Alphsoo Postat Martie 3, 2020 Partajează Postat Martie 3, 2020 Ale mele boxe vechi de 40 ani ce nu au treaba cu consumul, Celestion ditton 25 si respectiv 44, au acelasi woofer iar in fisa tehnica recomanda 4-8 ohm. Banuiesc ca wooferul este de 6 ohm, imi da 5,3 ohm DC. Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 3, 2020 Partajează Postat Martie 3, 2020 Nu exista filtre care sa comute impedanta 4-8 ohmi, aste este o prostie, folclor urban. Pur si simplu impedanta este data de impedanta wooferului sau a wooferelor (daca sunt mai multe), pt ca ele primesc de departe cea mai mare parte a energiei din semnalul muzical. A explicat si Sesebe pe pagina anterioara. Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 3, 2020 Partajează Postat Martie 3, 2020 Mi-am adus aminte de o 'cutuma' vehiculata in anii '90....daca woofer-ul are putere 100% atunci 10% ar fi puterea mediilor iar 1% puterea inaltelor... acest raport al puterilor ar fi asigurat o auditie de calitate pe o boxa cu 3 cai.... cat adevăr era in această' cutuma'...? cu scuze de off-topic, daca deranjez se poate sterge, mulțumesc! Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 3, 2020 Partajează Postat Martie 3, 2020 Calculul trebuie sa considere si SPL-ul, nu doar puterea. Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 3, 2020 Partajează Postat Martie 3, 2020 (editat) Absolut de acord!... dar, faza asta era in urma cu 30 ani!... un amator gasea, in vremea aceea, difuzoare prin televizoare sau recuperate din amplifuri pe lampi ( Doina, etc) sau din boxe de cinematografe... bani sa cumperi boxe serioase... nexam!... nomograme de calcul sau carti de inspiratie pe domeniu... greu!... de-asta am facut intrebarea, daca exista ceva adevar in aprecierea asta... inca o data scuze de off-topic! Editat Martie 3, 2020 de flomar60 Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 3, 2020 Partajează Postat Martie 3, 2020 (editat) Raportul mentionat este mult exagerat, in functie de muzica si de frecventa de taiere aleasa a filtrului, basul preia 60-85% din putere, media 15-25% iar tw ce mai ramane. Aici trebuie tinut seama si de tipul incintei - pe 2, 3 sau 4 cai. In cea mai critica situatie, la o incinta pe 2 cai, cu tw coborat la limita ca frecv. de taiere (cu sau fara wg), pe hard rock sau heavy metal, tw poate ajunge sa suporte 30-35% din putere, dar cazul prezentat este putin fortat. La polul opus este muzica simfonica, unde incarcarea tw este minima. Exista pe net cateva grafice cu repartitia puterilor (mediate) pt diverse tipuri de muzica. Mai trebuie facuta o observatie - fata de acum 30 de ani la multe incinte pe 3 cai se practica o taiere f joasa a wooferului, acesta functionand mai aproape de un subwoofer. Rezulta in felul acesta o incarcare [ceva] mai mica a sa si respectiv una mai mare a mediei. Un motiv ar fi cererea de incinte inguste (deci wooferul montat pe lateral sau in interior); un altul este pur si simplu optiunea constructorului - asa a obtinut el cel mai bun sunet cu acele difuzoare/buget (sau cel mai bun fata de ce cere piata careia se adreseaza in acest moment). In privinta off-topicului nu va faceti griji, si asa subiectul a fost reinviat suspect dupa 12 ani ... Editat Martie 3, 2020 de Shambala Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 3, 2020 Partajează Postat Martie 3, 2020 Eu le consider boxe de consum, ca să nu zic ieftine sa supăr lumea. Link spre comentariu
omu_negru Postat Martie 4, 2020 Partajează Postat Martie 4, 2020 Multumesc inca o data de ajutor, pana la urma am rezolvat-o "romaneste" (temporar) ca sa nu stric amplificatorul am inseriat pe fiecare boxa un rezistor bobinat de 4.7 ohmi 20w(asta am avut prin casa). @sesebe inteleg dar nu toti ne permitem sa dam cateva mii de euro pe o pereche de boxe si un amplificator pe lampi. pentru mine sunt suficiente ca si calitate a sunetului ( fisere. flac pe o placa de sunet dedicata si un amplif decent, nu-i dau numele ca sigur si asta e de duzina) Noroc! Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 4, 2020 Partajează Postat Martie 4, 2020 Cea mai mare timpenie sa inseiezi un rezistor cu boxa. Acelasi efect il optii daca dai statia mai incet fara a pierde din intensitatea sunetului. Boxele mele mi le-am facut singur si nu am dat chiar mii de euro pe difuzoare si piesele din filtre, dar numai difuzoarele, care nu-s chiar cele mai bune, au fost mai scumpe decit boxele alea. Niste boxe de calitate au woofer mare de 10-12 inci (8 ar fi la limita) si sint pe minim 3 cai. Boxele facute cu difuzoare de 5-6 inci ca woofere, folosite cite 2-3 chiar 4 bucati pe boxa, sint niste boxe de duzina indiferent cine le face si cit costa achizitia lor. Link spre comentariu
laur+ Postat Martie 4, 2020 Partajează Postat Martie 4, 2020 Cred ca afirmația colegului referitoare la wooferele de sub 8'' e cam drastica. Am ascultat recent un bookshelf cu woofer pe 7 inch cred 2 cai și nu mi s-a părut incomplet ca sunet. Probabil se refera la ce scot în prezent majoritatea firmelor pe piața cele care se situează în intervalul câteva sute-câteva mii lei gen 2cai, 2cai jumătate. Link spre comentariu
daniel_2004 Postat Martie 4, 2020 Partajează Postat Martie 4, 2020 Depinde și ce așteptări ai de la boxe... Dacă toată viața ai ascultat boxe cu bași de 12-15 când o să-ți spună cineva că niște boxe cu bași de 8 se aud bine tu în sinea ta îți spui că nu are cum. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 4, 2020 Partajează Postat Martie 4, 2020 Acum 21 minute, laur+ a spus: Cred ca afirmația colegului referitoare la wooferele de sub 8'' e cam drastica. Am ascultat recent un bookshelf cu woofer pe 7 inch cred 2 cai și nu mi s-a părut incomplet ca sunet. Probabil se refera la ce scot în prezent majoritatea firmelor pe piața cele care se situează în intervalul câteva sute-câteva mii lei gen 2cai, 2cai jumătate. Le-ai ascultat linga niste boxe cu woofer mare? Aproape sigur nu pt ca altfel ti-ai fi dat seama de diferenta. E ca si cum ai compara doua masini de aceesi putere, o masina cu motor de 0.9-1.4L turbo cu o masina V6 de 4-6 litri aspirata. In cazul difuzoarelor mici, ca sa miste acelasi volum de aer membrana trebuie sa se deplaseze mai mult ceea ce face ca bobina sa iasa mai mult din cimpul concentrat din intrefierul magnetului ceea ce determina cresterea distorsiunilor. Deci un difuzor mai mic ca sa sune la fel de tare trebuie sa se deplaseze mai mult membrana. Deplasarea mai mare duce la distorsiuni mai mari. In concluzie un difuzor mai mic va avea distorsiuni mai mari la acelasi volum al sunetului iar cu cit coborim in frecventa deplasarea trebuie sa fie din ce in ce mai mare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 4, 2020 Partajează Postat Martie 4, 2020 (editat) Am re-masterizat o piesa care ar trebui sa puna in genunchi wooferele unor boxe de duzina, adica difuzoarele vor alerga in cutie fara a produce prea mult sunet. Frecventa de bass si sub-bass este preponderent sub 45Hz, o octava mai sus fata de minimul necesar de a putea reda corect un program muzical complet si complex 20Hz-20kHz la cel mult -10db la capete de banda. Fara un difuzor de minim 10" in compresie sau bass reflex acordat la cel mult 40Hz, descarcati degeaba piesa, va suna sec si fara toba mare prezenta. https://wetransfer.com/downloads/3e80bcb19248a1c302154b019e185a6520200302102646/7b213d?fbclid=IwAR2fF7fN7kdIw41wqcOmGO1nBDp5UB4ZPLFgFJFNcM9ZhTsmBrZMF1II1iM Editat Martie 4, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum