Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

AD9854 DDS

Blacksmith

Postări Recomandate

• Răspunsuri 82
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blacksmith

34

• nico_2010

18

• cirip

8

• BodoRF

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Iar return loss-ul ce are ? Eu nu prea ma pricep ce e asta, dar din ce citii acum pe net zice ca e ca un fel de SWR si ca mai mic e mai bine.

Iar daca ne uitam pe simulare al meu e mai mic nitel. (cel cu rosu e al tau)

Pnm, parca am fi la concursuri de filtre... Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Simularea filtrelor ajuta pana la un punct, apoi intervine realitatea.Ca sa poti obtine acele atenuari cu valori >70dB trebuie construit impecabil.Nici nu ai nevoie de rejectie asa mare a frecventei de ceas, ea oricum este sub nivelul semnalului de iesire.Rejectii atat de bune cer ecranari si decuplari la sange, bobine cu factor bun de calitate mare.Celula care rejecteaza semnalul de 300MHz trebuie reglata experimental, simularea nu o sa se bata cu rezultatele obtinute, apar capacitati suplimentare, cuplaje, etc.Acei 0,75pF nu sunt usor de obtinut cu precizie maxima, trebuie luat in calcul si capacitatile de cuplaj dintre trasee.Nu poti cere unui filtru riplu de 0,001dB, este o aberatie.Din cauza cerintelor SF valorile celorlalti parametrii se vor inrautati. Filtrul va fi sensibil la fiecare zecimala de pF, nH.De obicei aleg riplu de 0,1dB sau mai mare, astfel filtrul este usor de construit.Parerea mea este ca iti pierzi timpul cu simulari si adjustari la valori atat de fine.Prin absurd sa spunem ca o sa construiesti filtru ideal, dar mai departe amplificatoarele, atenuatoarele, conectorii o sa introduca diferite atenuari in functie de frecventa. Nu este simplu deloc sa obtii un nivel constant pana la sute de MHz.Sper sa nu te supere parerea mea, este doar un sfat pe care l-am descoperit singur dupa zeci de nopti pierdute.

Link spre comentariu

Iar return loss-ul ce are ? Eu nu prea ma pricep ce e asta, dar din ce citii acum pe net zice ca e ca un fel de SWR si ca mai mic e mai bine.Iar daca ne uitam pe simulare al meu e mai mic nitel. (cel cu rosu e al tau)Pnm, parca am fi la concursuri de filtre...

Gresesti, valoarea cu rosu e mai mica, -30dB e mai mic decat -20dB ...Eu zic ca cea mai mare problema in design-ul tip Cauer sunt valorile foarte mici ale condensatorilor serie, e imposibil sa ai o executie practica macar apropiata de teorie; ai sanse mult mai mari sa faci filtre stripline.
Link spre comentariu

Pai AGC sau ALC nu e tot aia ?Imi pare rau ca variantele propuse de tine nu sint ceea ce caut. Sper ca nu te superi.

Nu prea e acelasi lucru!!Asa cum spuneau si ceilalti colegi, este un chin sa reglezi un filtru Cauer cand "cerintele" sunt asa cu sunt.E mai simplu sa construiesti un filtru trece-jos de genul celui propus mai devreme si sa faci reglajul chiar cu DDS-ul pe care il ai (al carui nivel sa fie de 0dBm) si cu un AD8307 la iesirea din filtru (evident cu adaptarile de impedanta de rigoare) si sa speri ca vei obtine o curba cat mai apropiata de realitate daca este construit cu grija.Dar, intotdeauna, mai binele este dusmanul binelui.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am condensatori de 0,5p si pun cate 2 in serie si unul in paralel si fac 0,75p cat imi trebuie pt filtru.

Oricum, nu ma astept sa cada atenuarea maxima chiar ca in simulare. Eu Am facut cat am putut de exact si restu... faca-se voia lui Giumbix. Orice atenuare ar fi tot e buna, Dar asa imi place mie sa storc totul dintr-un montaj.

Uite cum am facut filtrul... Bobinele sint calculate si sint aproape suspendate in aer, n-are ce sa le influenteze, iar intre trasee sint vreo 2mm, condensatoare numai C0G SMD.

Posted Image Posted Image Posted Image

Link spre comentariu

n-are ce sa le influenteze

Hmmmm ... Numai ca Giumbix cel sugubat si atotputernic a zis asa: " Io Giumbix cel tare in pene si rulmenti, prin voia muchiului meu, cablajul dublu placat va avea 2.4pF/cm_patrat." La cata tabla e p-acolo pe sub bobine, cred ca frecventa s-a cam dus in sfecla. Iar cei 0.75pF cu care te strofoci cred ca nici nu mai conteaza. :daEDIT: 2.4pF/cm_patrat e valabil la dublu-placatul de 1.6mm grosime.
Link spre comentariu

Pai cablajul nu e dublu-placat, e doar ce se vede pe fatza. Posted Image

Edit : Mda, deci nu se aplica la mine.

Oricum, m-am decis sa il fac doar pana la 60Mhz pt ca mai mult nu se poatea asa orbeste (fara scule de masura).

Si o sa-i fac un filtru butterworth.

Link spre comentariu

Stii ceva, Dudi? Daca imi dai dimensiunile aproximative la insulele alea de cupru, as putea sa le bag intr-un simulator de camp electromagnetic, sa vedem cam ce capacitate e intre ele. Ce zici? Asa de-un pamplezir ... Ofranda pentru Giumbix. Dar, apropo, cine e Giumbix?

Link spre comentariu

Eu ti le dau, dar nu inteleg cum intre insulele alea pot exista capacitati. Ele nu sint paralele !Singura capacitate cred ca e intre grosimile lor, dar la cat de subtire e stratul de cupru si cat de departate sint... ce capacitate sa mai aiba...

Link spre comentariu

Conteaza si suprafetele, chiar daca nu sunt paralele. Desigur, capacitatea e mai mica decat daca ar fi fata in fata, calculul e mai complicat si de obicei se folosesc simulatoare, dar capacitatea nu e zero.

Pentru ilustrarea principiului, uite cum arata liniile de camp la un ghid de unda coplanar. Daca exista linii de camp electric, atunci exista si capacitate. Cam la fel e si la placuta ta.

Posted Image

Link spre comentariu

Holy Moses ! N-am stiut. Posted Image E chiar naspa atunci.

La urmatorul filtru o sa fac doar traseele necesare.

Cum se numeste simulatorul ala ?

Uite dimensiunile, daca vrei tu sa te deranjezi ... asa de pamplezir.

Intre insule pune 2mm.

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări