turcu_dan Postat Ianuarie 7, 2013 Partajează Postat Ianuarie 7, 2013 Salutare .... Acum cu trecerea sarbatorilor si strangerea instatiilor din curte .. am observat urmatoarele. 1. O instalatie tip turturi pe 24V cu leduri de 5mm albe are un defect. Un turture format din 7 buc led cum ar veni, nu mai merge. Ma gandesc ca ar fi ars un led si ca sunt legate in serie de cate 7 buc. De unde as putea procura un asemenea led ? Acestea sunt led-uri cu un anume grad de deschidere, de genul celor chinezarii ce au aparut acum pe piata.2. Cea de-a 2 e una mai mica dar tot turturi 24V, led-uri 3mm. Ledurile au aceeasi forma inauntru asemenea unui con probabil pt dispersia luminii ca si cea din primul caz si prezinta urmatoarele simptome:un sir de 7 buc nu merge, probabil e ars un led;In fiecare din celelalte siruri care formeaza ceilalti turturi functionali, exista cate 1 led care nu lumineaza deloc sau foarte putin, abia vizibil.Intrebarea mea este ... gasesc undeva leduri ca cele descrise de mine sau daca nu, le pot inlocui cu led-uri albastre? care au cam aceeasi tens de funct ca cele albe 3-3.5V acestea o sa le iau dintr-o inst chiezeasca.Nelamurirea mea este : de ce totusi firul pe care exista led-uri care nu lumineaza (sau lumineaza f putin) inca merge? Si de ce s-au deteriorat asa repede , sunt totusi leduri , ma asteptam sa tina 10 ani si pretul a fost destul de piperat 50 ron/buc. Sa nu fi fost calculate bine? Am masurat tens la iesirea din traf inainte de controler si de puntea redresoare 27V. Multumesc... Link spre comentariu
Vizitator DarkAvenger183 Postat Ianuarie 7, 2013 Partajează Postat Ianuarie 7, 2013 - Led-ul alb trebuie sa fie alimentat undeva la 3V (depinde de producator si tipul de led); Nu tensiunea il distruge ci curentul ce trece prin el. care nu trebuie sa depasesca 30mA; Poti verifica cu un ampermetru valoarea curentului din bare de led-uri inseriate, daca depaseste 30 mA pui o rezistenta de limitare curent (valoare mica, undeva la 1..2.2 ohm ar ajunge) si vor tine mult si bine ;)- LED-uri transparente ce lumineaza alb fi 5mm respectiv 3mm se gesec in comert.- Un led poate intra in schurt cand se arde, ceea ce va duce la functionarea in continuare a instalatiei exceptie ledul in scurt (cu dezavantajul cresterii curentului prin restul) sau se poate intrerupe, caz in care nu va mai merge tot lantul inseriat Link spre comentariu
turcu_dan Postat Ianuarie 7, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2013 Ok.... si totusi ce parere aveti despre led-ul dintr-un sir care nu lumineaza si totusi sirul functioneaza acestea fiind in serie. Sunt 2 siruri de cate 7 led in care unu din ele nu functioneaza si totusi sirul merge si unul care lumineaza ff putin, abia vizibil - nu sunt arse de tot ? Link spre comentariu
turcu_dan Postat Ianuarie 7, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2013 Am inteles .... deci cand se arde poate intra in scurt ... asa se explica functionarea celorlalte.... Totusi am ceva sanse sa gesesc led-uri asemenea cu cel din desen? Cred ca acea forma tip con e pt dispersia luminii pe un unghi mai mare. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 7, 2013 Partajează Postat Ianuarie 7, 2013 Se gasesc bare de leduri auto care au asemenea leduri cu dispersor conic, pe okazii de exemplu, cautati pe net.E mai ieftin decat sa cumparati la bucata. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Ianuarie 8, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 8, 2013 As mai avea o intrebare. Spre ex am un sir de leduri rosii inseriate pe care vreau sa le alimentez la 24V. Am luat Uled=1.9, I=15mA, din calculul rezistentei imi rezulta o valoare de 80 ohm. Dupa conectare la transformator observ ca acestea lumineaza destul de tare si parca sunt putin calde. U la bornele transformatorului la mers in gol dupa redresare este 25.4. Cand fac calculul rezistentei ma raportez la U care e trecuta pe traf sau la U de mers in gol masurata? daca la acel sir mai adaug inca 8 deci in total 9 buc in paralel Ufunc cu toate scade undeva la 22.7. Daca mai vreau sa adaug inca 2 siruri pt calcul ma raportez la tensiunea ramasa 22.7 ori 24 cat e trecut pe traf, ori 25.4 U de mers in gol? Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 8, 2013 Partajează Postat Ianuarie 8, 2013 Nu va bazati numai pe calcule, dispersia caracteristicilor la leduri e mare chiar intre exemplare din acelasi lot. V-am spus si repet, masurati curentul prin leduri la fiecare montaj. Faptul ca lumineaza prea tare si sunt calde inseamna ca sunt supuse unui curent cam mare. Caldura cauzeaza ambalarea termica a ledurilor si curentul tinde sa creasca prin scaderea rezistentei interne. Preferabil folositi rezistente de balast de valoare mai mare la teste, ulterior le ajustati valoarea prin masuratori. Ledurile pot oferi luminozitate suficienta si la curenti mai mici decat cei dati in catalog. Sortarea lor prin alimentare de exemplu de la o baterie inseriata cu o rezistenta care sa asigure un curent de 10-15mA va ajuta mult atunci cand inseriati mai multe leduri. Veti fi surprins de diferenta de luminozitate. Link spre comentariu
Vizitator DarkAvenger183 Postat Ianuarie 8, 2013 Partajează Postat Ianuarie 8, 2013 validae are dreptate, caracteristica tensiune vs curent la leduri este neliniara si difera de la led la led; Totusi, aceasta caracteristica are si o zona mai liniara, ceea te scuteste sa mai faci prea multe sortari; Sfat prctic, ia un ampermetru si o rezistenta valoare mai usor mare decat ce iti reiese din calcul..Ex.: am 6 barete cu 9 leduri albe inseriate ce pt iluminat; Alimentare: 12,4...12,8V (baterie auto); Rezistenta de limitare de curent necesara: 4,7Ohm. Baretele au peste 100 ore de functionare si nu s-a ars niciun led Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum