Vizitator aqtnv Postat Ianuarie 5, 2013 Partajează Postat Ianuarie 5, 2013 73Ceva informatii despre vechiul L/B 881 ?Auzisem prin anii 90 ca cineva de prin Constanta, il modificase si mergea cu Z80.Dupa aia, l-am vazut bagat in microproductie pe undeva pe la armata, avea si floppy cu CP/M. Link spre comentariu
nea_bobina Postat Ianuarie 6, 2013 Partajează Postat Ianuarie 6, 2013 Ceva informatii despre vechiul L/B 881 ?Auzisem prin anii 90 ca cineva de prin Constanta, il modificase si mergea cu Z80. Dupa aia, l-am vazut bagat in microproductie pe undeva pe la armata, avea si floppy cu CP/M.Buna dimineata,Personal, n-am auzit de varianta pe Z80, desi cred ca asta ar fi implicat multe alte modificari.In schimb, am avut ocazia de a lucra cu varianta militara, denumita CE119 (in intervalul 1988-1989). Era dotata cu interfata floppy si o unitate floppy dubla ... de 8 inch, care facea un zgomot infernal. Intr-adevar, sistemul de operare era CP/M si exista si o versiune de BASIC implementata. Mentionez ca aproximativ cu un an inainte, adica prin 1987, il cunoscusem pe Ion Rusovici, YO3JF, pe vremea cand locuia in zona Iancului din Bucuresti. Omul avea unitate floppy de 5 inch pe acea vreme si stiu ca se ocupase si de algoritmul programului lor de sah. Imi facuse un demo pentru programul de RTTY, care mi se parea ceva revolutionar pe atunci. Am avut un singur LB881, intre 1986-1988, pe care i l-am vandut dlui. Gelles Victor, YO3DCO (care din pacate, nu mai exista printre noi). Dumnealui era pasionat initial de Commodore. Eu am folosit foarte putin LB881, datorita faptului ca in 1986 am inceput sa lucrez cu HC85 si celelalte compatibile Spectrum Sinclair (Cobra, CIP, etc.).LB881 a fost un proiect cu circuit inchis, si care n-avea prea multe sanse de raspandire, datorita concurentei clonelor pe Z80 si mai ales, a softului la liber de atunci. Se stie bine cat costau softurile LIXCO, asa ca baietii s-au reorientat rapid. Era si normal, ce rost avea sa-ti bati capul si sa arunci banii pe un microcalculator pentru care nu gaseai soft la liber, si depindeai de cei care il produceau, hi. Din punctul asta de vedere n-am apreciat niciodata acest proiect.Am fost si am ramas in continuare genul deschis proiectelor open-source si liberei circulatii a informatiei, in folosul comunitatii. Ca o paranteza, sunt fan Linux, si imi amintesc de perioada de inceput, de prin 1998, cand daca aveam nevoie de ceva si puneam cate o intrebare ici-colo, ma loveam de foarte multe raspunsuri de tipul "RTFM" (Read That Fuckin' Manual). Am urat si urasc in continuare astfel de atitudini inchise, intrucat nu-i inteleg pe cei care le promoveaza. Spera ca in aceasta modalitate, vor tine doar pentru ei un bun, dar se inseala amarnic, intrucat informatia circula si pana la urma, va exista cineva care o va face publica.Cam la fel si cu softurile LIXCO pentru LB881. Din punctul meu de vedere e un proiect care a murit de mult si nu-mi trezeste nici un fel de amintiri placute. Ar putea fi placute pentru cei care fiind softisti, puteau sa-si construiasca aplicatii singuri, dar a programa pentru LB881, insemna de cele mai multe ori assembly. Adica munca de Sisif. Softul e facut sa circule liber, si sa fie cumparat doar atunci cand nu exista variante libere satisfacatoare scopului cautat. Asta e parerea mea, evident. Si din motivul asta, odata ce terminasem de asamblat dracovenia prin 1986, m-am lamurit repede ca nu prea aveam ce face cu el. Mirajul dezvoltarii de soft in regie proprie a murit rapid, odata cand am constatat ca ar trebui sa platesc sculele de dezvoltare si a doua oara, cand au aparut clonele Sinclair Spectrum care veneau cu softuri puternice, atat pentru assembly cat si pentru limbaje de nivel inalt. Ce era mai important, era ca puneai mana gratis pe ele si ca nu depindeai de nimeni ! Link spre comentariu
Vizitator aqtnv Postat Ianuarie 6, 2013 Partajează Postat Ianuarie 6, 2013 Nea Bobina,Multumesc pentru info.Tipul din Constanta, era la vremea respectiva un geniu... Gabriel CIOBANU il chema (sper sa il cheme si acum), era locotenent si culmea (!!!) artilerist.Invatase IT (daca putem spune asa ceva la vremea respectiva) din carti, te miri de unde...Mai tarziu, m-am intalnit cu el, dupa "Revolutie" si tipul se reorientase catre alte domenii... Facea goblenuri...Eu am preluat ideile despre L/B de la Iulian ROSU (YO3DAC), acum undeva prin Canada, care era bun prieten cu LIX.Si referitor la software... Mie nu mi-a cerut nimeni bani pe soft-ul de L/B... Am cerut, am primit.Am incercat sa implementez (la vremea aia) limbajul FORTH si deasemenea niste rutine mai "shmekere" din SFDX dar le-am lasat balta din lipsa de timp. Link spre comentariu
nea_bobina Postat Ianuarie 6, 2013 Partajează Postat Ianuarie 6, 2013 Si referitor la software... Mie nu mi-a cerut nimeni bani pe soft-ul de L/B... Am cerut, am primit.Salutare,Mda, de Forth imi amintesc si eu, dar n-am incercat. Era printre ultimele tresariri in materie de implementare pe LB881. De aia am si uitat Cat despre soft, am si acum intr-o mapa, un catalog de software LIXCO cu preturile aferente. Oricum, nu vreau sa fiu indiscret, dar de ce te mai interesezi de acest proiect? Vrei un LB881 ? Link spre comentariu
Vizitator aqtnv Postat Ianuarie 8, 2013 Partajează Postat Ianuarie 8, 2013 Am doua pe balcon, uitate. Si sincer, mi-e mila de ele sa le arunc... Cati bani am bagat in ele atunci... Si timp....In schimb, nu mai gasesc cutia cu casete... Link spre comentariu
gabimix Postat Ianuarie 8, 2013 Partajează Postat Ianuarie 8, 2013 Am doua pe balcon, uitate. Si sincer, mi-e mila de ele sa le arunc... Cati bani am bagat in ele atunci... Si timp....In schimb, nu mai gasesc cutia cu casete...De la Dan, YO3JX, am primit pe atunci (gratis) un soft facut de el pentru RTTY si asa am facut primele legaturi. Stiu ca Dan ca a fost implicat in proiectele L/B si A412.Este posibil sa mai aiba softuri - cauta-l pe radioamator.ro - a dat unele anunturi si poate ii gasesti telefonul. Link spre comentariu
Flor Postat Ianuarie 20, 2013 Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 aqtnvInainte sa fie dat afara din aramata in anii '50 pt ca era fiu de chiabur cu cateva pogoane de pamanat, socrul meu a fost ofiter de artilerie. Dupa ce a zburat, s-a intrebat ce anume din ce a invatat in armata l-ar ajuta sa ii asigure o viata ca civil. Cum tocise pogoane de formule, la "balistica"', a ales si a facut Fac de matematica si toata viata a fost prof de mate.. Cand mi-a desenat acum niste ani traiectoria unui proiectil,lansat cu viteza v, in conditii de vant cu viteza v2, care trebue sa loveasca tancul care merge cu viteza v3, .. In sfarsit RIP...On topic.Acum cateva luni am regasit si "calcul"* si negativele de la cablaje...Ce m-a amuzat e ca mai aveau "scoch"-ul rosu cu care le dadusem in 1986 la cabalaje..Da, am avut si eu LB-ul prin 1986... Ehei, ce vremuri..Cablajul avea o "galma", "scapata", hi, hi. Adica iesirea unui NAND, parca un CDB 410 sau 430 era trasa la masa, dar stiintific, cu traseu, sa para de acolo, din "greseala de eroare", ca sa te duci la autor, evident nu "pa gratis".. Am tot sapat si cand am vazut ca iesirea ramanea in 0, am scos primul integrat prin taiere, ca nu aveam o pompa de fludor prea buna si nu am vrut sa risc trecerea metalizata. Apoi am pus unul nou care evident ca nu comuta nici el..Asa ca dupa niste ziceri, am mai pus unul. Pe care inainte de plantare, l-am verificat ca merge, pt ca nu se gasea pe toate drumurile...Si abia asa m-am prins..Ma uitam ca prostu si ma gandeam de ce vanzatorul mi s-a zis ca daca ma impiedic, sa il caut. Dar zambea cumva, de m-am mirat si nu am uitat.Aveam 23 de ani si eram un biet student care nu avusese bani pt toate soclurile, evident..Intr-un final am ajuns aproape singur, adica ajutat de cineva cu o mana mai experimentata de cat aveam eu atunci, si om de bun simt, care nu mi-a luat bani, la faza de placa functionala, verificata cu tastatura si sursa altuia.. Evident ca dupa faza descrisa mai sus mi-am desenat multe hartii cu semnalele si starile logice care ar fi trebuit sa fie, ca sa le compar cu ce vedeam pe osciloscop.. Ca sa nu mai zic ca citisem, adica visam cartea despre procesorul 8080..Dar nu l-am pus in cutie pt ca intre timp a aparut HC-ul..Mi s-au cerut bani si pt softuri, desi ii ajutasem la greu pe aia care ...S-au suparat cand i-am facut magari si mi-au purtat pica... Din pacate, in cutia unde am gasit calcul si negativele nu mai era si placa. Dar cablajul sursei din Tehnium, desenata, corodata, gaurita si cositorita, hi, hi..PS pt cei mai tineri "Calcul" era o hartie semitransparenta, pe care se trasa cu tus negru traseele. Apoi era fotografiata si de pe negativul respectiv se scoteau cablajele. Link spre comentariu
MifTy Postat Ianuarie 28, 2013 Partajează Postat Ianuarie 28, 2013 [..] Am fost si am ramas in continuare genul deschis proiectelor open-source si liberei circulatii a informatiei, in folosul comunitatii. Ca o paranteza, sunt fan Linux, si imi amintesc de perioada de inceput, de prin 1998, cand daca aveam nevoie de ceva si puneam cate o intrebare ici-colo, ma loveam de foarte multe raspunsuri de tipul "RTFM" (Read That Fuckin' Manual). Am urat si urasc in continuare astfel de atitudini inchise, intrucat nu-i inteleg pe cei care le promoveaza. Spera ca in aceasta modalitate, vor tine doar pentru ei un bun, dar se inseala amarnic, intrucat informatia circula si pana la urma, va exista cineva care o va face publica. [..] sunt și eu fan al celebrei RTFM, din 2 motive: - multe nedumeriri și multe întrebări chiar își au rezolvarea în mult-hulitul manual, pe care (aproape) nimeni nu-l citește, pentru că, nu-i așa (aproape) toți suntem niște mici Einsteini neînțeleși... - am avut ”bafta” să fiu (cu alt nick) moderator pe anume forumuri de linux, de la noi dar și de aiurea... după ce vedeai cum răspunsurile tale erau nebăgate în seamă, ba mai erai și luat peste picior de ”geniile” care în ciuda pretențiilor nu se puteau descurca, ți se acrea până la urmă, și răspundeai ”read RTFM!!!”. Spera ca in aceasta modalitate, vor tine doar pentru ei un bun, dar se inseala amarnic, intrucat informatia circula si pana la urma, va exista cineva care o va face publica. realmente, nu speră nimic, și în general, după ce se lămuresc cum stă treaba, li se cam rupe dacă circulă sau nu: cine are destul cap să priceapă ce i se spune, o să priceapă foarte frumos și din manual, sau din răspunsurile ”criptice” date de cei care chiar și-au bătut capul să priceapă. dar cine nu poate să înțeleagă ce scrie acolo, și vrea totul pe tavă, doar să facă efortul de copy/paste, o să urască din tot sufletul lui cele 4 litere de groază: RTFM!!! ăsta e principalul motiv pentru care fanii LFS se numără pe degetele unei singure mâini, și nu doar la noi în țară, și în schimb, e plin peste tot de naivi care cred că ”ubuntu e linux”. mie mi-a plăcut Slackware... până la versiunea 10. avea o secțiune de documente inclusă în distribuție fioros de mare, secțiune care era inexistentă în mai toate distribuțiile încercate de mine, și pe cuvânt că n-au fost puține! documentele alea, și confurile date ca exemplu, comentate scurt, clar și la obiect, mă repet, sunt ceva ce nu găseai în nici o distribuție ”by default”!!! invariabil, dacă voiai documentații, trebuia să le descarci de pe ftp-ul/repo-ul distribuției cu pricina, ceea ce era destul de nasol în 1996-1998-2000, când singura cale de acces la internet era romtelecomul, modemul, și o factură ENORMĂ!!! Link spre comentariu
Iulian Cristian Postat Decembrie 7, 2022 Partajează Postat Decembrie 7, 2022 Salutare,am eu un LB/881 Link spre comentariu
felippe Postat Decembrie 9, 2022 Partajează Postat Decembrie 9, 2022 Salutare, Eu am doar placa de baza. Cel care mi-a dat placa, mi-a spus ca aceasta era functionala acum mai bine de 30 de ani, cand calculatorul a fost folosit ultima data. Din pacate sursa de alimentare sau orice alte accesorii nu au mai fost de gasit. Din nostalgie, as vrea sa recreez sursa originala, dar nu sunt sigur de tipul de transformator folosit si o cautare dupa informatiile publicate in revista Tehnium, nu a rezultat in informatii relevante. Link spre comentariu
Retro IT Museum Postat Februarie 6, 2023 Partajează Postat Februarie 6, 2023 On 1/8/2013 at 5:00 AM, Guest aqtnv said: Am doua pe balcon, uitate. Si sincer, mi-e mila de ele sa le arunc... Cati bani am bagat in ele atunci... Si timp....In schimb, nu mai gasesc cutia cu casete... M-ar interesa unul pt muzeu daca e disponibil Link spre comentariu
telefunken Postat Februarie 6, 2023 Partajează Postat Februarie 6, 2023 Nu stiu cum se face ca taman cei care au sau vor un LB-881 dupa ce s-au inregistrat pe elforum au singurul lor post dedicat acestui subiect !? Link spre comentariu
Retro IT Museum Postat Octombrie 30 Partajează Postat Octombrie 30 On 2/6/2023 at 5:13 PM, telefunken said: Nu stiu cum se face ca taman cei care au sau vor un LB-881 dupa ce s-au inregistrat pe elforum au singurul lor post dedicat acestui subiect !? Pai eu de ex am ajuns pe acest forum cautand info despre LB881.. de ce as mai avea n postari pe alte subiecte, care nu ma intereseaza? Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 30 Partajează Postat Octombrie 30 Ăsta-i unul din motivele pentru care cei nou veniți pe acest forum au nevoie de aprobarea moderatorului pentru ca postul lor să devină vizibil....altul este spam-ul....a fost o perioadă în care mulți nou veniți își făceau mai multe conturi doar ca să înjure pe celilalți membri....deci, dacă ați aflat ce vă interesează și în rest nu mai sunteți interesat de nimic puteți să vă stergeți contul....aveți această opțiune în setările contului... Link spre comentariu
roadrunner Postat Octombrie 31 Partajează Postat Octombrie 31 (editat) @Retro IT Museum Acum 21 ore, Retro IT Museum a spus: Pai eu de ex am ajuns pe acest forum cautand info despre LB881.. Esti printre cei putini care nu vorbesc de amplificatoare audio, asta incerca sa spuna colegul mai sus (95% amplificatoare audio, 4% reparat televizoare, 1% restul) Acum 20 ore, flomar60 a spus: deci, dacă ați aflat ce vă interesează și în rest nu mai sunteți interesat de nimic puteți să vă stergeți contul....aveți această opțiune în setările contului... ignorati prostia asta de mai sus, ca nu mor caii cand vor cainii. va recomand sa intrati in contact cu @BIZONUL66 si @aureli67 care au intrese comune in calculatoarele retro (cobra, spectrum etc.) In rest spor la treaba, ca faceti o treaba minunata cu Retro IT Museum. RR PS - ultima oara am vazut un LB881 complet si functional la Universitatea din Brasov, Corpul V (Str. Grivitei) - era in laboratorul de Automatizari - dar asta era in urma cu 27 de ani. (laboratorul era al Facultatii de Electrotehnica care are secretariatul in corpul N pe strada Postavarului). La sfarsitul lui Noiembrie ajung pe acolo si investighez sa vad ca s-a mai intamplat cu ce era in Laborator. Editat Octombrie 31 de roadrunner Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum