Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

4 Ohm sau 8 Ohm ?

Vizitator keloo

Postări Recomandate

Da, frumoasa expunere. Tocmai ati desfiintat [cel putin] 50% din cele mai bune boxe din lume ...   Sonus Faber, Raidho, Dali, Triangle, Opera, Dynaudio, Eben, Paradigm si multe, multe, multe altele.

Afirmatiile din posturile precedente sunt exagerat de categorice pt ca prezinta o imagine partiala a adevarului.

Sigur ca un difuzor de diametru mare (sa zicem 12" -13") va presta mai bine pe joase dar in acelasi timp va avea niste neajunsuri fata de un difuzor cu diametru mai mic (7-8"). In primul rand raspunsul la impuls, avand masa mai mare si amortizarea mai lenta. In al doilea rand  va da un bas superior mai "greoi", departe de viteza si precizia unui woofer de 7-8".  O solutie uzuala azi [dar doar partiala] pt wooferele mari este taierea lor f jos - folosite practic ca subwoofere. Ramane ca midwooferul folosit pe medii (unul sau doua)  sa fie indeajuns de bun sa poata prelua puterea si la 100-120Hz si sa urce /sa raspunda bine suficient de sus pt a se intalni ok cu tweeterul (de preferat fara a il forta pe acesta in jos din filtru sau cu un wg). Un alt avantaj este ca se pot folosi subwoofere mari relativ iefitne. 

O solutie care sa impace si capra si varza este construirea unei incinte pe 4 cai, cu subwoofer de 12-13" si woofer de 8" (sa zicem) dar asta este mai dificil in regim DIY, mai ales cu filtrare pasiva.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Acum 6 minute, Shambala a spus:

Da, frumoasa expunere. Tocmai ati desfiintat [cel putin] 50% din cele mai bune boxe din lume ...   Sonus Faber, Raidho, Dali, Triangle, Opera, Dynaudio, Eben, Paradigm si multe, multe, multe altele.

EXO1.thumb.jpg.2986a4d31569013e828e6042bfdce41e.jpg

Aici este sunet cu esenta de ulei de sarpe.

Eu ma refer strict la sunet cit mai natural nu sunet plin de armonici de la amplifurile pe tuburi care, nu-i asa, suna mult mai bine pe boxe cu difuzoare de banda larga nu cu retele de separare pt mai multe cai.

Iar pe boxele alea cine le-a catalogat ca fiind cele mai bune? In nici un caz eu.:95

Si la urma urmei ce mai conteaza , au destui fani.

Link spre comentariu

Sigur ca e ulei de sarpe acolo.   Dar ce frumoase sunt ...   :)

PS - difuzoarele de banda larga au si ele dezavantajele lor. Bas slabut, inaltele superioare adesea atenuate si ele. Pana la urma tot la un sistem 3 cai ajungi (doar ca cu SPL ridicat si preturi IMENSE la difuzoare - vezi  doar gamele Elipticor de la SS si Exotic de la Seas ca sa nu zic de cele cu adevarat scumpe).   Si tot trebuie sa te chinui cu filtrele.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

La vremea lor mi-am dorit f muilt sa ascult macar odata doua boxe dintre acele Sansui-uri si nu am reusit. Cand am reusit, la inceputul anilor 90 am fost incantat, dar dar mi s-au parut f scumpe si nu le-am cumparat.  Dupa cativa ani, cand au mai venit ceva bani si am zis sa cumpar totusi o pereche,  perceptia mi s-a schimbat radical si am fost dezamagit. 

Si apropo de vechimea lor, banuiesc ca ati vazut cum arata filtrele atat de la acele Sansui-uri cat si de la Kenwood-uri. Neaparat trebuie schimbati condensatorii, au cam 50 de ani si nu mureau de grozavi nici noi.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Din pacate toate dulapurile de mai sus au fost intr-o etapa mai lipsita de directie a Hi-Fi-ului. Multi producatori au astfel de solutii.

Imi pare rau ca n-am avut curiozitatea sa masor un Technics.

Editat de Haralambie
Link spre comentariu

Eu nu as zice ca sunt lipsite de directia Hifi, chiar si acum daca studiem ce parametrii tehnici au sunt de invidiat. Am citit un articol despre faptul ca multi se intorc la lucrurile facute in anii 70-80, si explicau ca atunci nu se facea economie, se punea tot necesarul pt a obtine parametrii cat mai buni. De exemplu ampliful Pioneer sx-1980 este greu de egalat de amplifurile actuale.. 

Link spre comentariu

Ba chiar unele se inrautatesc, in goana dupa wati se pune fir tot mai gros, care e mai greu...... La unele se foloseste conductor plat, ca sa incapa in intrefier...... Dar asa sunt spire mai putine, dau 3-4 ohmi impedanta.... 

Link spre comentariu

O incinta din anii "80 care are la placa de borne posibilitatea de a alege intre 4/8 ohm, are si un bec ; cu bec pe 8 ohm (pe placa filtrului , in dreapta sus)are un alt sunet (alt "damping" si o usoara reducere a dinamicii).In filtru pe medii avea un alt bec de putere mai mica pentru protectie inlocuit temporar cu o rezistenta.Pozele sunt reale.

psm800.jpg

psm803.jpg

Link spre comentariu

Becul e in serie cu sectiunea de 4 ohm care contine filtrul propriu-zis; o analiza a incintelor e mai jos.

Unele amplificatoare (cu tranzistori)  suna mai bine pe astfel de incinte, cu amortizare mai mica.

psm 800.jpg

psm801.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări