Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema si analiza in multisim pt un amplificator diferential

Vizitator floryn100

Postări Recomandate

Vizitator floryn100

Am si eu o mare rugaminte la toti,daca se poate sa ma ajuta-ti si pe mine cu o schema electrica de completa si cu o analiza completa in multisim pentru amplificatorul diferential,am gasit o schema electrica pe internet,dar nu gasesc valori si nu stiu cum sa fac mai departe.Am atasat si o poza in care este schema electrica pentru amplificatorul diferential gasita de mine.Va rog din tot sufletul meu daca aveti timp un pic de ajutor!!.Multumesc mult de tot!

post-72911-139829554216_thumb.gif

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator DarkAvenger183

Da-mi mai multe detalii despre amplificatorul de care ai nevoie (ce putere? la ce tensiune? cam in ce plaja de frecventa ai nevoie sa lucreze? pt ce ai nevoie? - daca nu e indiscreta intrebarea :94 ) si voi incerca sa te ajut cu cat stiu si eu.

Link spre comentariu
Vizitator floryn100

Da-mi mai multe detalii despre amplificatorul de care ai nevoie (ce putere? la ce tensiune? cam in ce plaja de frecventa ai nevoie sa lucreze? pt ce ai nevoie? - daca nu e indiscreta intrebarea :94 ) si voi incerca sa te ajut cu cat stiu si eu.

Nu conteaza nici puterea,nici tensiunea si nici frecventa cu care sa lucreze,doar sa fie amplificator diferential,imi este necesar pentru un proiect la facultate(PAC-proiectare asistata de calculator).Iti multumesc de tot pentru timpul acordat si in special pentru ajutor.
Link spre comentariu
Vizitator floryn100

Mai exact ce doresti sa afli? vrei sa ti se explice ce este amplificatorul diferential si cum functioneaza in detaliu sau ce?

As dori schema electrica facuta in multisim,graficele care rezulta din schema,circuitul imprimat si cum lucreaza amplificatorul diferential.Iti multumesc mult de tot pentru timpul acordat si pentru ajutor.
Link spre comentariu

Sunt foarte multe ce pot fi spuse despre subiectul asta, dar voi incerca sa fiu scurt. Amplificatorul diferential asa cum si numele sugereaza este un circuit care amplifica o anumita diferenta de tensiune/semnal si creeaza un semnal de comanda pentru circuitele ce-l urmeaza, de unul singur este practic inutil de aceea nici nu prea exista un cablaj doar pentru el, este folosit in combinatie cu alte circuite, este predominant prezent in amplificatoare operationale, comparatoare, amplificatoare audio, etc... configuratii pentru el sunt foarte multe, unele mai complicate altele mai simple, o sa prezint aici configuratia de baza a sa:

post-15007-13982955514_thumb.png

Este un amplificator diferential PNP ( de la polaritatea tranzistorilor folositi ), este folosit destul de mult la amplificatoarekle audio ceva mai vechi, alimentarea sa este una simetrica ( adica +/-Vcc ), prezinta 2 intrari In- care este inversoarea, si In+ neinversoarea, si o iesire cuplata pe colectorul primului tranzistor. Circuitul de fata amplifica diferenta dintre cele 2 intrari si creeaza un semnal de comanda livrat la acea iesire Uout. Pentru o functionare corecta si eficienta a circuitului se folosesc tranzistori rapizi de curent mic cu Hfe cat mai mare si totodata se imperecheaza cat mai exact dupa acest parametru ( hfe ). R1 si R4 stabilesc impedantele intrarilor si pentru o cat mai buna simetrie ele trebuiesc sa fie identice ca valoare, din acelasi motiv si R2 cu R3 trebuiesc folosite la valori identice, totodata raportul R4/R3 stabileste factorul de amplificare al circuitului C1 asigura de faptul ca nu se vor amplifica si eventualele diferente dintre tranzistori ( in cc ), R5 asigura alimentarea circuitului in curent relativ constant, spun relativ deoarece circuitul este totusi destul de vulnerabil la variatiile alimentarii si pentru a-l imuniza se prefera folosirea unui generator de curent constant in locul R5, acesta indiferent de variatiile tensiunii de alimentare, va livra un curent fix/constant catre emitoare. R6 este rezistenta de sarcina in colector si se calculeaza in functie de etajul care trebuie sa fie comandat de circuitul asta.

Sunt mult mai multe configuratii, unele destul de stufoase, dar principiul de baza este predominant acelasi.

Link spre comentariu
Vizitator floryn100

Sunt foarte multe ce pot fi spuse despre subiectul asta, dar voi incerca sa fiu scurt. Amplificatorul diferential asa cum si numele sugereaza este un circuit care amplifica o anumita diferenta de tensiune/semnal si creeaza un semnal de comanda pentru circuitele ce-l urmeaza, de unul singur este practic inutil de aceea nici nu prea exista un cablaj doar pentru el, este folosit in combinatie cu alte circuite, este predominant prezent in amplificatoare operationale, comparatoare, amplificatoare audio, etc... configuratii pentru el sunt foarte multe, unele mai complicate altele mai simple, o sa prezint aici configuratia de baza a sa:

[attachment=0]Schema de baza PNP.png[/attachment]

Este un amplificator diferential PNP ( de la polaritatea tranzistorilor folositi ), este folosit destul de mult la amplificatoarekle audio ceva mai vechi, alimentarea sa este una simetrica ( adica +/-Vcc ), prezinta 2 intrari In- care este inversoarea, si In+ neinversoarea, si o iesire cuplata pe colectorul primului tranzistor. Circuitul de fata amplifica diferenta dintre cele 2 intrari si creeaza un semnal de comanda livrat la acea iesire Uout. Pentru o functionare corecta si eficienta a circuitului se folosesc tranzistori rapizi de curent mic cu Hfe cat mai mare si totodata se imperecheaza cat mai exact dupa acest parametru ( hfe ). R1 si R4 stabilesc impedantele intrarilor si pentru o cat mai buna simetrie ele trebuiesc sa fie identice ca valoare, din acelasi motiv si R2 cu R3 trebuiesc folosite la valori identice, totodata raportul R4/R3 stabileste factorul de amplificare al circuitului C1 asigura de faptul ca nu se vor amplifica si eventualele diferente dintre tranzistori ( in cc ), R5 asigura alimentarea circuitului in curent relativ constant, spun relativ deoarece circuitul este totusi destul de vulnerabil la variatiile alimentarii si pentru a-l imuniza se prefera folosirea unui generator de curent constant in locul R5, acesta indiferent de variatiile tensiunii de alimentare, va livra un curent fix/constant catre emitoare. R6 este rezistenta de sarcina in colector si se calculeaza in functie de etajul care trebuie sa fie comandat de circuitul asta.

Sunt mult mai multe configuratii, unele destul de stufoase, dar principiul de baza este predominant acelasi.

Iti multumesc din suflet pentru toate informatiile acordate,pentru tot ajutorul acordat, o singura rugaminte as mai avea daca se poate,eu as avea nevoie pentru aceast amplificator de o analiza in multisim si una pspice(psipce codul sursa) si fisier out(acolo am inteles ca s-ar gasi analizele circuitului).Sper sa nu fiu prea agasant,imi cer scuze pentru ca sigur te-am zapacit cu cererile mele da chiar nu am habar despre asa ceva ce am primit de facut si chiar am nevoie de ajutor de la profesionisti.Inca odata iti multumesc din suflet pentru tot ajutorul acordat si pentru ca ti-ai pierdut din timp pentru a ma ajuta.O zi placuta!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări