Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

bobinare traf cu aluminiu


Vizitator grigore sima

Postări Recomandate

Vizitator grigore sima

buna seara d-lor daca cineva vrea sa ma ajute am o nelamurireo sa dau un exemplu la intamplare daca in secundarul unui traf imi iese diametrul conductorului 4mm ce performante are trafu daca pun conductor de acelasi diametrudar de aluminiu (adica intensitate,tensiune si eventual pierderile de U)va multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • validae

    9

  • Mircea

    3

  • Dr.L

    2

  • Marian

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator grigore sima

multumesc pt. raspuns d-l thundererexista ceva tabele de comparatie ?as vrea sa construiesc un robot de pornire pt.tractoare mici acumulatoare 70-100Abineinteles in paralel cu bateria proprie (SLABA)a tractorului

Link spre comentariu

Uite un tabel cu ampacitati in standard AWG si echivalenta. Doar ca sa-ti faci o idee despre curenti in Cupru si Aluminiu. Nu vei putea face un transformator cu datale de mai jos. Cauta un exemplu de dimensionare de transformator.

 

Ampacitate: http://www.allenelectric.com/referencedata/ampacity.htm

 

AWG la mm2: http://www.landersinc.com/With_fl/Html/AWG%20TO%20MM2%20CONVERSION%20TABLE.pdf

 

Nu uita, tabelul cu ampacitatile este pentru conductoare in aer, maximum 30C. Evident, in functie de aplicatie factori de de-rating (reducere ampacitate) se aplica.

Link spre comentariu

Domnule, dati-mi datele miezului magnetic (grosimea pachetului de tole si latimea tolei ce intra in carcasa) si va calculez ce va trebuie.Am facut multi roboti de pornire fara sa calculez si masa atomului.Robotul de pornire (dupa cum zice si numele) functioneaza un timp scurt, nu are cand sa se incalzeasca. Daca asiguram o sectiune suficienta de conductor, va da rezultate. Omul vrea sa faca robotul cu ce are la dispozitie, sa-l ajutam in conditiile lui.De aia am zis sa bobineze cu doua fire in paralel. Nu ne apucam aici sa facem teoria electricitatii, auzi... ampacitate. Avem si noi termeni in romaneste, nu trebuie sa preluam tot de la americani.

Link spre comentariu

Ai dreptate, exista echivalent pentru ampacitate in limba romana.

 

Insa in ceea ce priveste, "functioneaza un timp scurt, nu are cand sa se incalzeasca", etc... Orice sub-dimensionare duce la incalziri din secunda #0.001.

 

Eu zic sa lasam conceptia celor care pot concepe un echipament dupa regulile de securitate a muncii in vigoare. Ceea ce OP nu cred ca este. Stim destule cazuri de accidente pentru ca asa-zisi "merge si asa wanna-be ingineri-technicieni etc" au ignorat reguli simple, de baza.

 

Evident, tinand cont de experienta ta, poate il ajuti sa construiasca un astfel de echipament. Nu uita insa de responsabilitatea pe care ti-o asumi moral.

 

Oricum, sugestia ta sa puna 2 in paralel este complet inutila tinand cont ca nu stie nimeni despre ce curent este vorba, deci 1 sau 2 sau 9 in paralel referitor la ce curent? Daca dai un raspuns, fii sigur ca foloseste cuiva.

 

PS: De cand teoria electricitatii este ceva rau a fii discutata si invatata? Ai ceva impotriva sau esti unul dintre cei "merge si asa" neintelesi? O zi buna si mai putina incrancenare, mai curand mai multe constructii "'safety first".

 

PPS: Engleza este un defect profesional :jytuiyu

Link spre comentariu

Nu sunt pe ideea ,,merge si asa". De aceea i-am propus sa-mi dea datele miezului pe care il are si voi calcula transformatorul bazandu-ma pe materialele pe care le are. E evident ca omul nu are la dispozitie materialele ideale poate nici experienta necesara, voiam sa-l ajut sa construiasca in siguranta cu ce are. Dar nu oricum !Am experienta mai multor asemenea redresoare de pornire si credeti-ma singurul care s-a intors la reparat a fost unul pe care omul il bagase sub scaunul camionului si calcase pe un comutator rupandu-lNu era vina mea dar i l-am schimbat pe-o bere. Lucrez de obicei supradimensionat. Cu stima Vali.

Link spre comentariu

Insasi numele/destinatia trafului sugereaza functionari pe perioade scurte, ceea ce permite o proiectare economica, o oarecare subdimensionare la calcului numarului de spire, se poate spre exemplu lua o constanta de 40-45/S obtinandu-se un numar mai mic de spire care la randul sau permite sarma mai groasa si in situatia de fata curentul cat mai mare este cuvantul de ordine, traful in sine nu va functiona in sarcina suficient de mult incat sa se incalzeasca pana la un nivel periculos, nu ar fi in nici un caz ceva nou calculul economic, sunt aplicatii comerciale care se folosesc de acest artificiu. In alta ordine de idei, sunt de acord cu folosirea aluminiului pentru secundar in lipsa cuprului, am facut si eu cu ceva ani in urma un astfel de robot de pornire cu secundar de aluminiu si merge si acum la proprietar fara probleme, am folosit 45/S la calcul.

Link spre comentariu
Vizitator grigore sima

d-le validae va multumesc pt bunele intentii de a ma ajuta la fel si celor care miu dat sfaturi am un miez cu sectiunea de 29,2 cm (patrati)in urma calculelor mia iesit urmatoarele dateNsp./v=1,36 spireprimar 314sp. sec.16 sp.d1=1,04 mm am pus 1mmd2=2,75mmin secundar am pus doua infasurari cu sirma de cupru platband 3x2mmleam legat in paralelsi acum o intrebare pot sa fac redresarea cu o singura dioda (255a)

Link spre comentariu

Nu, randamentul redresarii monoalternanta e scazut,( obtineti jumatate din alternantele retelei)

Folositi o punte de mare putere, cu TU38 de exemplu. In cel mai rau caz, rebobinati transformatorul in secundar cu doua tensiuni identice de 12V (13-14V pentru compensare pierderi pe diode) si folositi schema cu priza mediana si doua diode redresoare.Dezavantajul e folosirea de conductor de bobinaj in plus, avantajul, folosirea a doar doua diode foarte scumpe.

post-21106-139829555076_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu am mai mentionat asta, daca doreste dansul, se poate documenta si-n afara forumului, e mult de explicat, teoria e vasta. Eu am folosit mereu acest tip de redresare la robotii de pornire din cauza diodelor scumpe si voluminoase. Merita munca in plus si intr-adevar, sectiunea secundarului e la jumatate, fiindca fiecare sectiune conduce doar o alternanta. Practic sunt doua redresoare monoalternanta insumate. Domnule Grigore Sima, in momentul de fata, aveti un secundar cu doua fire in paralel. Separati capetele celor doua platbande si identificandu-le de exemplu cu 1 si 2, atunci legati sfarsitul platbandei 1 cu inceputul platbandei 2, si obtineti priza mediana, celelalte capete fiind legate la diode.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări