Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare scanner radio - acumulatori vs alimentator


Vizitator DPS

Postări Recomandate

Salutare si La Multi Ani !

 

Voi expune pe scurt problema mea, a carei explicatie sper ca o voi gasi aici. Detin un scanner radio portabil Uniden a carui alimentare poate fi facuta in 2 feluri: cu 2 baterii / acumulatori AA (R6) sau cu alimentator (6V cc 500mA, asa scrie pe mufa scannerului). Scannerul functioneaza ireprosabil, nu am nimic de obiectat.

 

Exista urmatoarea situatie: cand il folosesc cu acumulatori (de ex 2buc AA Sony de 2500mAh) receptia este cu foarte mult mai buna decat daca il folosesc cu alimentator. Mentionez ca am schimbat 3 alimentatoare cu diferite tensiuni intre 5 si 6V si diferite valori ale curentului si receptia este mult mai slaba decat daca pun acumulatorii. Prin receptie mult mai slaba vreau sa spun ca receptionez mult mai slab sau deloc transmisia unui emitator aflat la o distanta fixa fata de mine. Deci, cu acumulatorii de 2500mAh "aud" mult mai bine decat cu alimentatorul.

 

Care ar fi explicatia ?!

 

Banuiala mea e ca factorul decisiv e curentul, anume, daca as folosi un alimentator 6V si 3A de exemplu, as receptiona la fel de bine ca in cazul in care as folosi acumulatorii ?! Ce fel de alimentator ar trebui sa folosesc pentru receptia in aceleasi conditii calitative ca in cazul acumulatorilor ?

 

Multumesc foarte mult pentru eventualele raspunsuri. Orice alte detalii le pot oferi aici.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • validae

    6

  • gauss

    2

  • gica70

    2

  • ratza

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cand folositi acumulatori, alimentarea este trecuta printr-un invertor DC-DC ce alimenteaza in final cu 6V .Daca folositi alimentator de 6V extern aveti grija sa fie stabilizat si sa aiba un curent de iesire suficient, chiar mai mare de 500mA altfel in sarcina tensiunea scade, de aici si functionarea proasta.

Link spre comentariu
Vizitator DPS

Deci teoretic, daca as folosi un alimentator 6V 4A, cum sunt cele pentru laptopuri, nu ar fi niciun risc pentru scanner, cu atat mai multi si receptia ar trebui sa fie mai buna ?

Link spre comentariu

Nu recomand sursele in comutatie pentru radio de niciun fel. Provoaca perturbatii.Folositi un alimentator clasic cu transformator dar stabilizat. Puteti folosi un alimentator de 9V 500mA sau mai mult dupa care puneti un LM7806 pentru stabilizare.

Link spre comentariu

Daca are vreo importanta ... recomand alimentarea din acumulatori ... din alimentator , oricit de bine ar fi facut , se transmit parazitii din retea , care deranjeaza receptia , se poate verifica in AM si la frecvente mai joase , gama undelor scurte ... strict vorbind de alimentare , multe scannere folosesc o alta stabilizare interna pentru alimentare exterioara , duce la disipatie inutila si la scaderea stabilitatii receptiei ( prin incalzire ... ) .

Link spre comentariu
Vizitator DPS

Ideea e ca folosind acumulatori am autonomie 12-14 ore dupa care trebuie sa stau la incarcat 15 ore in incarcatorul lor dedicat, deci per total mai mult incarc la acumulatori decat ii folosesc in scanner. Dovada ca scannerul este consumator de resurse energetice destul de serioase (dar si receptia e excelenta), intr-adevar, si incarcatorul acumulatorilor nu este de tip "rapid".De aici "disperarea" mea in a gasi o solutie (un alimentator) care sa aiba aceleasi "performante" ca acumulatorii. Vreo recomandare unde as putea gasi un alimentator care sa dea 6V in sarcina si sa duca 1-2A (sau chiar 2.5A, cat scrie pe acumulatori) ? Banuiesc ca e ultima varianta...din cate alimentatoare am incercat...

Link spre comentariu

Mai cumparati un set de acumulatori , s-ar putea sa iesiti mai ieftin ... in privinta alimentatorului , e o alta discutie , personal nu recomand ... sau cautati un acumulator monobloc mai mare , si faceti un stabilizator ...

Link spre comentariu
Vizitator DPS

Ideea cu 2 seturi de cate 2 acumulatori am luat-o si eu in calcul dar...baga-scoate acumulatorii din scanner, baga-scoate acumulatorii la incarcat...plus descarcat complet acumulatorii pentru ca sunt Ni-MH...plus uzura fizica asupra scannerului din aceste operatiuni......speranta mea este ca exista (sau poate fi creat) totusi un alimentator cu aceleasi performante ca acumulatorii...mai ales daca tot au pus cei de la Uniden si mufa asta de alimentare...intr-adevar, e scanner portabil si ar fi de asteptat ca in majoritatea timpului sa functioneze pe acumulatori...dar nici mufa aia de 6V 500mA n-or fi pus-o degeaba...adica cu un alimentator calumea, banuiesc ca as obtine aceleasi rezultate (o auditie la fel de buna) ca pe acumulatori.Evident ca in momentul cand ma deplasez, voi folosi acumulatorii, dar cat timp sunt acasa, mi se pare logic sa folosesc un alimentator (pe care sper ca il voi gasi vreodata).

Link spre comentariu

V-am raspuns pe MP, gasiti un alimentator clasic cu transformator de la un modem romtelecom de ex.sau altele cu tensiune de 9-12-18V/1A si adaugati-i un LM7806 si obtineti 6V stabil.Si fara probleme de interferente radio ca la smps. 7806 si celelalte serii au o rejectie excelenta a brumului de retea.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...
Vizitator DPS

Bina v-am regasit !Vizavi de problema mea de mai sus, concluzia e ca la functionarea cu acumulatori receptia e mai buna decat la functionarea pe alimentator, indiferent de alimentator.In aceste conditii, mi-a mai venit o idee pentru care va cer sfatul: pot folosi un alimentator pe care sa-l conectez direct la conectorii din locasul pentru acumulatori ai scanner-ului ? Adica daca 2 acumulatori incarcati complet au la borne fiecare ~1.45V (masurat cu aparat de masura) eu sa vin cu un alimentator reglabil, acelasi pe care il folosesc si acum pe 6V pentru alimentarea prin mufa laterala a scanner-ului, dar setat pe 3V (vs 2 x 1.45V) pe care sa-l conectez la fişele din locasul pentru acumulatori. Exista vreun risc de defectiune al scanner-ului ?

post-72814-139829686652_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu exista niciun risc sa alimentati scanerul pe bornele de baterii (acumulatori) cata vreme respectati polaritatea, dar aveti grija ca o sursa nestabilizata are o tensiune in gol mai mare decat in sarcina.

De exemplu, un alimentator clasic cu transformator, nestabilizat, va avea pentru tensiunea de 3V in gol o valoare de 4,3V . De obicei circuitele integrate din aparatele portabile au o plaja de alimentare ce depaseste usor valoarea tensiunii nominale a aparatului, dar asta nu e o regula. Oricum, nici un alimentator,oricat de performant si de stabilizat, nu va egala auditia pe baterii. Asta din cauza interferentei inevitabile cu reteaua electrica, chiar daca galvanic este izolat de ea.Exista intotdeauna insa un cuplaj capacitiv/inductiv ce nu poate fi evitat si asta poate fi cauza randamentului scazut al scanerului alimetat de la retea.

Link spre comentariu
Vizitator DPS

Setat pe 6V, la functionarea in gol si la functionarea in sarcina (conectat la scanner-ul pornit) am masurat aproximativ aceeasi tensiune: 5.7-5.8VSetat pe 3V, la functionarea in gol am masurat 3.2V, in sarcina inca nu am cum sa-l masor.Avand in vedere ca setat la 6V "scaderea" de tensiune gol vs sarcina nu prea exista, ma gandesc ca si la 3V va fi la fel, deci 3.2V ar fi prea mult pentru ~2.9V cat ar oferi 2 acumulatori incarcati ?Acesta este alimentatorul in cauza:

post-72814-139829686661_thumb.jpg

Link spre comentariu

Important este si curentul pe care il absoarbe acumulatorul; e bine sa nu se depaseasca 10 proc. din capacitatea acumulatorului (de ex. un accu de 2000mAh se va incarca cu max. 200mA cu aparatul oprit).

Link spre comentariu

Alimentatorul din imagine este in comutatie si poate interfera puternic cu circuitele de radiofrecventa ale scanerului. Efectiv, se vor putea auzi unele zgomote puternice, bazaituri sau suieraturi pe anumite frecvente.Din punct de vedere al tensiunii, stabilitatii sau curentului ar fi bun, nu cred ca scanerul ar depasi curentul de 600mA, in fond e un radio, nu are si emisie.Ramane doar problema interferentelor posibile, cauzate de sursa in comutatie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări