Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un SE cu 6C33C - o realizare DIY High End

VTP

Postări Recomandate

Domnule panda1 categoric nu fac parte din sfera dumneavoastră de influenţă(am propria mea sferă), de moment sferele noastre nu se intersectează.Mă rog , nu cred că interesează pe cineva aici "aspecte sferice".Dar cred că dumneavoastră panda1 vă daţi un pic rotund/ ,ca să poată fi eliminată această credinţă a mea sau a altora ca mine poate vedem măcar o oscilogramă/două(în acest fel dacă vreţi vă puteţi "acorda" sfera un pic mai bine la un "spaţiu"-virtual-forumul electroniştilor).

Nu este prima oara cand userul stie tot, face tot, judeca tot si se da absolut.Intrucat amabilii nostri moderatori n-au amendat aceste judecati janice, poate afla ca:- acest forum nu este proprietatea userului - respectul fata de ceilalti implica si auto-cenzura;- topicul care nu convine sau nu este in aceeasi sfera de interes, nu trebuie neaparat citit!- cui nu-i convin niste pareri, care sunt INTOTDEAUNA personale, ar trebui sa nu faca din acestea "capra vecinului";- nimeni nu cere (sper!) sa avem un judecator absolut, astfel incat, daca nu ti se cere parerea, nu-i chiar nevoie sa ti-o spui...- chiar daca cunostintele domniei sale (@valderama) sunt absolute, a-tot-acoperitoare si imuabile, noi, muritorii de rand, nu suntem nici invidiosi, nici doritori sa aflam parerile sale referitoare la TOATE subiectele, din TOATE domeniile. Pe bune!- Yes-men-ii domniei sale pot protesta cat doresc; eu nu voi reveni la acest topic si nici pe forum, asa incat ma pot injura suculent, cu savoare, pentru o vesnicie si ceva in plus!Amabilii nostri moderatori ma pot bana, martiriza, ucide, spanzura si ineca cu vorbe, fizic si metafizic... Sa traiti si sa dormiti bine, dom' !
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 117
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• VTP

11

• adigh

9

• adrian_pic

8

• 300B SE

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@fcon

"orice persoană are dreptul la libertatea opiniei şi a expresiei; acest drept include libertatea de a susţine propriile opinii, fără interferenţe, libertatea de a căuta, primi şi răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără frontiere".

În acest "spaţiu" virtual(ELFORUM) exista un regulament care începe aşa:

"Înscrierea, scrierea şi citirea pe elforum.info nu este un drept al utilizatorului ci este un privilegiu oferit prin bunăvoinţa şi efortul lui Vasile Petreus şi al moderatorilor."

frază esenţială în opinia mea

dacă rămân în acord cu cele două citate( beneficiez de privilegiu oferit prin bunăvoinţa şi efortul lui Vasile Petreus şi al moderatorilor) trebuie să fiu atent sa nu încalc regulamentul(pot să exprim opinii personale dacă privilegiu oferit este încă valid).

Link spre comentariu

@ fcon Pana la urma acesta este un forum unde fiecare isi expune parerile . Cui nu-i place , apasa log out si gata . Nimeni nu este obligat sa citeasca parerea altuia .

Link spre comentariu

Se manifestă divergență/divergențe fcon(simplu).

...Sa traiti si sa dormiti bine, dom' !

mulţumesc de urare ,vă aştept cu noi μdetalii evident "fabricate" în procesul dumneavoastră de "amplificare-infidelă" a sursei de semnal audio(norma "hi-infidelity").

infidel=fără fidelitate

Link spre comentariu

@adigh, un transformator care reda bine semnalul dreptunghiular are de regula si rezistenta infasurarii primare redusa dar neindoielnic geometria infasurarilor si fierul sint extrem de importante totusi o privire asupra datelor Lundhall si Tamura arata o rezistenta extrem de scazuta in primar...@Dorin, ma plictisesc si eu dar am pe "teava" un SE cu 6S33S (dupa ce finalizez analizorul de armonici)@fcon,cu tot respectul dar esti prea vehement, valderama are un stil care poate deranja dar adevarurile pot fi spuse direct sau dupa colt, depinde cum esti pregatit sa le receptionezi...@valderama,chestia cu ZINUS este tare, buna de pus in rama, insa "rafuiala" cu d-l Panda1 nu prea ma convinge...

Link spre comentariu

@adigh, un transformator care reda bine semnalul dreptunghiular are de regula si rezistenta infasurarii primare redusa dar neindoielnic geometria infasurarilor si fierul sint extrem de importante totusi o privire asupra datelor Lundhall si Tamura arata o rezistenta extrem de scazuta in primar...

Asa e dar nu e obligatoriu. Uneori putem intilni la unele firme serioase transformatoare cu rezistenta mare si in primar si in secundar. Niste exemple:http://www.sowter.co.uk/specs/sa02.htmhttp://www.experience-electronics.de/en ... A184SE.pdf
Link spre comentariu

Sigur, pentu anumite tuburi ce cer Ra de 5K este imposibil sa asiguri rezistenta mica in primar , ideal ar fi sa lucrezi cu acele tuburi ce au caracteristicile potrivite pt un Ra scazut dar practic compromisul dicteaza...

Link spre comentariu

Ceea ce am vrut sa spun e ca rezistentele primarului si secundarului, daca sunt exagerate, influenteaza sunetul.Traful Sowter din exemplu, are in primar 550ohm si in secundar 1,1ohm pe fiecare din cele 4 secundare, daca am inteles bine din datasheet. Randamentul e foarte mic. E echivalentul unei inserieri a unei rezistente de 3,6ohm in serie cu difuzorul de 8ohm. Probabil ca nr. de spire din primar e diminuat pentru a avea o impedanta corecta pe tub dar ideea e ca daca se interpune o rezistenta semnificativa intre tub si difuzor atunci asta se va simti in sunet. Nu ma refer la randament ci la timbru. Pe osciloscop nu se va vedea nimic, dreptunghiul va fi frumos pe sarcina rezistiva dar pe difuzor, in anumite momente, se va simti. Daca avem doua trafuri cu raspuns egal pe sarcina rezistiva atunci raspunsul sonor poate fi diferit daca cele doua trafuri difera mult ca rezistente. La asta m-am referit cind am spus ca rezistentele din primar si secundar pot fi un parametru al trafului ce influenteaza sunetul. Facem abstractie de randament.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Nu trebuie sa fie atat de dezamagitor si nici nu e bine sa credem ca pe alte forumuri sunt numai destepti inzestrati cu bun simt iar aici doar nerecuperabili.Peste tot lumea se supune diversitatii.Amplificatorul domnului Panaitescu , asa cum si domnia sa spune, pana la un punct este comun. Elementele de noutate si plusul de valoare vin din puterea mare obtinuta in configuratia SE si de faptul ca in aceasta configuratie cu doar 14cm2 in sectiune ,reuseste un bass decent. Eu cred ca pe orice forum din lume s-ar fi postat acest amplificator , intrebarile despre acest plus de valoare erau firesti. Poate doar pe alt ton , poate altfel formulateSi domnule VTP pentru ca undeva mai sus ati pomenit de amplificatorul facut de mine cu ajutorul domnului adrian_pic dar si a altor forumistii, o sa-mi permit sa-l aduc ca exemplu , ca sa demonstrez ca sunt si posturi fara discutii f controversate. De ce? ////Pentru ca amplificatorul meu nu a adus un plus de valoare sau vreo noutate in afara regulilor. Exact ce am bagat in el asta am obtinutSi acum sa trecem la jumatatea plina a paharului. Domnul Panaitescu a obtinut tocmai acel plus de valoare. A fost felicitat dar, firesc era nevoie si de dezbaterePt unii e suficient girul dat de dumneavoastra pt mine de ex , nu . Dar nu pentru ca nu va apreciez munca din toti acesti ani si nici pentru ca sunt musai carcotas sau invidios, dar, eu am obtinut acel bass din 32cm2 si e firesc sa fiu reticentSi iar subliniez.... reticent , nu neg posibilitatea.Probabil o mica argumentatie tehnica ar fi multumit pe toata lumeaPe un forum DIY daca reuseam sa prindem tocmai aceste secrete pentru ca scheme gasim peste tot .....,era o zi castigata. Daca in schimb vom fi anuntati , peste cateva luni, doar ca superamplificatorul va putea fi achizitionat la pretul de....atunci nu e intradevar domnule Lucian locul potrivit

14cm versus 32cm = tola de calitate foarte buna versus tola de calitate mai putin buna,asta e "jmecheria"
Link spre comentariu

Diferenta intre 14 si 32cmp inseamna o diferenta de putere de 5 ori, la aceeasi calitate a tolei. Diferenta de calitate a tolei nu acopere acea diferenta de putere. Uneori se obtine o extensie a joaselor sacrificind randamentul si deci puterea bobinind mai multe spire cu sirma mai subtire."bas decent"? - ce inseamna asta? La citi Hz coboara si cu ce atenuare la puterea nominala?Un audiofil sau un muzicant nu are nevoie sa masoare dar un electronist da. Un electronist, pe un forum de electronica, mi se pare normal sa se exprime in termeni tehnici nu in termeni audiofili.

Link spre comentariu

Diferenta intre 14 si 32cmp inseamna o diferenta de putere de 5 ori, la aceeasi calitate a tolei. Diferenta de calitate a tolei nu acopere acea diferenta de putere. Uneori se obtine o extensie a joaselor sacrificind randamentul si deci puterea bobinind mai multe spire cu sirma mai subtire.

"bas decent"? - ce inseamna asta? La citi Hz coboara si cu ce atenuare la puterea nominala?

Un audiofil sau un muzicant nu are nevoie sa masoare dar un electronist da. Un electronist, pe un forum de electronica, mi se pare normal sa se exprime in termeni tehnici nu in termeni audiofili.

Grosso modo foarte adevărat ,întrebarea la câţi Hz coboară şi cu ce atenuare la puterea nominală ? se justifica pe deplin mai ales ţinând cont de faptul că prin înfăşurarea primară circulă un curent mare ia_0-6s33s ( în cfg. SE).

Practic să presupunem că reuşesc să asigur inductanţa suficientă în primar(în ciuda ia_0 apreciabil) în această situaţie devine interesant cum răspunde la frecvenţe superioare(înalte)... ,presupun că răspunde bine şi la înalte ,rămâne de văzut cum arată un sinus la puterea nominală(cât de simetric poate fi acel sinus având în vedere tubul final şi restul montajului) să nu cumva să găsim ZINUS.

La frecvenţe joase sqw putere nominală(perioadă lungă 1/25s să zic) exista tendinţa de intrare în saturaţie miez ?! datorită perioadei lungi greu de susţinut.... aşa cum ştim miezul este prepolarizat magnetic.

Sigur o singură oscilograma sau două oscilograme lămureau aceste aspecte(acum ne aflam în ceaţă,nu cere nimeni să fie destăinuit secretul acelui OT).

Pare aşa ,o abureală ceţoasă ca şi "o sferă numai din pentagoane"...

Dacă nu se prezintă oscilograme pe un forum dedicat trebuie înţeles că pot există anumite motive...

Povestea poveste ,dar trebuie şi un "rezultat tehnic" (în această locaţie)care să însoţească povestea.

PS Ca şi "contraexemplu" vin şi spun că să cobor corect la 30Hz-sinus pentru ia_0=40mA a fost necesar 10cm² secţiune miez(ferosiliciu) cu întrefier 0.1mm(pentru o putere nominală în sarcina la ieşire de numai 4W).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări