Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

AD9854 DDS

Blacksmith

Postări Recomandate

Am introdus capacitatile parazite in simulator si se pare ca s-a dus dracu frumusetea mea de filtru... :ras:

(cu rosu e cel cu parziti)

Dar totusi... mie in realitate nu-mi taie filtru la 100Mhz cum e in graficul cu paraziti ci la 120MHz cum e in celalalt.

Ce sa mai inteleg din asta ... ? Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 82
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blacksmith

34

• nico_2010

18

• cirip

8

• BodoRF

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pai cam da. Si ca sa mai torn putin gaz pe foc, te intreb: cand ai simulat filtrul, ai luat in considerare ca bobinele nu sunt ideale, adica au Q finit? Sa vezi atunci distractie. Condensatoarele au si ele Q finit, dar efectul dominant este al bobinelor.Cu ce simulezi filtrul? E mai bine sa plotezi Return Loss-ul, decat impedanta de intrare ca atare. In general daca RL e mai bun de -15dB, asta inseamna ca se reflecta mai putin de 3% din puterea de intrare, ceea ce devine acceptabil.Cu ce masori "in realitate"?

Link spre comentariu

Simulez cu AADE Filter Design care este un programel free si se poate downloada gratis.

Da, la simulare, bobinele le-am pus cu Q=60.

Ma intereseaza si impedanta de intrare, adica cea pe care i-o prezinta dds-ului, pentru ca daca impedanta la iesirea dds-ului variaza atunci variaza si amplitudinea. Cum e gragficul de impedanta al filtrului asa e si graficul de amplitudine la iesirea din el.

In realitate masor cu sonda clasica cu 2 diode 1N5711.

Link spre comentariu

Pentru ca este un filtru trece-jos Chebashev cu 7 poli.

Nico, filtru tau Chebyshev de care tip este ? ca cica sint de 2 tipuri :

Unul are riplu jos iar altul sus...

Tu cu ce l-ai proiectat, tot cu AADE ? ca incepe sa-mi ca-mi placa ... :naughty: Vad ca taie mai abrupt decat Butterworth.

Nici AADE nu specifica de care tip e.

Posted Image

Link spre comentariu

Pentru ca este un filtru trece-jos Chebashev cu 7 poli.

Nico, filtru tau Chebyshev de care tip este ? ca cica sint de 2 tipuri :

Unul are riplu jos iar altul sus...

Tu cu ce l-ai proiectat, tot cu AADE ? ca incepe sa-mi ca-mi placa ... :naughty: Vad ca taie mai abrupt decat Butterworth.

Nici AADE nu specifica de care tip e.

Folosesc RFSim99, si pachetul LADPAC
Link spre comentariu

Asa e bine cablaju ? Parca sint cam lungi traseele intre piese... dar n-am cum sa fac altfel

Posted Image

Nu inteleg de ce iti complici existenta cu bobine suspendate, plasate pe 3 axe (hi!), cand una din solutiile simple ar fi ecranarea fiecarei celule in parte, iar o alta alternarea pozitionarii la 90 de grade a bobinelor cu inversarea sensului de bobinare si fara ecranare.

O alta abordare a constructiei filtrelor ar fi utilizarea bobinelor SMD de valori adecvate (in limite rezonabile) celor rezultate din calcule, impreuna cu grupuri serie-paralel de condensatori SMD. Oricum ai da-o, nu vei obtine o amplitudine constanta a semnalului de iesire decat utilizand ALC, conectat dupa filtru, in zona amplificatorului si care sa actioneze asupra nivelului de amplificare.

Perfectionismul aduce (DOAR) mari batai de cap si pierdere de timp.

Link spre comentariu

@Dudikoff: In atasament gasesti un material referitor la proiectarea si realizarea filtrelor trece-jos si trece-sus (ce-i drept, in engleza). Materialul este interesant si cred ca iti va da raspuns la multe din intrebarile pe care le ai. Vei vedea, de asemenea, si cateva curbe de raspuns pentru diferite filtre, ocazie cu care o sa remarci ca autorii nu se strofoaca prea tare cu privire la neliniaritatea curbei in banda de trecere.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Buna ziua, imi cer scuze daca alterez putin continutul acestei discutii, insa am facut un DDS cu AD9852 pentru lucrarea de licenta, si m-am lovit de calculul filtrului, sper ca ma puteti ajuta. In atasament este filtrul pe care il folosesc, este luat din datasheet-ul lui AD9852, este un filtru trece-jos de 120MHz. Ceea ce nu apare in printscreen-ul atasat este ca atat la intrare cat si la iesire mai am cate un rezistor de 50ohmi legate la masa.Mentionez ca din DDS vreau sa scot intre 1-10MHz maxim.Acum va rog sa ma ajutati sa imi explicati cum identific tipul de filtru, cum calculez frecventa de taiere la acest filtru si atenuarea, cu valorile din schema ( valorile sunt putin modificate fata de cele recomandate de producatorul lui AD9852 pentru ca nu am avut exact acele valori).Va multumesc.

post-18358-139829634852_thumb.jpg

Link spre comentariu

va rog sa ma ajutati sa imi explicati cum identific tipul de filtru, cum calculez frecventa de taiere la acest filtru si atenuarea, cu valorile din schema

Filtrul este de tip m-derivat si se obtine printr-o transformare de frecventa aplicata filtrelor de tip k-constant. Mai multe detalii aici: http://en.wikipedia.org/wiki/M-derived_filter Schema contine mai multe sectiuni m-derivat conectate in cascada. Specific filtrelor m-derivat este atenuarea mare, teoretic infinita, la frecvente finite; se produc acele notch-uri in apropierea bezii de trecere. k-constant are atenuare infinita la frecventa infinita. Discutam de filtrele ideale.Din fericire, in ziua de azi e foarte usor de proiectat un astfel de filtru. Iti recomand sa introduci formulele intr-un tabel excel pentru calculul valorilor componentelor. Apoi, foloseste o versiune de spice sau alt soft pentru simulare. Nu uita sa iei in considerare factorul de calitate al bobinelor, adica sa adaugi o mica rezistenta serie cu fiecare bobina, valoarea rezistentei fiind dictata de Q.Spor!Cirip
Link spre comentariu

Corect ce zice Nico. Filtrul e Cauer sau eliptic i se mai spune.Proiectarea de la zero, de manuta e destul de laborioasa, asa ca folosesti un softulet ptr sinteza si altul ptr simulare/verificare.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Buna dimineata!Imi explica si mie cineva cum functioneaza comutatorul de benzi din schema dds-ului indian?Am montat al 2-lea pic,programat,functioneaza comutarile usb/lsb.Dar nu inteleg cum/cand se activeaza iesirile pentru fiecare banda..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări