Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sonda RF

Blacksmith

Postări Recomandate

Vizitator brainsquash

Dudikoff, lasand la o parte faptul ca esti un ignorant care sufera de Dunning-Kruger si jigneste lumea gratuit (in cazul de fata pe Monty, N5ESE), poate-ai putea macar sa te tii de cuvant si sa faci ce zici:

http://n5ese.com/rfprobe1.htmCat de bou poate sa fie asta care a scris articolul asta.Deci sa mor eu... daca faceti schema asta si pe iesire aveti tensiune continua eu imi tai testicolele !Eu am testat si am la iesire acelasi semnal sinusoidal ca pe intrare.

Era o vorba cand eram eu mic: "prostul daca nu-i fudul, parca nu e prost destul".

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...
  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blacksmith

13

• yo7lhe

5

• nico_2010

5

• Ion_Bumbu

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Buna ziua, as vrea sa reinvii un pic acest topic cu o problema de care m-am lovit curand...Am cumparat un swr power metru pentru HF daiwa cn-501H nou, de la wimo, dar cand a ajuns la mine  am constatat ca arata puterea cam la jumatate din ceea ce arata transcieverul (un FT-857)...L-am trimis inapoi la wimo sa mi-l calibreze dar surpriza, cand a venit inapoi de data asta arata mult mai mult (de exemplu la 50w arata 80 la 80w 120w etc)

Le am scris din nou celor de la wimo iar eu au acceptat sa il trimti din nou sa il calibreze, sustinad ca a fost calibrat totusi pe echipamente profesionale.

Mentionez ca masuratorile le-am facut pe o sarcina artificila diamond testata in prealabil pe un analizor de antene...

Am fost dezamagit si am cautat o solutie de calibrare, avand in vedere faptul ca nu am gasit pe nimeni cu un swr power metru calibrat care sa ma ajute.

Prima oara am incercat cu o sonda RF compusa din dioda cu germaniu, condensator si un rezistor de 4.7Mohmi.

Apoi am masurat direct tensiunea RF pe rezistenta de sarcina cu un osciloscop digital ce poate pana ala 100Mhz...din calcule  am putut determina puterea.

VA rog sa imi spunei daca cele doua metode sunt corecte sau cum ar trebui sa procedez sa pot calibra afurisitul de SWR-Power metru.

Multumesc !

YO8XCM

Link spre comentariu
Acum 15 minute, mirceacra a spus:

Apoi am masurat direct tensiunea RF pe rezistenta de sarcina cu un osciloscop digital ce poate pana ala 100Mhz...din calcule  am putut determina puterea.

VA rog sa imi spunei daca cele doua metode sunt corecte sau cum ar trebui sa procedez sa pot calibra afurisitul de SWR-Power metru.

Buna seara, Mircea !

Masuratoarea cu osciloscopul este cea mai buna varianta, dar trebuiesc indeplinite niste conditii. 

Spune-mi te rog, cum ai calculat puterea, in urma masuratorii realizate cu osciloscopul ? 

Este important sa inteleg pasii pe care i-ai facut, ca sa vedem daca sunt OK sau nu. 

Dupa asta, disecam si chestiunea cu sonda RF. 

73 de Cezar, YO3FHM

Link spre comentariu

Osciloscopul îmi indica Vpp Vp și Vrms ....am calculat puterea astfel (Vrms*Vrms)/50

Sau Vrms=Vpp*0.3535

Bănuiesc totuși că osciloscopul e destul de precis ....

Link spre comentariu
Acum 59 minute, mirceacra a spus:

Osciloscopul îmi indica Vpp Vp și Vrms ....am calculat puterea astfel (Vrms*Vrms)/50

Sau Vrms=Vpp*0.3535

Bănuiesc totuși că osciloscopul e destul de precis ....

Mircea, salut, 

Metoda de calcul e foarte corecta, dar trebuie sa ai grija sa masori cu sonda de la osciloscop pusa cu atenuator 1:10, ca sa ai capacitate parazita cat mai mica.

Pot sa-ti confirm ca am verificat astfel cateva power-metre, unele mai de duzina, altele poate ceva mai pretentioase. Indicatiile de pe scala au fost corecte, dar in functie de fabricant, de schema si de componentele utilizate, au aparut abateri de pana la 10%. 

Trebuie doar sa ai grija sa nu depasesti tensiunea maxima admisa pe intrarea osciloscopului.

Sau sa nu strapungi dioda , in cazul in care folosesti sonda. Hi. Iar in cazul asta, o sa ai nevoie de un atenuator si se complica lucrurile. 

Osciloscopul e sfant ! :) 

Asa ca daca o sa ai indicatii diferite cu mai mult de 10%, in conditiile in care esti sigur de calitatea si calibrarea sondei osciloscopului, atunci ... stii pe cine sa dai vina ! Hi.

Succes si toate bune,

Cezar

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări