Vizitator ipacretzu' Postat August 4, 2006 Partajează Postat August 4, 2006 Adi Florin abia acu am inteles ce ai vrut sa spui de la inceput. Eu am facut o confuzie si am inteles altceva ... :toimonster: Deh ... normal ca orice dispozitiv modelat cu comoponente liniare va fi liniar ... :prayer: Deci cu scuzele de rigoare retrag ce am spus in legatura cu mutatul la gunoi ...Ma tot laudam ca am sa revin cu parerea mea in legatura cu subiectul.Eu zic asa ... discutia cu distorsiunile se face pentru un anumit amplificator care este incarcat o data cu sarcina de 4ohmi si apoi cu 8ohmi sau invers.De ce nu s-ar putea generaliza discutia la amplificatoare (in general) ?Pentru ca un amplificator bine realizat pe 4ohmi ar putea suna mai bine decat un altul pe 8ohmi.Avand acu un amplificator cu anumite caracteristici putem spune ca una din cauzele pentru care acesta va avea distorsiuni mai mari pe 4ohmi este ca "rezerva de curent" a amplificatorului este aceeasi pentru ambele cazuri numai ca sarcina de 4ohmi are o pofta de curent mai mare decat cea de 8ohmi; acest lucru va duce la o deformare mai puternica a tensiunii de alimentare lucru ce va fi resimtit si in semnalul de iesire.Cu siguranta sunt si altele numai ca drept sa spun n-am prea avut timp sa ma gandesc care ar fi ...Adevarat e si faptul ca la impedante mai mari raspunsul in frecventa este mai putin liniar si factorul de damping este mult mai mic dar de obicei "sunetul este mai bun" pe impedante mai mari. Link spre comentariu
Adi Florin Postat August 4, 2006 Partajează Postat August 4, 2006 Ma bucur ca ai reusit sa intelegi despre ce e vorba. Revenind la 4 si 8 Ohm trebuie spus ca intatdeauna distorsiunile vor fi mai mari atunci cand se utilizeaza un difuzor de 4 Ohm fata de unul de 8 Ohm. Asta nu insemna ca iti si dai seama de acest lucru. Depinde foarte mult de "calitatea" amplificatorului respectiv. Practic, nu exista etaj din amplificator care sa nu introduca distorsiuni in semnalul de iesire. Minimizarea acestor distorsiuni cu interventii cat mai mici in configuratia etajelor e visul oricarui proiectant de amplificatoare. Dar, nu exista etaje cu piese putine si distorsiuni mici. :smt003 Etajele unui amplificator audio sunt: etajul de intrare, etajul amplificator de tensiune si etajul final. Cum spuneam toate aceste etaje introduc distorsiuni specifice modului lor de functionare. De exemplu etajul de intrare introduce distorsiuni datorita neliniaritatii sale. Remedierea e destul de simpla. Pentru puteri pana in 100W se rezolva simplu cu niste rezistente bine plasate care vor liniariza caracteristica sa. Dar, desi raspunzul va fi mai liniar, sunetul va parea ca are bass-ul mai slab (datorita caracteristicii neliniare a urechii umane in functie de frecventa). Pentru puteri mai mari se "duplicheaza" etajul si se specializeaza fiecare pe cate o semialternanta a semnalului. Etajul amplificator in tensiune practic "amplifica" semnalul mic de la intrare si-l poate duce pana la teoretic maxim tensiunile de alimentare (minus ceva tensiuni de jonctiune). Si el introducea ceva distorsiuni, dar nu mai stiu acum sa-ti spun... Etajul final, fiind cel la unde curentii devin importanti (practic asigura curentul ce va trece prin boxe) are si niste distorsiuni specifice curentului mare "tras" de difuzoare. Deoarece liniaritatea semnalului e data de "amplifiacarea" tranzistoarelor finale, daca acestea nu sunt de calitate (nu asigura amplificarea constanta in functie de curentul absorbit) atunci distorsiunile vor creste. Deci niste tranzistoare de putere care au factorul beta constant intr-o plaja cat mai mare a curentului de colector (practic sunt necesare cateva ordine de marime ale curentului - de la miliamperi la 5...7 amperi) sunt de un real avantaj in lupta cu distorsiunile. De exemplu 2sc5200 si complementarul lui (2sa1943 parca) sunt destul de bune. Mai sunt unele produse de motorola care au acel factor si mai constant, dar sunt foarte scumpe. Lipsa constantei factorului beta in functie de Ic e principalul motiv pentru care distorsiunile cresc odata cu micsorarea impedantei difuzorului (curentul absorbit e dublu la injumatatirea impedantei). Observatie: se presupune o redresare si filtrare serioasa a tensiunii de alimentare. Daca filtrarea nu e "serioasa", atunci ea e principala cauza :smt003 . Rezolvarea acestei distorsiuni e relativ simpla. Ori pui mai multe tranzistoare "proaste" in paralel astfel incat sa lucreze in zona de constanta a factorului beta (daca au o astfel de constanta, ca unele nu au :toimonster: ), ori foloseti tranzistoare speciale cu factorul foarte constant. Alegerea e a ta (sau a fabricantului) in functie de finante. O alta distorsiune introdusa de etajul final e distorsiunea de crossover. Adica distorsiunea de trecere prin 0 a semnalului de iesire. Ea e caracteristica amplificatoarelor de tip push-pull. Pentru "rezolvarea" ei s-a introdus o prepolarizare a tranzistoarelor finale folosind diode sau o "superdioda". Acum din aceasta superdioda se stabileste curentul de mers in gol care nu trebuie sa fie prea mic ca nu dispare distorsiunea, dar nici prea mare pentru ca atunci ambele tranzistoare vor fi in conductie prea mult si vor amplifica, dand astfel o amplificare dubla. Deci daca maresti prea mult curentul de mers in gol, pe langa faptul ca se incing degeaba tranzistorii finali, maresti si distorsiunile si atunci nu ai facut nimic... :toimonster: Desi la o prima vedere un amplificator poate parea un lucru simplu, daca intrii in detalii, se complica destul de mult. In cele din urma totul depinde de cati bani vrei sa dai pe el si de modul cum iti place sa se auda (cum spuneam un amplificator liniar s-ar putea sa nu-ti placa la sunet). Cred ca iar am dat-o in off-topic si se supara Sharky :weedman: Link spre comentariu
adrianbodor Postat Februarie 16, 2008 Partajează Postat Februarie 16, 2008 Buna, Din cate am citit pe site-ul lui M.Leach adica amplificatorul Leach Amp, acesta suporta difuzoare de 4 ohmi respectiv 8 ohmi. Daca folosesc acest tip de incinta cu difuzoare Visaton nu inteleg care este impedanta totala. Pe site la Visaton imi spune ca aceste incite au impedanta nominala de 4 ohmi. din filtru reiese ca wooferul si tweeter'ul au 8 ohmi si mediile sunt 2 difuzoare de 8 ohmi puse in paralel ostfel rezultand 4 ohmi. Se poate combina impedanta difuzoarelor folosite pe un filtru pasiv? Daca amplificatorul suporta 4 si 8 ohmi nu ar trebui sa fie o problema data de combinarea de difuzoare nu?, de altfel am mai vazut incinte cu tweeter de 8 ohmi, medie de 8 ohmi si bas de 4 ohmi tot pe site la Visaton. Ampliful teoretic da 240 W RMS in 4 Ohmi si 120 in 8 Ohmi dar folosind combinatia data mai sus cu 2 medii de 8 ohmi in paralel care ar fi puterea finala (de precizat ca difuzoarele respective nu suporta atata putere adunate, dar incerc sa ma lamuresc) Daca poate cineva sa-mi explice ii multumesc. Link spre comentariu
Vizitator anton marcel Postat Februarie 23, 2008 Partajează Postat Februarie 23, 2008 Pentru a obtine puterea maxima debitata de amplificator, folosesti difuzoarele ce au impedanta ceruta de amplificator. Daca impedanta difuzoarelor e mai mare puterea debitata de amplificator v-a fi mai mica (tensiunea maxima aplicata difuzoarelor v-a fi acceiasi, deci curentul v-a scadea ),deci si puterea redata de difuzoare va fi mai mica. Daca impedanta difuzoarelor e mai mica puterea debitata de amplificator v-a fi mai mare(tensiunea maxima aplicata difuzoarelor v-a fi acceiasi, deci curentul v-a creste ),deci si puterea redata de difuzoare v-a fi mai mare. dar ATENTIE, se poate distruge (arde) amplificatorul. :smt024 SIGUR : Transferul MAXIM de la o sursa este atunci cand rezistsnta de sarcina este egala cu rezistenta interna a sursei. (Valabil atat in curent continu cat si in cel alternativ). Pentru a obtine performante acustice de inalta calitate atat amplificatorul cat si incintele acustice trebuie sa fie de inalta calitate. Totul se reduce la ce iti doresti si la bugetul disponibil. Daca intrebarea este doar numai pentru a sti care varianta e mai buna,(4;8;16) cred (nu o si pot demonstra) ca totul se reduce la calitatea fabricatiei difuzorului.( model, materiale folosite, etc).Cred ca ce ti s-a mai spus e adevarat:NU exista diferenta de performante intre 2 versiuni ale aceluiasi difuzor de 4 si de 8 ohmi,iar la intrebarea de ce se mai fac, raspunsul SIGUR e pentru a se putea adapta la mai multe amplificatoare. (Dupa cum sti unele statii au iesirea pe 4 ohmi iar, altele pe 8 ohmi). Link spre comentariu
mircea giuglea Postat Martie 1, 2020 Partajează Postat Martie 1, 2020 On 6/26/2006 at 10:03 PM, Mircea Bartic said: simplu haide sa-ti dau cateva exemple difuzoarele auto de cele mai multe ori au impedante de 4 ohmi sau mai mici (pana la 0.5 ohmi) motivul este f simpluu avand in vedere tensiunea limitata de alimentare din autototrism, se cauta obtinerea unor puteri f mari din amplificator folosind sarcini de impedanta f joasa. difuzoarele PRO majoritatea sunt pe 8 ohmi motivul este f simplu: in general se folosesc mai multe bucati in paralel din motive economice si tehnice e mai ieftin sa folosesti amplifcatoare capabile de impedante joase cu cate 3-4 basi/ canal pt a duce impedanta la 2.66ohm sau chiar 2 ohmi. gandeste-te daca difuzoarele pro erau pe 4 ohmi, de cate amplificatoare ai fi avut nevoie pt o sonorizare de dimensiuni mari. acum o sa spui , nici o problema le pui in serie, ei bine nu este atat de simplu, prin montarea in serie creste inductanta iar sunetul va avea de suferit. Si daca le montezi in paralel exista riscul sa arzi unul din ele? 4ohm cu 6ohm zic...! Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 1, 2020 Partajează Postat Martie 1, 2020 Oricind exista acest risc, depinde doar de cine este la butoane și mai puțin de impedantele difuzoarelor, impedanta care niciodată nu sint o valoare fixa ci au o variație foarte mare în toată banda audio. Link spre comentariu
alf Postat Martie 1, 2020 Partajează Postat Martie 1, 2020 Acum 1 oră, mircea giuglea a spus: daca le montezi in paralel exista riscul sa arzi unul din ele? 4ohm cu 6ohm zic...! Da. Link spre comentariu
Haralambie Postat Martie 1, 2020 Partajează Postat Martie 1, 2020 Sfinte batman, asta da reinviere, cu tot cu hinginer. Link spre comentariu
omu_negru Postat Martie 3, 2020 Partajează Postat Martie 3, 2020 Va salut. Am o pereche de boxe magnat 145 120 4-8 ohm. Care e de fapt impedanta acestora? Se pot folosi pe un amplificator de 8 ohmi? Multumesc. Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 3, 2020 Partajează Postat Martie 3, 2020 Daca ai dubii despre impedanta unei boxe, masoara rezistenta la terminalele boxei. Daca e in jur de 3 ohmi e boxa de 4 ohmi. Daca e intre 6 si 7 ohmi este boxa de 8 ohmi. A nu se confunda rezistenta masurata cu ohmetrul cu impedanta boxei. Data fiind exprimarea 4-8 ohmi... e cam de 4 ohmi boxa ta. Daca asculti relativ incet, ai sanse (depinde de constructia amplifului) sa supravietuiasca ampliful de 8 ohmi. Insa risti mult sa-l defectezi. Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 3, 2020 Partajează Postat Martie 3, 2020 Daca asculti incet nu se defecteaza nimic, niciodata. Incet inseamna pana in 25% din puterea nominala a amplifului. (Nu din cursa potentiometrului). Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 3, 2020 Partajează Postat Martie 3, 2020 Multe boxe de consum sint de genul acesta: 4-8 ohm. Asta este din cauza ca se cauta obținerea unui sunel cit de cit decent cu difuzoare mici, ieftine și o cutie infima ca volum. Defapt acele boxe trebuie considerate a fi de 4 ohm pt ca 4 ohm este impedanta în banda de joasa frecventa. Boxele respective, ca majoritatea celor ieftine de pe piața, conțin 2 difuzoare ce lucrează la joasa frecventa (doua de 8 ohm puse în paralel deci 4 ohm) și un tweeter de 8 ohm de acționează la frecvente inalte. Cum majoritatea energiei este la frecvente joase boxa trebuie considerata de 4 ohm. La frecvente inalte chiar de tweeter-ul ar fi de 4ohm nu prea conteaza pt ca oricum putina energie este distribuita/folosita acolo. Link spre comentariu
Усилитель Postat Martie 3, 2020 Partajează Postat Martie 3, 2020 1 hour ago, omu_negru said: Va salut. Am o pereche de boxe magnat 145 120 4-8 ohm. Care e de fapt impedanta acestora? Se pot folosi pe un amplificator de 8 ohmi? Multumesc. Este interesant ca firma Magnat ,o firma cu renume pune 4-8 ohmi pe boxe ,fara sa dea amanunte .....exacte ,sau daca este o posibilitate de comutare ,ar trebui studiat ,poate este pe placa filtru un sistem de comutare ,unele boxe cu mai multe difuzoare de bas au posibilitatea . Cum zice si Shambala , nu dai volum mare , si se poate pune 2x4metrii de fir boxe varianta cea mai subtire ,mai adaugi circa 2 ohmi , finalele se vor incalzi mai putin, scad distorsiunile . asa arata? Link spre comentariu
omu_negru Postat Martie 3, 2020 Partajează Postat Martie 3, 2020 (editat) Da da, exact alea sunt. Faza e ca nu-s nici mici nici ieftine :)). Am masurat impedanta la borne, 3.3 ohmi. Deci clar imi trebuie amplif pe 4 ohmi. Multumesc pentru raspunsuri L.E. Pun o poza cu filtru ca tot am un difuzor demontat sa-i schimb suspensia. S-ar putea sa ai dreptate cu comutarea in 8 ohmi dar asta o sa vad dupa ce dau jos filtrul. Editat Martie 3, 2020 de omu_negru Link spre comentariu
Усилитель Postat Martie 3, 2020 Partajează Postat Martie 3, 2020 Pe filtru nu vad nici o posibilitate, ar trebui vazut difurile de bas cum sunt legate in cutie. Ca parametrii declarati e o boxa buna, totusi ma asteptam la placa mai sofisticata...... Dar e adevarat ca si simplu poate fi bun....... (am Heco, are de toate chiar si bec cu filament pe placa filtru) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum