Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Super-tweeters... adevar sau mit?

Vizitator

Postări Recomandate

Ala de 450 eur este un tweeter normal, nu unul catalogat a fi super-tweeter...

Nu scrie nicaieri ca simti ceva peste 20KHz, scrie ca prezenta acelor componente si a unui super-tweeter, au efect in perceptia a ceea ce auzi constient, sau ca afecteaza imaginea de ansamblu a materialului sonor, si in situatia in care avem informatia pe suport, mai ales in situatia in care n-o avem.

Mai mult de jumatate din ceea ce s-a scris aici, sunt aberatii absolute. Dar asta e...

P.S. Nu vorbesc nicaieri de repere, eu vorbesc despre aspectele absolute ale problemei. Argumentele legate de femeie au fost aruncate in carca altcuiva, ca exemplu comic, fara rea vointa, si nu reprezinta opiniile mele legate de problematica asta.

Ca sa conchid a doua oara, am inteles ca voi intelegeti ca totul e mit.

Votat: Super-tweeterele = MIT; Subiect inchis!!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 49
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

8

• vlad_2770

5

• hpavictor

3

• ex.escu

2

Top autori în acest subiect

Sa ma bag si eu in discutia asta;Avantajul pe care il vad eu la un super tweeter e ca are un SPL ff mare, de obicei >100dB, de aici poti jongla cu filtrele cum vrei ca sa scoti din el ce iti place mai mult (adica ai de unde atenua mai mult ceea ce nu-ti place).Eu detin modelul selenium st200 si contrar celor spuse despre el, acest super-tweeter reda liniar gama de frecventa intre 3Khz si 18Khz la un SPL de 105 dB. Am avut pana la el fel si fel de tweetere si acest st 200 e de departe cel mai performant, atat ca fidelitate cat si SPL, nu mai vorbesc de pret care e unul infim la ce poate "animalul".

Link spre comentariu
Vizitator 24fret

Eu am boxe cu supertweeter Pioneer HPM-60 si nu am bagat mana adanc in buzunar ca sa le iau.Folosind un amp pe lampi si sursa digitala nu aud nimic la supertweetere, acum ca am vazut discutia o sa incerc si pe vinil si cand o sa am ocazia un amp solid state.Per total boxele se aud infundat, dar asta este probabil din cauza imbatranirii condensatorilor din filtre.Dar cu siguranta se aud placut.Personal nu consider nici mit nici minciuna utilitatea lor. Este o optiune din multe disponibile (porturi bass-reflex, incinte cu 2-3-x cai, grile de dispersie a sunetului, corectoare de ton, borne aurite, bi-wiring, etc.). Daca probezi o pereche de boxe cu supertweetere si ti se pare ca suna mai bine decat una fara, atunci o iei pe aia.Cu siguranta supertweeterele nu sunt imperativ necesare pentru o auditie de calitate.

Link spre comentariu

Super-tweeterele nu sunt un mit. Ele exista si sunt folosite cu succes in multe incinte. Daca prezenta lor influenteaza raspunsul la bass, asta poate fi considerat un mit si va fi o incertitudine pana cand va apare o explicatie/demonstratie stiintifica a acestui fenomen.

Link spre comentariu

Imi place sa cred ca nu suntem noi, miezul din dodoasca, ca daca eram, scria Berlin, la intrare in Bucuresti...

Oricum, consider ca am aflat intre timp ce era de aflat, din alte surse lecturate...

Astept oricum si alte pareri. Multumesc inca odata...

+1

:) :) :)

Link spre comentariu
Vizitator 24fret

Acum imi dau seama ca initiatorul topicului nu vroia de fapt sa afle o parere ci sa o impuna pe a lui.Si ca sa ma exprim mai clar, eu votez ca supertweeterele NU sunt mit, ci doar ca nu sunt necesare iar efectul lor este minim si obtinut in cazuri speciale (sursa si amp performant).Apoi vorbind de o aplicatie practica, nu poti sa te pronunti cu vehementa fara sa fi si testat acea aplicatie in viata reala. Este ca si cum te-ai pronunta in favoarea sau defavoarea situatiei de a fi putred de bogat. Ei sunt singurii in masura sa dea verdictul.

Link spre comentariu

Nu pot sa zic ca initiatorul topicului doreste sa impuna o anumita parere. S-au pus niste link-uri spre niste articole care prezinta niste informatii. Fiecare le accepta sau nu, dar trebuie tinut cont de la ce sistem plecam. Am repetat de multe ori aici ca daca folosim ca sursa de semnal CD-playerul nu avem despre ce vorbi peste 20KHz. Mai precis:

An audio CD can represent frequencies up to 22.05 kHz, the Nyquist frequency of the 44.1 kHz sample rate.

Asta este formatul Red Book. Daca se pleaca de la DVD-A discutia se poate purta in continuare. Multi useri confunda vad notiunea de super-tweeter.

Zal pune tu niste grafice de la niste supertweetere. Sigur esti mult mai rapid ca mine si stii dupa ce sa cauti pe google.

Eu nu am gasit decat asta:

http://www.townshendaudio.com/supertweeters/

http://www.audiotec.nl/_files/handleiding_townshend_maximum_supertweeter.pdf

Link spre comentariu

Cu regret trebuie să refuz cererea, nu mă bag peste autorul subiectului, plus că discuţiile devin de la un punct tot mai ''audiofile'', demne de ''Vînătorii de mituri''.Mai ţine minte cineva emisiunea cu frecvenţa maro?....................Exemplele de mai sus sînt difuri de înalte normale, toate se opresc la 20kHz, ce e peste grafic e bonus, dar fără mare importanţă şi diferă de la exemplar la exemplar.

Link spre comentariu

Faptul ca sunt utile sau nu, ar putea sa il sustina o persoana care le-a ascultat, dar NU oricum. O persoana care a ascultat inregistrari care CONTIN frecvente mai mari de 20 KHz. Eu oricit am masurat si am cautat, nu am gasit asa ceva, nici pe CD-uri normale, nici pe audioDVD, nici pe inregistrari 24/96 sau 24/192, nici pe benzi magnetice si nici pe vinil.Toate sunt taiate la 16, 18, 19 sau 20KHz. (depinde de multe si in unele cazuri mai jos de 16KHz)Ca o paranteza spun ca standardul de inregistrare a cd-urilor uzuale (cu sample rate de 44.1KHz) permite TEORETIC inregistrarea semnalelor audio pina la 44.1 / 2 = 22.05KHz iar practic pina la aprox 20KHz. Toate semnalele de frecventa mai inalta, nu provin de pe CD, ele fiind zgomote de conversie (artefacte de conversie) sau alte zgomote produse de sistemul de redare. (acestea apar in special la cd-playerele la care unii le-au demontat filtrele de iesire, filtre care eliminau exact aceste artefacte :ras: )Deci pina nu auzim diferente pe o sursa de semnal care CONTINE frecvente reale, produse de instrumente muzicale, mai inalte de 20 KHz, orice afirmatie e doar o presupunere.Daca are cineva o asemenea inregistrare, il rog sa mi-o dea si mie.Respect

Link spre comentariu

Cred ca lucrurile sunt un pic amestecate, intre supertweeter (fizic) si necesitatea redarii frecventelor dinafara domeniului audio standard.Supertweeter ca denumire a venit ca extindere din domeniul pro, unde nu se zbate niciun producator sa treaca peste 20 kHz. Mai degraba supertweeterele pro sunt cele care trebuie taiate destul de sus, peste 6-7 kHz, de obicei peste 10 kHz.In domeniul home, insa, evolutia comerciala impune aducerea a ceva nou tot timpul si e greu sa satisfaci cerinta de nou!Fara o baza logica macar, ca sa nu mai vorbim de justificare reala, s-a "impins" explicatia ca redarea frecventelor peste 20 kHz ar aduce o "evidenta" imbunatatire a perceptiei mesajului sonor, etc si bla,bla,bla! Si astfel, sunt "mai hi-end" incinte dotate cu inca un difuzor care reda zona de peste 20 kHz.Problema este DE UNDE iei semnal audio de peste 20 kHz si la ce-ti serveste daca nu-l auzi!!!! :nebun: Am mai intalnit si opinia unor profesionisti din audio ca si a unor medici ORL care sustin ca un domeniu audibil poluat cu frecvente inutile isi pierde coerenta si semnalul audio este perceput ca lipsit de transparenta.Concluzie: fiecare cu gustul sau, e democratie! In plus, nu poti face educatie si cultura cu forta. ( Ramane valabil ca prostia este mult mai fascinanta ca inteligenta!)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări