Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Continuare (2) la <HELP - amplificator pentru TX 80m?>

Vizitator cyclonb

Postări Recomandate

Vizitator cyclonb

Iata ca revin. De pe un alt IP. Si o voi face in continuare, atat timp cat va fi nevoie sa postez.

Acest mod de actiune este consecinta directa a deciziei fara justificare a lui Silviu, de a inchide un topic pe care l-am deschis solicitand sfaturi tehnice si care ar fi putut continua civilizat, inclusiv in folosul celorlalti radioamatori (sau neradioamatori).

Reamintesc problema. Dispun de un excitator RF care ofera la iesire 100mV vazuti cu osciloscopul, pe o sarcina de 50 ohmi; exista cineva care sa ma ajute in vederea gasirii unei solutii de amplificare care sa produca in final macar 5W ?

Mentiuni pentru "puristi" (nu pentru a ma justifica, intrucat consider ca e inutil, ci pentru a demonstra faptul ca Silviu a abuzat de drepturile sale de moderator): sunt radioamator de emisie-receptie cl.II-a, cu experienta slaba in zona de electronica RF, montajul l-am primit cadou de la un coleg si vreau sa ajut acum un alt coleg interesat sa iasa in eter cu el. Pe mine nu ma intereseaza, intrucat dispun oricum de echipamente industriale. Referitor la faptul ca nu doresc sa-mi mentionez indicativul, asta e o optiune personala si care n-ar trebui sa vexeze pe nimeni. Discutia pe care am inceput-o e pur tehnica si nu tinteste spre nici nu fel de chestiuni colaterale legate de piraterie si alte aberatii de acest gen.

Pana in prezent, mi-au raspuns (constructiv, adica pe topic): nico_2010, tiovidiu, ywar2, nea_bobina si yo4you.

Schemele propuse ar putea fi utile, dar se pare ca problema pe care am ridicat-o se leaga de niste estimari pe care n-am stiut cum sa le fac. De la Nea Bobina am retinut (sper ca nu gresit) urmatoarea modalitate de estimare prin calcul:

100mV "vazuti cu osciloscopul" = 100 mVvv;

P = Uef ^2 / R ; Uef = 0.707 * (Uvvv/2) = 0.707 * 50 mVvv = 35.35 mVef

Cum R = 50 ohmi, rezulta P = 0.03535V ^2 /50 ohmi = 0.0012496225 / 50 = 0.00002499245 W

P dorit in final = 5W

Rezulta necesitatea unei amplificari in putere de 10 * log(Pout/Pin) = 10 * log(5W/0.00002499245W = 10 * log(200060) = 53dB.

Am inteles ca o asemenea amplificare e cam mare, si cum se obtine in general din tranzistoare dispuse in cascada, exista riscul aparitiei autooscilatiilor.

Ce spuneti? Pare reala explicatia de sus? Ati patit asa ceva?

In fine, credeti ca exista si solutii mai convenabile ?

Multumesc anticipat!

73! de CyclonB

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nico_2010

4

• yo9hrb

2

• yo9how

2

• bratueduard

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Te salut cyclonbuite am cautat pentru tine si am gasit ceva cu IRF iesirea 25w care, consider ca ajunge destul de departe in eter. Daca crezi ca este complicata schema se poate dezbate aici pe forum doar in conditiile regulamentului. Suntem o comunitate mare si sper ...respectabila de aceea nu ne ferim sa ne trecem indicativele. Posibil si pentru a ne cunoaste mai bine.73! YO2MJM

post-4327-139829551838_thumb.gif

Link spre comentariu

Corect, doar ca dl.cyclonb are disponibili doar 100mV la iesirea excitatorului, mult prea putin pentru a ataca direct un PA cu IRF 510/520/530, etc; deci, neaparat trebuie folosit un prefinal.

Link spre comentariu

Asa este.... nu se dschide fet-ul.Dar, un bd135 si un irf510 ar rezolva problema simplu si rapid in caz` de 3,5MHz.sunt dealtfel si cele mai amarate tranzistoare care merge acolo.

Link spre comentariu
Vizitator cyclonb

Seara buna,Am venit tarziu de la slujba, dupa o zi infernala. Multumesc celor care au dorit sa imi raspunda!Desi nu am experienta in RF, banuiesc ca intr-adevar , un singur FET nu ar fi suficient pentru a asigura cei >50dB de care am nevoie, dar voi pune deoparte schemele respective."Driver PA TURBO BINGO UNO SSB 80" trimis de YO9HOW, dar si ideea de a studia sistemul de amplificare din BITX - sugerata de YO9HRB si de YO4YOU, mi-au trezit interesul si speranta ca poate voi putea convinge dracovenia sa functioneze pentru colegul de care am pomenit. Recunosc ca si recomandarea primita pe PM de a scormoni putin in interior, pentru a vedea cu ce e construit, in ideea de a cauta solutii de a optimiza nivelul de iesire, e o idee foarte interesanta, la care nu m-as fi gandit. O sa incerc sa incropesc ceva si sa vad ce voi reusi sa obtin. Voi reveni cand o sa am ceva rezultate de test, sa le impartasesc aici. Multumesc frumos tuturor!73! de CyclonB

Link spre comentariu
Vizitator cyclonb

@cyclonb: Un exemplu de calcul al unui amplificator RF - Cred ca te poate ajuta.

Buna seara si multumesc pentru link. Recunosc ca-mi lipsesc instrumentele de acest gen. Cu siguranta voi studia materialul, valoros link-ul!Multumesc mult!73! de CyclonB
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Nu ai nevoie neaparat de +50dB amplificare, e o greseala de logica.Nu debitezi cei 100 mV pe 50 de ohmi ci la intrarea unui etaj tranzistorizat.Eu recomand intotdeauna etajul final QRP prezentat la pag. 21 in RR 10/1995 :http://www.hamradio.ro/media/rev/1995/101995.pdf

Trebuie sa te contrazic cu privire la ambele afirmatii.In cazul primeia, in mod normal in etajele RF este recomandabil sa se lucreze luand in considerare impedanta de 50 Ohm (in care caz parametrii masurati sunt controlabili din punct de vedere al nivelurilor, iar riscul de aparitie a unor influente parazitare este mult redus din cauza valorii mici a impedantei). Ca urmare, 100mVpp inseamna -16dBm, nivel de semnal care trebuie ridicat la +37dBm (adica 53dB), deci nicio greseala de logica.Cu privire la adoua afirmatie, etajul final recomandat de tine presupune un nivel minim de intrare de 283mVpp (-7dBm), deci tot are nevoie de un etaj de amplificare de minim 8dB.
Link spre comentariu

1. Mai gandeste...2. Nu ai facut efortul de a lectura articolul...

1. Eu stiu sa gandesc, dar tu???2. Am citit cu atentie articolul si iti pot spune ca 150mVeff...200mVeff, nu sunt totuna cu 100mVppIti recomand sa citesti cu multa atentie articolul din link-ul postat de mine, asa vei intelege ce am vrut sa spun ... si iti vei imbogati cunostintele in materie.
Link spre comentariu

Se poate folosi schema de la BITX, versiunea Hendricks, cu "reglare" la intrare (eventual inainte se monteaza un atenuator fiindca 100mv sunt cam multi).

Schema a fost "adaptata" de F8VOA: http://www.qsl.net/f8voa/PA%208040.html .

Atentie: terminalele capsulei de la IRF510 sunt desenate gresit (DGS) - in loc de GDS.

Din schema lipseste filtrul de iesire dar o varianta se gaseste pe tot site-ul lui F8VOA: http://www.qsl.net/f8voa/LPF%201+2%208040.html .

Piesele sunt foarte ieftine si usor de gasit, cel putin in Bucuresti.

Torurile se pot procura la preturi bune de la Sorin, yo7ckq (at gmail.com).

La cerere pot atasa si fiserul cu cablajul imprimat - realizat tot de... F8VOA.

73 de 3cen

P.S.: acum lucrez la acest PA pentru un BITX20.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări