avea valoarea cifrată în jurul a 220Ω). E bine si asa, eu am estimat am zis cam 0,6W nu justificativ ci mai mult ca si o apreciere, iar acest calcul l-am facut si eu P=UxIxK1xK2 (K1xK2- randamentul si plus uzura) tubul nu este NOS, a fost destul de forjat...Intrebarea corecta legata de referential este daca folosim un tub NOS ce putere ar fi fost obtinuta? Poate cam max 0,5-0,6W cum scrie aici Oricum e singurul tub cu performante excelente la 12V iar ideia principala era ca 12K5 este dedicat pentru aplicatia asta din fabrica; asa cum rezulta si din analiza caracteristicilor (vezi si foaia din catalog)... Pana acum nu am gasit un alt tub care sa egaleze aceste performante, din cauza asta mi-am manifestat entuziasmul dupa acest experiment... Intre timp am mai facut rost de inca un tub 12K5 (mai bun decat cel din videoclip) impreuna cu alte tuburi americane dedicate functionarii la 12V, rezultatele experimentelor vor fi expuse cand voi fi destul de entuziasmat sa o fac. http://www.freewebs.com/cameramanlink/e ... ojects.htm Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 5, 2013 Partajează Postat Martie 5, 2013 ..Intrebarea corecta legata de referential este daca folosim un tub NOS ce putere ar fi fost obtinuta? Poate cam max 0,5-0,6W cum scrie aici ...Domnule ca să nu o mai aburim prea mult ,oricum văd că nu înţelegi cum e treaba cu randamentul aşadar ai ceva material de studiu http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... /12K5.html din care reiese clar că am fost foarte generos(150mW).Nu e vina mea dacă insişti în prostie. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 5, 2013 Partajează Postat Martie 5, 2013 ..Intrebarea corecta legata de referential este daca folosim un tub NOS ce putere ar fi fost obtinuta? Poate cam max 0,5-0,6W cum scrie aici ...Domnule că să nu o mai aburim prea mult ,oricum văd că nu înţelegi cum e treaba cu randamentul aşadar ai ceva material de studiu http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... /12K5.html din care reiese clar că am fost foarte generos(150mW).Nu e vina mea dacă insişti în prostie. http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_12k5.htmlMai sus scrie max0,6W nu ai decat sa te certi si cu cei de la radiomuseum, :nebun:Mai e un nene care a facut si un videoclip el i-a dat 1/4 W (250mW) mai generos ca dumneata si acel 35mW : Asa ca eu nu ma justific si nu vreau sa-ti demonstrez ceva dumitale...Este experimentul meu! Nu brevetez nimic ca sa fac un memoriu jutificativ cu multe calcule elaborate; Pur si simplu ma distrez draga domnule! Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 5, 2013 Partajează Postat Martie 5, 2013 Dumneata nu ai capacitatea sa demostrezi în cazul de faţă ,aşadar admit că te distrezi...Nenea ăla(250mW) la care faci trimetere se găsea în overdrive(pentru 250mW) dacă înţelegi termenul.Spre aducere amite :..Deci concluzia mea este ca 12K5 se preteaza bine pentru HI-FI.. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 5, 2013 Partajează Postat Martie 5, 2013 Dumneata nu ai capacitatea sa demostrezi în cazul de faţă ,aşadar admit că te distrezi...Sigur.Dar pe calculul dumitale de ce nu ti-a dat 35mW?Sau... esti partizanul celor care sustin ca tuburile nu merg la tensiune anodica redusa. Orice s-ar spune nu e bine.In cazul asta chiar nu am ce sa va mai zic. Sau ar trebui ca Admin sa va dea dreptul sa aprobati tot ce se scrie pe forum :ras:In fine chiar ma distrez, si daca vreti sa-mi dati o lectie va spun ca nu e cazul.Ai luat o foaie dintr-un catalog, si?Esti destept?Fa experimentul si mai vorbim. Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 5, 2013 Partajează Postat Martie 5, 2013 ***************************************************************Atentie!.. sper ca ati observat ca acest tub este special, modulatia curentului anodic se face in spatiul de sarcina ;G2-Anod,nu in spatiul traditional de comanda G1-Katod. In aceasta configuratie o sa mai gasiti ceva tuburi care ar lucra destul de bine,insa acest tub 12K5 este proiectat special pentru montaje folosite la automobile (12V). Cred ca un PL84 s-ar comporta apropiat de acest tub,bineinteles in aceasta configuratie,nu stiu ,dar o sa verific. In schemele din exemplele dv. am observat ca aplicatia este data la 24V (!!!!),oare de ce??Din cele spuse de mine nu inseamna ca nu cred in experimetul dv.,dar atentie la curentul prin tub care se "vede" altfel la tuburile comandate in spatiul de sarcina.Luati desenul cu caracteristicile (Ug1=+12V,Ua=+12V),trasati dreapta de sarcina si "vedeti" ce putere obtineti (conform datelor de catalog cu THD=10%). Experimentul este interesant,dar tubul este "foarte" exotic,deci numai cine-l are poate realiza ceva cu el... Urmariti postarile userului si veti constata ca si d-lui a obtinut rezultate faine si cu tuburi mai gasibile si tot la tensiuni anodice mici 12V...24V. Cred ca aplicatiile acestui etaj final ar fi in AAF din RR /AM,sau pentru puteri foarte mici (in apartamente) la amplificatoare de chitara pentru studiu/inregistrari,bineinteles combinate cu preamplificatoare cu tuburi care ar functiona la fel de bine la Ua=12V. Link spre comentariu
mila Postat Martie 5, 2013 Partajează Postat Martie 5, 2013 http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... 1/12K5.pdf Cu ajutorul D-lui Lazaroiu sper sa prezint spre sf. saptamanii un mic amplificator cu tuburi normale alimentat la 24V. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum