Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinte Hi-FI cu difuzoare DLS

Vizitator Marku

Postări Recomandate

Vizitator Marku

Va salut!

Dupa trecerea pasiunii legata de car-audio, am ramas cu un set de difuzoare DLS Nobelium 6.2, destul de bine cotate, asa ca am zis sa incerc sa le fac niste incinte si sa le folosesc in continuare in casa. In masina le-am avut amplificate activ (woofer si tweeter separat). Se auzeau mult mai bine amplificate asa decat folosind cross-overele lor.

In urma simularilor cu WinISD si folosind parametrii dati de producator, am construit incinte de 10L si acordate la 67Hz. Teoretic trebuia sa obtin un f3 in jur de 60Hz. Bineinteles, departe de realitate. Parametrii producatorului sunt cam asa:

Fs:64Hz, dB SPL:89.2 , Re:3.3 , Qes:0.37 , Qms:1.9 , Qts:0.32 , Vas:7.43 , BL:8.19

De curand am achizitionat un microfon de masura de la MiniDSP, UMIK-1 ( http://www.minidsp.com/products/acousti ... ent/umik-1 ) si am trecut la masuratori.

Ca si soft de achizitie am folosit REW deoarece acesta este oarecum dezvoltat sa functioneze impreuna cu microfonul meu.

Am reusit sa fac si cateva masuratori de impedanta folosind soft-ul LIMP si placa de sunet. Am scos pe hartie si schema electrica a cross-overelor de la DLS.

V-as ruga sa ma ajutati cu un sfat pentru imbunatatirea raspunsului in frecventa. Eu nu sunt multumit de cum se aude si ma gandesc ca ar trebui schimbate filtrele. As folosi poate difuzoarele ca si medie si sa construiesc alte incinte in care sa pun eventual si doua difuzoare de 6,5 inch (in genul cum a facut Ahegyes incintele Divisa) sau poate ceva de 8 inch. Nu stiu, orice sfat este binevenit acum. V-as ruga, de asemenea, sa imi recomandati ce soft sa folosesc pentru proiectarea si simularea filtrelor. Voi ce folositi?

Atasez rezultatele masuratorilor.

Multumesc!

post-3175-139829553469_thumb.jpg

post-3175-139829553477_thumb.jpg

post-3175-139829553494_thumb.jpg

post-3175-139829553509_thumb.jpg

post-3175-139829553514_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• CBI

1

daca ai reusit sa faci masuratorile,le incarci intr-o aplicatie de simulat filtre

ceva simplu si bun gasesti aici http://audio.claub.net/software/jbabgy/jbagby.html

au fost puse de multe ori linkuri catre tutoriale de genul,gasesti usor si pe google

dar nu masori difuzoarele de langa calote ci de la minim(pt dimensiunile boxelor tale) 70-80cm

trebuie sa ai cel putin inca pe-atata loc liber in jurul lor si al microfonului

iti alegi un punct de referinta,ori in axa tweterului ori intre centrele acustice ,apoi si la 15-45 grade offaxis orizontala etc

adica faci masuratori in mai multe puncte din spatiu fara sa misti micul ca sa incerci sa obtii un raspuns uniform si inafara axului

realizezi filtrul dupa simulare ,asculti,modifici

fiindca nu ai mai facut,iti recomand sa masori sa vezi daca ce simulezi corespunde cu ce ai construit,daca nu,nu ai setat bine aplicatiile,calibrat,nu ai tinut cont de faze etc

daca te uiti atent nici acordul nu prea e unde ai vrut

suportul microfonului nu arata nici el prea optim,dar cred ca merge si asa daca nu ai altceva

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări