Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Legatura pini/mufa/cablu la un programator ISP

spinach

Postări Recomandate

salutam,Vreau sa realizez un programator isp si m-am lovit de o problema neclara , respectiv legatura intre programator si mediul/placa/montajul de progarmat . Mai precis , imi este neclar daca exista vr-un standart de dispunera a celor 6 conecsiuni uzuale [ adica plus, minus ,reset, sck, mosi ,miso .Multe programatoare am vazut ca folosesc dispunere pe 2 rinduri ; mi se pare cam incomod .Deasemenea , am vazut ca se foloseste pe programator mufa si nu cablare directa .Ce parere aveti ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• spinach

6

• bercioiu

5

• yo9hnf

1

• dodo007

1

Top autori în acest subiect

Atata timp cat tu iti proiectezi propriile cablaje, iti poti implementa un "standard personal", ca sa ma exprim asa. Eu, spre exemplu, cand proiectez un pcb si vreau sa-i adaug un conector icsp, pun un conector pe un singur rand cu 6 contacte si pentru AVR si pentru PIC, mentinand aceeasi ordine :1. Vpp PIC - AVR (Reset)2. Vdd PIC - AVR (+5v)3. Gnd PIC - AVR (masa)4. PGC PIC sau SCK - AVR 5. PCD sau MISO - AVR6. PGM sau MOSI - AVRDe obicei la PIC pun doar primele 5 semnale, nu am folosit niciodata pana acum PGM. Am un cablu de conectare comun pentru ambele programatoare (PIC-ATMEL).

Link spre comentariu

1.Are vro logica [sa nu fie oscilatii ,paraziti, semnale parazite ] sau amplasamentul este aleator ?

In general, traseele sa fie cat mai scurte.

2.De ce ai pus mufa pe programator ?

Pai am explicat mai sus, am un cablu comun pentru PIC si AVR. Pot folosi si programatorul direct, (fara a folosi cablul)dar sunt situatii in care proramatorul se loveste de ceva (exemplu carcasa).
Link spre comentariu

ce intelegi tu prin mufa? Iesirile alea trebuia sa aiba si ele niste trminale, nu? Cum, nu ii pui mufa? Lasi semnalele pe placa? Cum le conectezi la pic/avr?

Link spre comentariu

Programatorul poate sa aibe pe el o mufa tata cu n pini si in mufa intra mufa mama prinsa pe cablu ; la celilalt cap al cablului este o mufa mama cu 6/8 contacte pe 2 rinduri.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Poate se refera la faptul ca spre microcontroler nu are mufa, ci lipeste direct firele pe cablaj, dupa programare le dezlipeste (personal am intilnit un astfel de montaj, care din lipsa de spatiu nu avea pinii lipiti, ci doar niste puncte pe cablaj, unde am lipit firele pentru citire program).

Ca mufe si eu folosesc cele postate de yo9hnf, cu 6 si 10 pini, ca este totusi un fel de standard.

Bafta.

Link spre comentariu

Este o logica , ca pentru a programa pic sau admel sa existe 2 cable si deci necesitate de mufare pe placa programatorului . Daca insa programam doar atmel si mufa usb este lipita pe placa , nu vad rostul ca sa existe si mufa pe placa .Daca mufele prezentate sint un standart , de ce sint cu pini paraleli ; 2x3 sau 2x5 ?

Link spre comentariu

Este o logica , ca pentru a programa pic sau admel sa existe 2 cable si deci necesitate de mufare pe placa programatorului . Daca insa programam doar atmel si mufa usb este lipita pe placa , nu vad rostul ca sa existe si mufa pe placa .Daca mufele prezentate sint un standart , de ce sint cu pini paraleli ; 2x3 sau 2x5 ?

Pentru ca asa un vrut inginerii de la Atmel .
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări