Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Functie modul


Vizitator popdog22

Postări Recomandate

Vizitator popdog22

Salut ! Am si eu o problema, nu gasesc nicaieri o schema ce implementeaza o functie modul. Ma puteti ajuta cu niste scheme ? Sau unde as putea sa le gasesc?Cerinta spune asa : "Se vor identifica 2 scheme ce implementeaza functia modul. Pentru fiecare, se va demonstra faptul ca schema implementeaza functia modul:"Are cineva idee cum se rezolva?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • validae

    3

  • cirip

    2

Top autori în acest subiect

Da, e cel mai simplu.Se poate face si cu tranzistori dar e mai modern si mai putina munca. Daca vrei documentatie mai amanuntita cauta colectia Tehnium 70, e pusa toata pe net.

Link spre comentariu

"Se vor identifica 2 scheme ce implementeaza functia modul. Pentru fiecare, se va demonstra faptul ca schema implementeaza functia modul:"

Salut,Nu e clar daca implementarea trebuie sa fie digitala sau analogica.Daca e analogica, asta se rezolva cu un redresor de precizie.Daca e digitala, atunci e cam asa: daca vrem sa calculam y=|x|, atunci:y = x ptr x mai mare sau egal cu 0y = -x ptr x mai mic ca zero.Negarea se face asa: -x = -1*x = x XOR (1111...1) + 1sau -x = -1*x = NOT(x) + 1Schimbarea semnului unui numar binar se face prin negare, apoi adaugarea unei unitati.Exemplu pentru 4 biti.x = 5d = 0101b-x = NOT(0101)+1=1010+1=1011=11dVerificare:Stim ca x = -5 si vrem sa vedem daca prin inversare da 5:-x = -(-5) = NOT(1011)+1 = 0100+1 = 0101 = 5Functia se implementeaza cu un mux si un demux de 4 biti x 2 cai care stabilesc o cale directa si una care trece printr-un sumator de 4 biti, care adauga 1 la nr aplicat la cealalta intrare. Comanda selectiei se face prin bitul de semn, adica MSB.
Link spre comentariu
Vizitator popdog22

Salut. Multumesc mult chiar mi-a fost de ajutor la alta tema. Dar ne-a dat mail profesorul si ne-a spus ca el vrea , functia modul sa cautam datasheet si sa ne luam dupa scheme. Sa cautam pe net Absolute value circuit. Acum ca am schema, nu ii dau de capat, cum sa demonstrez ca implementeaza functia modul.

 

Si, as mai avea o intrebare. Cum demonstrez prin calcul ca, schema unui amplificator operational de instrumentatie se comporta ca un amplificator diferential cu performante foarte bune?

 

Am atasat 2 link-uri, primul duce la functia modul , si al doilea la amplificatorul de instrumentatie.

 

http://cds.linear.com/docs/Datasheet/1001fb.pdf

 

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/ina111.pdf

 

Multumesc.

Link spre comentariu

Acum ca am schema, nu ii dau de capat, cum sa demonstrez ca implementeaza functia modul.

Salut,Pai de ce nu spui ca vrei varianta analogica? Ma lasi sa ma strofoc cu degetale ... In mod normal nu raspund la intrebari puse incomplet, dar ... hai treaca mearga. Modul.Analiza circuitului se face separat pe fiecare semialternanta, apoi vedem ce iese la zar. Dioda in conductie o aproximam cu un scurt-circuit.Pentru alternanta pozitiva (poza de mai jos cu + la intrare), dioda de jos e polarizata invers, deci nu circula curent prin ea. Schema echivalenta devine cea de mai jos. Castigul e dat de produsul amplificarilor celor doua operationale conectate in configuratie inversoare. Prin urmare, castigul de la intrare la pct A este G1=-R3/R1=-1. Castigul de la pctA la iesire este G2=-R5/R4=-1. Castigul total pe alternanta pozitiva este Gplus=G1*G2=(-1)*(-1)=1post-879-139829554503_thumb.pngPe alternanta negativa (poza cu - la intrare) treaba e putin mai incalcita. Observam intai ca pe alternanta negativa dioda de sus e polarizata invers, deci curentul prin ea e zero si o putem elimina, ca sa calculam mai usor. Mai observam ca punctele A si B au aceeasi tensiune, in consecinta, curentul care parcurge R3 si R4 este jumatate din curentul care parcurge R2. Suma celor doi curenti este curentul de intrare, prin urmare prin R2 circula 2/3 din crt de intrare. Dar cat e curentul de intrare? IN2 de la primul operational este un scurt circuit virtual, deci tensiunea in nodul respectiv este zero. Rezulta curentul de intrare Iin = Vin/R1. In continuare, tensiunea din pct B este VB=-I2*R2=-(2/3)*(Vin/R1)*R2=-(2/3)*Vin. Deci amplificarea primului operational este G1=-2/3.Al doilea operational lucreaza in configuratie neinversoare si castigul lui este G2=1+R5/(R3+R4)=1.5Castigul total pe alternanta negativa este Gminus=G1*G2=-2/3*1.5 = -1post-879-139829554506_thumb.pngIa sa vedem care e morala pana aici ...Fie x semnalul de intrare si y semnalul de iesire.Daca x > 0 (alternanta pozitiva), atunci y = Gplus*x = 1*x = xDaca x < 0 (alternanta negativa), atunci y = Gminus*x = -1*x = -xPai asta e chiar definitia functiei modul, in consecinta, circuitul asta minunat calculeaza modulul. Cinste lui!Calculul se putea face si cu Kirchoff, dar era mai laborios. Cand ai un pic de experienta cam vezi pe unde poti sa o mai iei pe cate o scurtatura.=========================Instrumentatie Cred ca proful vrea sa arati ca impedanta de intrare e foarte mare pe ambele intrari. Asta nu se aplica la un amplif diferential cu un singur operational. Deci ai de calculat impedantele de intrare pe cele doua intrari. Si cam asta. Acu sa scrii inapoi ca ai luat 10.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări