Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

AD9854 DDS

Blacksmith

Postări Recomandate

• Răspunsuri 82
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blacksmith

34

• nico_2010

18

• cirip

8

• BodoRF

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cu altceva cu ce as putea sa amplific semnalul de la dds ?

Ai putea incerca cu amplificatorul din atasament. Ai si rezultatul simularii.
Am uitat sa postez unele detalii ale simularii:Impedanta de intrare/iesire =50 OhmAmplitudinea semnalului aplicat la intrare = 300mV (un nivel uzual intalnit la iesirea din filtrul trece-jos al DDS)Frecventa sursei de semnal = 100MHz
Link spre comentariu

Cuplarea trebuie facuta prin condensator, ca altfel modifici regimul de cc al AO si te vaiti de limitari asimetrice.Dupa condensatorul de cuplare pune o rezistenta de cativa Kohm catre masa montajului cu AO alimentat simetric(care nu e comuna cu masa DDS, cele 2 mase se cupleaza printr-un condensator ceramic de cativa nF).Bafta.

Revin un pic la schema initiala.Am cuplat prin cond si am pus 10K de pe neinversoare la masa si imi limiteaza spre -5V.Daca mai leg si masele prin cond nu mai imi arata nimic pe osciloscop.
Link spre comentariu

Grosso modo cam ca in poza. -10V inseamna minusul sursei reglata la 10V(am gresit la desen din graba) Verifica tensiunile la intrari si la iesirea operationalului, dar nu cred ca s-a busit.post-18576-139829570713_thumb.jpgEu unul nu ma omoram cu AO si-i puneam din start tranzistori

Link spre comentariu

Pai am facut prima data cu tranzistori dar nu amplifica simetric cum fac operationalele, imi facea o semiperioada mai mica si una mai mare.Uite cam asa :

Link spre comentariu

Unda aia de mai sus care nu are semiperioadele egale este unda amplificata de 1 tranzistor (BF998).Cu operational sau direct de la dds e semnal simetric.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Imi variaza amplitudinea la iesirea din filtru din cazua impedantei de intrare a filtrului, pe care o prezinta dds-ului, care variaza in functie de frecventa.

Ce as putea sa fac ?

Posted Image

Link spre comentariu

Modificarea nivelului de iesire nu este o problema cand se fac masuratori de banda mai ingusta (cativa MHz).

Pentru masuratori de banda larga este nevoie de un circuit care sa mentina nivelul constant la iesirea generatorului. Circuitul este cunoscut sub numele de ALC, output leveling, etc.

Cateva idei:

http://www.vk5tm.com/homebrew/dds/dds.php

http://www.qsl.net/p/pa3ckr//signalgenerator/

post-11720-139829590273_thumb.gif

Link spre comentariu

Nu cred ca situatia e chiar asa de disperata. Ce neuniformitate vrei? Rezistenta aia de la intrarea in filtru (iesirea DDSului, pe care ai pus-o, nu-i asa?) ar trebui sa calmeze spiritele. De exemplu, 1K impedanta de intrare a filtrului ar trebui sa fie calmata de rezistenta derivatie de 51 ohmi. Daca la frecv joasa ai 200 Ohmi intrare, ceea ce vede DDSul ar fi cam 40 ohmi. Cand intrarea filtrului se duce la 1K, DDS vede 47.6 Ohmi. Variatia, la un curent de iesire constant e de 1.5dB. E prea mult? Daca ai masurat mai mult de atat, atunci e din alta parte.

Link spre comentariu

Problema nu este varful ala de 1K ca ala este in afara benzi care ma intereseaza, DDS n-o sa ajunga niciodata sa genereze frecvente acolo.

Filtrul meu este pe 200 ohmi nu pe 51. Nu vad de ce l-as face pe 51, ca doar nu fac legatura intre el si dds sau amplificator prim cablu coaxial.

As fi pus si AGC dar pierd reglarea amplitudinii. La DDS-ul asta cu 9854 sa poate regla din soft amplitudinea in 4096 de pasi. Daca pun AGC, cand o sa vreau sa miscsorez amplitudinea el o sa traga de ea sa o mareasca la loc.

Eu calculez filtrul cu AADE si are optiune sa iti alegi ce riplu vrei sa ai, si i-am dat 0,001 dB ca sa nu mai aiba deloc si merge, imi arata impedanta de intrare in linie dreapta. Dar problema e ca eu vreau ca cele 2 rezonante ( ca pe a 3-a o scot) sa cada in jurul frecventei de ceas a DDS-ului (300MHz) ca sa am atenuare maxima. Dar daca modific valorile se modifica si impedanta de intrare si iar face riplu.

Ce bine ar fi fost daca stiam formulele din spatele acelui program... :crazy:

Posted Image

Link spre comentariu

Filtrul meu este pe 200 ohmi nu pe 51. Nu vad de ce l-as face pe 51, ca doar nu fac legatura intre el si dds sau amplificator prim cablu coaxial.Eu calculez filtrul cu AADE si are optiune sa iti alegi ce riplu vrei sa ai, si i-am dat 0,001 dB ca sa nu mai aiba deloc si merge, imi arata impedanta de intrare in linie dreapta. Dar problema e ca eu vreau ca cele 2 rezonante ( ca pe a 3-a o scot) sa cada in jurul frecventei de ceas a DDS-ului (300MHz) ca sa am atenuare maxima. Dar daca modific valorile se modifica si impedanta de intrare si iar face riplu.

Cu privire la prima afirmatie: Ai o problema de adaptare de impedante si care nu este legata de modul de conexiune intre filtru si amplificator (prin cablu coaxial cum spui tu) ci pur si simplu tine de impedanta de iesire a filtrului (200 ohmi), respectiv impedanta de intrare a amplificatorului (50 ohmi), fapt care se va traduce intr-o modificare a caracteristicii de iesire a filtrului si, nu in ultimul rand, in scaderea nivelului de iesire, dar te descurci tu!Incearca cu varianta asta de filtru trece-jos, cu frecventa de taiere la -3dB de 130MHz.In atasamente mai gasesti si comportamentul (simulat) al filtrului in cazul dezadaptarii, respectiv conectarea iesirii lui la o impedanta de 50ohmi fata de 200ohmi.

ftj_130MHz.pdf

ftj_130MHz_simulare.pdf

post-40487-139829591152_thumb.jpg

post-40487-139829591161_thumb.jpg

Link spre comentariu

Aaaa nu, nu am facut amplificatorul ala cu un tranzistor, cu impedanta de intrare 50 ohmi. Am facut asa :

Posted Image

Filtru propus de tine nu are cei 2 conzi in paralel pe bobine si are decat -66dB la 300MHz

Link spre comentariu

Filtru propus de tine nu are cei 2 conzi in paralel pe bobine si are decat -66dB la 300MHz

Pentru ca este un filtru trece-jos Chebashev cu 7 poli. Stau si ma intreb, cat de mult sau ce aplicatie pretentioasa este deranjata de atenuarea de 66dB sau de 73dB, indusa de filtru in afara benzii de trecere???

Filtrul propus de tine are o serie de iregularitati (de ordinul a 1dB) in apropierea frecventei de taiere, iar parametrul S11 (return loss) nu se prezinta in cea mai buna forma, in comparatie cu ceea ce ti-am propus eu (si fara mari modificari).

Dar fiecare isi cunoaste cel mai bine propriile realizari si stie si ce doreste de la acel montaj.

Ca idee, propunerile lui BodoRF nu au legatura cu AGC ci doar cu ALC daca vrei si intervin dupa filtru.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări