Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiectare carcasa

nickrvl

Postări Recomandate

• Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nickrvl

16

• CIBY2

4

• gabiferaru

2

• vasile eugen

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Multumesc la toata lumea pentru aprecieri si la fel si voua, pe de alta parte tin sa precizez ca asa ceva poate face oricine, sint necesare materiale, unelte si spatiu de lucru, daca materiale s-ar gasi, unelte de asemenea sau se pot face cu spatiul de lucru este alta poveste, acest "spatiu de lucru" este visul vietii mele dar cred ca asa va ramine, nimic nu mi-as dori mai mult decit un "garaj" unde sa pot "mesterii" insa ramine un vis, banuiesc ca aceasta situatie va regasiti destui dintre utilizatorii acestui forum, aceasta fiind situatia ramine sa avansez printre "picaturi" si trecind peste "sentimentalizme" mai postez citeva poze cu stadiul "lucrarii":post-9441-139829573086_thumb.jpgpost-9441-139829573091_thumb.jpgpost-9441-1398295731_thumb.jpg

Link spre comentariu

ce face chestia din cutie?e o sursa reglabila?

O sursa liniara reglabila atit in tensine cit si in curent cu microcontroler care se va ocupa de afisare tensiune/curent, varierea tensiunii cu encodere si monitorizare temperatura traf si radiator etc etc.... Ce se vede in poza este transformatorul, radiatorul cu 3 TIP35, rezistente egalizare, punte redresoare si evident ventilatoarele de racire, restul mai tirziu...
Link spre comentariu

frumoasa realizare , felicitari. Eu am o mare nedumerire, unde ai facut componentele de tabla? Mie asta mi se pare cel mai dificil, proiectarea cutiei o fac si cu creionul pe hartie milimetrica dar realizarea partilor , gaurirea lor etc. e marea problema. Eu mi-am facut cutii si le-am facut din tabla de Al, indoita la menghina intre 2 corniere cu ciocan de lemn... dar tot nu iese ca la matritza cu stanta...Am mai facut din plastic, zgariat pe linie, rupt, lipit apoi adus la drept cu smirghel, frecat , lustruit si iesea cutiutza...

Link spre comentariu

frumoasa realizare , felicitari. Eu am o mare nedumerire, unde ai facut componentele de tabla? Mie asta mi se pare cel mai dificil, proiectarea cutiei o fac si cu creionul pe hartie milimetrica dar realizarea partilor , gaurirea lor etc. e marea problema. Eu mi-am facut cutii si le-am facut din tabla de Al, indoita la menghina intre 2 corniere cu ciocan de lemn... dar tot nu iese ca la matritza cu stanta...Am mai facut din plastic, zgariat pe linie, rupt, lipit apoi adus la drept cu smirghel, frecat , lustruit si iesea cutiutza...

Realizarea cutiei este intradevar dificila, nu in sensul de a o face "oricum" ci si sa arate bine iar la tabla este o regula, daca ai pus ciocanul pe ea "salut" se cunoaste urma...., este facuta de un amic la fostul meu loc de munca cu multi ani in urma, pe masini "dedicate", ghilotina, masina de perforat, abkant, asa ceva se poate realiza si pe masini "mai manuale" acum se gasesc mai des pe la diverse ateliere, singura regula este cea de mai sus. Pentru hoby se poate face un "mic" abkant cu balama, nu o sa iasa ca cele profi dar e mult mai bine decit intre doua corniere insa dificil este de gaurit tabla, cu burghiu nu merge sau cel putin mie nu-mi place nu iese gaura perfect rotunda sa nu mai vorbesc daca se doreste si alt profil etc, ma tot chinui sa "inventez" asa ceva insa nu gasesc doua coloane solide pe care sa culiseze un suport poanson sau ce gasesc este foarte scump si in afara de asta mai trebuie si matrita.... deocamdata visuri.
Link spre comentariu

.....

Pentru hoby se poate face un "mic" abkant cu balama, nu o sa iasa ca cele profi dar e mult mai bine decit intre doua corniere insa dificil este de gaurit tabla, cu burghiu nu merge sau cel putin mie nu-mi place nu iese gaura perfect rotunda sa nu mai vorbesc daca se doreste si alt profil etc, ma tot chinui sa "inventez" asa ceva insa nu gasesc doua coloane solide pe care sa culiseze un suport poanson sau ce gasesc este foarte scump si in afara de asta mai trebuie si matrita.... deocamdata visuri.

Pentru gauri rotunde incearca spirale ascutite pentru lemn, asa ceva

post-4689-13982957743_thumb.jpg

Sau poti face gauri putin mai mari cu asa ceva

post-4689-139829577434_thumb.jpg

Primele sunt dintr-un otel mai moale, fiind pentru lemn, dar spiralele de metal se pot ascuti la fel si vei avea gauri rotunde.

Despre cele din a doua poza, pot sa-ti spun ca sunt si acestea pe calitati, cele mai proaste si mai ieftine le gasesti prin targuri sau in Obor.

Am folosit si unele si celelalte. Primele, cele pentru lemn, la tabla de aluminiu de 2 si sticlotextolit de 1,5 si inca mai taie. Al doilea model, cele conice, am reusit ca in aceleasi materiale sa le stric dupa cateva zeci de gauri. Probabil se ascut si astea, dar n-am incercat. Cert este ca lasa o gaura perfect rotunda.

Si sa-ti povestesc despre o metoda de a da gaurile "frumos":

Am recuperat o bucata dintr-o carcasa de sursa AT din tabla de otel groasa de 1,5mm cu grila de aerisire cu gauri de 2,5 mm. Am fixat-o pe tabla mea, am gaurit cu 2,5 mm in gaurile care ma interesau si apoi am largit gaurile la fi 8 cu burghiul conic.

Dar dupa parerea mea, cu burghie pentru metal, ascutite ca cele pentru lemn, este cel mai OK.

Link spre comentariu

Da Ciby, cunosc si astfel de burghie, cum am mai spus am lucrat multi ani la "mobilier metalic" cu mult inainte de a aparea pe piata masini de prelucrat tabla (#0.7 - #4), a fost o perioada cind faceam usi metalice de apartament prin anii 93-97 (inainte de a invada piata chinezariile) din pila, masina de gaurit MG10 si burghie metalice ascutie la fel ca cele de "lemn" pot spune ca sint chiar "maestru" in a le ascutii asfel, reusesc chiar si la cele de 4 pe un polizor "normal" dar tot nu-mi plac cum ies gaurile, in pozele de mai sus in peretii laterlai gaurile sint facute pe "masina" iar cele din panoul posterior sint facute personal cu burghiul, in poze nu se vede mare lucru insa in realitate se vede clar diferenta, si trecind peste toata aceasta discutie de pina acum hai sa luam in calcul timpul, incomparabil intre gauritul cu burghiul si stantare, si iarasi sa facem abstractie la discutia de pina acum, ce ne facem daca dorim astfel de "gauri"? sau de alta forma:post-9441-139829577926_thumb.jpg Oricum metoda cu burghiele "merge" si e buna insa totusi doresc mai mult "aspect" si viteza, de acea i-mi doresc o "stanta"...... si un abkant, si o ghilotina etc etc, dar cel putin la capitolul sudura "pentru table" stau bine :rade:

Link spre comentariu

Oho! Deja suntem la alt capitol, ceva mai spre profi si industrial.Am apreciat intotdeauna oamenii cu ambitii "normale" si care au pretentia ca lucrul ce le iese din mana sa se apropie de ideal. Este si cazul tau!Dar eu nu ma pot pronunta decat din postura unui amator, a unui DIY-er. Sunt convins ca vei gasi solutii pentru ce vrei si ca o vei rezolva. Succes!

Link spre comentariu

Oho! Deja suntem la alt capitol, ceva mai spre profi si industrial.Am apreciat intotdeauna oamenii cu ambitii "normale" si care au pretentia ca lucrul ce le iese din mana sa se apropie de ideal. Este si cazul tau!Dar eu nu ma pot pronunta decat din postura unui amator, a unui DIY-er. Sunt convins ca vei gasi solutii pentru ce vrei si ca o vei rezolva. Succes!

Am inteles mesajul si-l apreciez, in cea ce priveste "lucrarea asta" i-mi doresc ceva mai altfel decit de obicei (surse functionale in cutii de plastic mai am) si de acea incerc sa fiu mai pretentios, de aici diverse discutii conexe....
Link spre comentariu

Gandind un pic mai in amanunt la gaurile din poza, acelea dreptunghiulare, cred ca ar merge folosita si o presa cu surub si o matrita destul de simpla. Problema fiind doar realizarea matritei dintr-un material mai bun. Iar pentru ghidare se pot folosi coloane mai putin pretentioase, atata timp cat fortele nu mai sunt preluate de ele ci de batiul presei. Asta presupunand ca realizezi o singura gaura o data.In atelierul mecanic de la fabrica unde am lucrat acum vreo 20 de ani, era o astfel de presa folosita pentru presat si depresat diferite imbinari. Acolo depresam cilindrul de fonta din interiorul camasii de aluminiu de la motorul de mobra.Presa era din aceea cu bile de fier in capetele levierului de strangere.Este doar o idee!Dar subiectul gaurilor cred ca ar fi mai bine pozitionat la atelierul mecanic. Userii de acolo cunosc mai bine problema.

Link spre comentariu
Gandind un pic mai in amanunt la gaurile din poza, acelea dreptunghiulare, cred ca ar merge folosita si o presa cu surub si o matrita destul de simpla. Problema fiind doar realizarea matritei dintr-un material mai bun. Iar pentru ghidare se pot folosi coloane mai putin pretentioase, atata timp cat fortele nu mai sunt preluate de ele ci de batiul presei. Asta presupunand ca realizezi o singura gaura o data.

Coloanele sint foarte importante nu pentru a prelua forta de apasare, acea o preia batiul etc, ci pentru a tine aliniate ansamblul poanson matrita, daca la o gaura rotunda problema nu este atit de mare (trebuiesc aliniate totusi) pentru o "gaura" de alta forma alinierea este esentiala, nu mai vorbim de alte configuratii....

In atelierul mecanic de la fabrica unde am lucrat acum vreo 20 de ani, era o astfel de presa folosita pentru presat si depresat diferite imbinari. Acolo depresam cilindrul de fonta din interiorul camasii de aluminiu de la motorul de mobra.

Presa era din aceea cu bile de fier in capetele levierului de strangere.

Este doar o idee!

La o presa asemantoare faci referire?

post-9441-139829578778_thumb.jpg

depinde de dimensiuni dar totusi nu prea e buna, pentru astfel de operatii trebuie sa aiba alta forma pentru mai multe grade de libertate, macar 30Cm, ca aceasta de aici dar mai mare (in dimensiuni nu in putere):

sp-presa-de-perforat-50-t-130.pdf

dupa cum se observa batiul este compus dintr-un singur picior iar "coloanele" sint inlocuite de insasi coloana centrala (in cazul nostru un piston hidraulic), aceasta este forma "ideala" pentru o astfel de presa.

De pret pentru o astfel presa i-mi este frica sa ma interesez.....

Dar subiectul gaurilor cred ca ar fi mai bine pozitionat la atelierul mecanic. Userii de acolo cunosc mai bine problema.

Am initiat si acolo, la atelierul mecanic, o discutie......, intrebarea initiala era legata de soft (Catia), de utilizarea acestuia restul sint cum am mai spus dicutii conexe.

Link spre comentariu

Uite si o cutie proiectata de mine:......................

Frumos, "componentele" sint create de tine sau sint importate? acest program este capabil sa exporte *.3ds?, acest tip de fisier este recunoscut de Proteus.
Link spre comentariu

Presa de care am facut referire avea un batiu in stilul celui de la presa hidraulica pe care ai postat-o, dar era destul de diferit (mult mai inalt) si asigura un grad de libertate destul de mare, cred ca se incadra in cei 30cm.Dar cred ca am devenit off-topic. Succes in continuare! Si gauri frumoase! :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări