Adi Florin Postat Iunie 29, 2006 Partajează Postat Iunie 29, 2006 Eu ziceam de gama dinamica a amplifului referitor la tensiunea de iesire.Care e mai mare in 8ohmi gratie pierderilor mai mici.Ai dreptate, la amplificatoarele ce "scot" pe 8 Ohm gama dinamica a tensiunii la iesire este mai mare decat la cele pe 4 Ohm pentru a obtine aceeasi putere. Si intr-adevar pierderile sunt mai mici si se pot folosi cabluri mai subtiri.cred ca radu4 nu a inteles bine cum sta treaba.Cred ca ai dreptate. E posibil sa-l fi "ametit" cu prea multe detalii deodata.Important e ca el sa inteleaga faptul ca tensiunea si curentul nu sunt independente si nu pot exista una fata de cealalta. Cu riscul de a fi foarte off-topic incerc sa-i explic cum merge treaba. Ce este de fapt curentul (se poate afla si dintr-un manual de fizica mai vachi; in astea noi nu stiu cum mai e :smt003 ): este o miscare ordonata de purtatori de sarcina (electronii) sub actiunea unui camp electric . Deci, cum spuneam, tensiunea este cauza si curentul este efectul.Acum, la aplicarea unei tensiuni, cat de mare este curentul rezultat? Pai, dupa cum spuneam, curentul este format din niste purtatori de sarcina care se "plimba" prin materialul asupra caruia s-a aplicat tensiunea respectiva. Acest material (conductor, izolator, ce vrei tu...) este format din atomi care sunt legati intre ei si sunt la o distanta oarecare unii fata de altii. Purtatorii de sarcina incearca sa treaca printre ei impinsi fiind de forta aplicata (tnsiunea electrica). Daca reteaua de atomi a materialului e foarte deasa si dezordonata atunci electronii vor trece foarte greu printre atomi fiindca se vor ciocnii de ei foarte des. In urma acestor ciocniri se degaja caldura (in acelasi fel cum daca iti freci mainile te incalzesti). Deci acest material opune o rezistenta mare la inaintarea electronilor si putem spune ca are o rezistenta electrica mare. In consecinta curentul care va trece prin el va fi mic. Daca reteaua atomica a materialului e destul de larga si ordonata, atunci electronii vor trece foarte usor si cu ciocniri rare. Deci se va degaja putina caldura si vor trece multi electroni. In consecinta, pentru o tensiune aplicata mai mica va trece un curent mare. Acest comportament al materialelor a fost "imortalizat" de catre Ohm in legea care-i poarta numele: Legea lui Ohm I = U / R. SI se poate observa destul de simplu ca daca iei o valoare pentru tensiune U si iei diferite materiale cu rezistenta diferita ® obtii un curent care le strabate (I) diferit. Daca ai la dispozitie un singur material (deci o singura valoare de R), cum faci sa cresti curentul prin el? Raspuns: Simplu, cresti tensiunea aplicata pe el si atunci obtii un curent mai mare. Stiind si relatia puterii P = U * I incearca sa te joci pe hartie cu niste valori si vezi ce obtii. E destul de simplu, trebuie doar sa stii care din ele e fixa si care variaza. Incearca si vei vedea ca o sa-ti raspunzi singur la intrebarea legata de 4 sau 8 Ohm. Link spre comentariu
Vizitator Shock_4u Postat Iunie 29, 2006 Partajează Postat Iunie 29, 2006 Cu o mica obiectie.... de fapt doua...Cand iti freci mainile este ceva (caldura generata prin frecare, vezi tribologia--->stiinta care se ocupa cu studiul frecarii) iar ciocnirile dintre electroni, sau vibratia acestora este alceva.Si daca ar fi sa luam spre exemplu diamantul (care are o retea atomica foarte ordonata) vom observa ca are rezistenta electrica fff mare si o tensiune de strapungere uriasa. Rezistenta electrica a unui material depinde foarte mult de capacitatea atomilor materialului respectiv de a ceda/primi electroni de/pe straturile electronice cele mai indepartate, care au energia cea mai mica si pentru a crea o miscare ordonata de electroni este nevoie de un "efort" minim. Link spre comentariu
stefanev Postat Iulie 2, 2006 Partajează Postat Iulie 2, 2006 concluzia: 4 ohmi (sau mai putin) recomandat pentru masina (voltaj limitat, nevoie de putere), 8-16 0hmi pentru celelalte aplicatii, unde este nevoie de multe difuzoare pentru a fi legate in paralel la un amplif de 4 ohmi.Firele: pt 8 ohmi se pot folosi fire mai subtiri decat pentru 4 ohmi.Concluzia fiind spusa, am rezumat spusele in cateva pagini bune ... obiectii? scrieti daca aveti ! Link spre comentariu
Sharky Postat Iulie 10, 2006 Partajează Postat Iulie 10, 2006 discutia despre curentul electric se muta la bodega http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=12345&start=0 aici se discuta despre difuzoare de 4 vs 8 ohmi Link spre comentariu
yogi72cj Postat Iulie 14, 2006 Partajează Postat Iulie 14, 2006 de ce nu ati pomenit nimic despre randament?cit din putere se transforma in cimp magnetic si lucru mecanic si cit din putere se pierde prin transformare in caldura?pt mine este evident ca cu cit impedanta este mai mare pierderile prin efect termic vor fi mai mici si randamentul va fi mai marelogic? Link spre comentariu
Sharky Postat Iulie 14, 2006 Partajează Postat Iulie 14, 2006 Singurele pierderi care vor fi mai mici sunt cele de pe mufe si cablurile de conectare la amplificator.eficienta e data de parametrii ts, mai exact rezonanta fs, volum acustic vas si factorul de calitate q.Daca cele 2 difuri au parametrii astia la fel atunci eficienta e aceeasi. Link spre comentariu
yogi72cj Postat Iulie 14, 2006 Partajează Postat Iulie 14, 2006 cu cit curentul prin bobina e mai mare,cu atat pierderile prin efect termic sint mai mariinductanta magnetica nu depinde doar de curent,depinde si de nr de spire care e categoric mai mare pt o impedanta mai maremorala?cu cit impedanta e mai mare cu ata randamentul va fi mai marenu randamentul acustic!ci cel electric Link spre comentariu
Sharky Postat Iulie 14, 2006 Partajează Postat Iulie 14, 2006 Impedanta difuzorului nu e data numai de reactanta bobinei, rezistenta e introdusa intentionat.Adica difuzorul ideal nu e o bobina cu rezistenta 0.Majoritatea difurilor nu au inductanta peste 2mH. Se pot face bobine de 2mH fara nici o problema cu rezistente sub 0.5ohmi, dar pana acum nu am vazut nici un difuzor de 8ohmi cu rezistenta 0.5 si inductanta colosala.(nici nu vreau sa ma gandesc ce constanta de timp ar avea unul ca asta).Puterea disipata pe 4ohmi si pe 8 ohmi ar fi I^2*R. Daca e sa judecam ca prin bobina difului de 4 ohmi trece acelasi curent ca si pe 8ohmi atunci da, cel de 4 ohmi disipa doar jumatate din putere. Dar cum cel de 8ohmi are mai multa sarma probabil are si un BL mai mare deci din acelasi curent forta generata este mai mare.Iar ca eficienta electrica eu ma gandesc ca tot definitorii sunt parametrii BL si Mms. Mms il putem elimina pentru ca poate fi pastrat cam acelasi indiferent daca diful are 8 sau 4 ohmi. (surplusul de sarma de la 8ohmi il compensam cu un con ceva mai usor, sau il ingreunam pe cel de 4 ohmi)Cel de 8ohmi chiar daca are impedanta dubla, deci curent mai mic prin el, spirele in plus pe bobina dau un BL mai mare. (in ce masura e greu de zis pt ca nu se stie cate din ele vor fi bobinate sa stea in campul magnetic si cate nu)Eu raman la ale mele :weedman: Difuzorul nu este ca si bobina din filtru care trebuie sa aiba o anumita inductanta si rezistenta cat mai mica. rezistenta lui este introdusa intentionat de niste minti diabolice ce fabrica difuzoare. :weedman: Singurele pierderi ce cresc pe 4 ohmi sunt cele din amplificator si de pe cabluri.Mai asteptam si alte pareri si argumente pro/contra :smt006 :smt117 :bere: Link spre comentariu
yogi72cj Postat Iulie 15, 2006 Partajează Postat Iulie 15, 2006 si sa nu uitam ceva:in fisa tehnica a unui amplificator sau a unui stk se vede clar faptul ca la 8 ohm distorsiunile sint mult mai mici fata de 4 ohm.are rost sa caut o fisa sa o poztez?p.s.pt sharky:poza ta reprezinta 4 soricei albi care stau bot in bot,vazuti de sus Link spre comentariu
Vizitator ipacretzu' Postat Iulie 28, 2006 Partajează Postat Iulie 28, 2006 Sunt revoltat de ce-am citit.... In acelasi timp, la un dispozitiv liniar (cum este si difuzorul) raportul dintre tensiunea aplicata la borne si curentul ce-l va strabate este dat de impedanta sa. Deci Z = U/I.De exemplu, daca ai doua difuzoare de 100W, unul de 4 ohm si unul de 16 ohm, atunci la cel de 4 ohm poti sa-i aplici maxim o tensiune sinusoidala alternativa de 20V si prin el va trece un curent de 5A. In cazul celui de 16 ohm, poti sa-i aplici maxim 40 V tensiune sinusoidala si va fi strabatut de un curent de 2.5A. Observi ca in timp ce tensiunea a crescut, curentul a scazut si puterea a ramas constanta. :toimonster: ... dar de cand functioneaza difuzorul in curent continuu? Si mai ales de cand este difuzorul un dispozitiv liniar. :axe: Poate ar vrea cineva sa declare difuzorul cel mai neliniar dispozitiv folosit in electronica ... nimeni ? De ce credeti voi ca amplificatoare ultraliniare suna relativ slabut pe anumite difuzoare/incinte... oare nu din cauza caracterului profund neliniar al traductoarelor. Mai ganditi si voi putin problema in frecventa... :goodman: Nici nu ma mai obosesc ... postul asta ar trebui sa ajunga direct in trash pentru enormitatile scrise in el si ar trebui inceput unul nou in care ar trebui lamurit omul cu problema lui... de altfel foarte pertinenta...Revin cu lamuriri la o ora mai rezonabila.... Link spre comentariu
Adi Florin Postat Iulie 29, 2006 Partajează Postat Iulie 29, 2006 Domnule ipacretzu' ... dumneata nu stii sa citesti romaneste? Sau era ora prea inaintata? De unde ai tras dumneata concluzia ca eu as fi zis ca difuzorul merge in curent continuu? De asemenea NU am spus ca difuzorul este liniar in frecventa. Nu imi mai atribui lucruri pe care eu nu le-am afirmat!!! Dumneata nu stii ce inseamna ca un dispozitiv este liniar. Un dispozitiv liniar este un dispozitiv la care se respecta legea lui Ohm pe toata plaja de tensiuni si curenti de functionare. Adica relatia dintre curent si tensiune este liniara. Z = U/I. Sper ca dupa ce ati citit mai atent si v-ati mai documentat v-a trecut "revolta". Numai bine! :goodman: Link spre comentariu
Vizitator ipacretzu' Postat Iulie 30, 2006 Partajează Postat Iulie 30, 2006 Eu acu imi cer scuze daca am suparat pe cineva si poate am fost prea vehement dar parerea mea este urmatoarea:- Z, U si I sunt de fapt Z(juu), U(juu) si I(juu), unde uu este omega (pulsatia);- pentru o gama de variatie restransa a pulsatiei calculele dumneavoastra sunt corecte deoarece derivatele de ordinul I ale tensiunii si curentului in raport cu pulsatia vor fi constante iar derivata de ordinul I a impedantei va fi nula (adica Z va fi constant)- acest lucru insa nu se intampla in intraga gama de functionare a difuzorului si se poate demonstra foarte usor: Considerand un generator de semnal sinusoidal si un amplificator de putere cu castig constant in intreaga banda audio vom aplica o valoare de tensiune efectiva a semnalului pe difuzor (deasemenea constanta). Derivata de ordinul I pe intreaga banda a tensiunii efective va fi 0 (zero) deoarece am impus tensiunea efectiva constanta pe difuzor.Acelasi lucru nu poate fi spus si despre valoarea efectiva a curentului a carui derivata nu este constanta si chiar isi schimba semnul.De aici rezulta si faptul ca Z nu este constant iar difuzorul nu este liniar desi aparent relatia Z = U/I ne face sa credem ca ar fi (dar nu e asa pentru ca sub U si I in realitate se ascund niste relatii neliniare).Tot din consideratiile anterioare si din calculele facute de dumneavoastra: De exemplu, daca ai doua difuzoare de 100W, unul de 4 ohm si unul de 16 ohm, atunci la cel de 4 ohm poti sa-i aplici maxim o tensiune sinusoidala alternativa de 20V si prin el va trece un curent de 5A. In cazul celui de 16 ohm, poti sa-i aplici maxim 40 V tensiune sinusoidala si va fi strabatut de un curent de 2.5A.am tras concluzia ca ati gandit in curent cuntinuu desi nicaieri nu scrie asta. Tot ce scrie acolo este adevarat dar pentru o gama restransa de frecventa in care difuzorul are comportarea unui dispozitiv liniar iar impedanta lui nu variaza.De aici si sugestia de a gandi lucrurile in frecventa...Daca gresesc cu ceva in ce am spus va rog sa ma corectati. Link spre comentariu
Adi Florin Postat Iulie 31, 2006 Partajează Postat Iulie 31, 2006 Nu, nu m-am suparat, doar ca "mi s-a cam acrit" de tonul vehement al multor colegi forumisti care in necunostinta de cauza afirma multe lucruri neadevarate si sunt ferm convinsi ca ei au dreptate. Putina moderare in ton nu strica. Revenind la liniaritatea dispozitivului trebuie sa intelegi ca abordezi problema in mod gresit. Un dispozitiv electronic liniar este un dispozitiv electronic la care legea dintre curent si tensiune este liniara. Adica R=U/I sau Z=U/I. Faptul ca in loc de rezistenta apare o impedanta (unghiul dintre tensiunea aplicata si curentul rezultat este diferit de 0) nu influenteaza liniaritatea. Valoarea efectiva (si implicit cea maxima) a curentului va depinde in mod liniar de valoarea efectiva (respectiv maxima) a tensiunii aplicate. Impedanta nu se modifica in functie de tensiunea aplicata. Faptul ca impedanta variaza in functie de frecventa nu influeanteaza liniaritatea dispozitivului. Exemplu de dispozitive electronice liniare: rezistorul, bobina, capacitorul. Observi ca desi impedanta bobinei si condensatorului variaza cu frecventa, ea nu variaza cu valoarea tensiunii aplicata la bornele lor. De aceea ele sunt dispozitive liniare. Cum schema electrica echivalenta a unui difuzor e formata din rezistente, bobine si condensatoare, se poate spune fara dubii ca difuzorul este un dispozitiv liniar. Acum, exemple de dispozitive neliniare: dioda, tranzistorul, tiristorul, triacul, diacul... La toate acestea curentul rezultat nu variaza liniar in functie de tensiunea aplicata. Cel mai simplu de observat acest lucru e sa te uiti pe caracteristica curent-tensiune a unei diode. Vei observa ca graficul nu este o linie dreapta (deci nu este liniar). Dupa cum observi nu am vorbit de frecventa in "problema liniaritatii difuzorului". Si ca de obicei si aici este vorba de o confuzie de termeni. De obicei se spune ca "difuzorul nu este liniar in frecventa" (de aici si confuzia fiindca de multe ori se uita termenul "frecventa" din aceasta afirmatie). Cei care fac aceasta afirmatie (desi este eronata chiar si cu termenul "frecventa" in ea) se refera de obicei la doua lucruri. Ori la faptul ca impedanta difuzorului variaza in functie de frecventa, ori la faptul ca presiunea acustica (SPL) a difuzorului variaza in functie de frecventa. Acum, termenul de liniar se poate aplica la orice marime din lumea asta (atata timp cat se specifica fata de ce marime este liniar). De exemplu luam marimile x si y. Se spune ca y variaza liniar in functie de x daca cele doua respecta legea unei drepte y=a*x+b. Avand in vedere aceste lucruri se pot lua ca adevarate urmatoarele 3 afirmatii: 1) Difuzorul este un dispozitiv (electronic) liniar. 2) Impedanta difuzorului este neliniara in frecventa. 3) Presiunea sonora redata de difuzor este neliniara in frecventa. Revenind la calculul de putere pe care l-am facut, nu am gandit in curent continuu, ci in cazul simplificator in care difuzorul ar fi doar o rezistenta pentru ca e mult mai simplu (nestiind unghiul fi dintre curent si tensiune). E drept ca am uitat sa spun acest lucru, dar cum spuneam in "certurile" :smt003 pe care le mai aveam cu un coleg forumist despre curentul electric inainte de a fi spart thread-ul si mutat la bodega, nu ai cum sa-i explici cuiva care nici macar nu stia legea lui Ohm lucruri mai complicate. Sper ca te-am lamurit pe deplin. :supz: Link spre comentariu
LostCell Postat Iulie 31, 2006 Partajează Postat Iulie 31, 2006 chestia cu "4 ohmi eset de masina banuiesc ca nu se mai aplica deoarece amplifurile de masina au sursa ridicatoare de tensiune, si am inteles cum sta treaba doar ca nu am specificat gama dinamica..nr de spire sp pt o impedanta mai mare este si el mai mare dar spirele sunt mai subtiri intrucat curentu ce strabate bobina este mai mic..ma gandit eu dar nu am gasut diferente intre 4 si 8 ohm in afara de tensiunile si curentul de iesire(alimentare)..ar mai fi faptul ca pt 8 ohmi ai nevoie de trasee mai inguste...P.S:daca aplic o tensiune(50hz) defazata cu pi/2 fata de curent unui difuzor meembraan acestuia va vibra?voi auzi ceva..? adi florin..stiu relatiile dintre tensiune..curent..impedante..puteri ,defazaje..fluxuri..etc si legile aferente..asa ca nu sunt "ametit"de ele... Link spre comentariu
Adi Florin Postat August 1, 2006 Partajează Postat August 1, 2006 LostCell sper ca nu te simti jignit, discutia are ceva vechime si nu mai stiu exact la cine ma refeream cand spuneam ca nu stie nici macar legea lui Ohm. Nu intentionam sa supar pe nimeni.Legat de intrebarea pe care ai pus-o: "daca aplic o tensiune(50hz) defazata cu pi/2 fata de curent unui difuzor meembraan acestuia va vibra?voi auzi ceva..?" trebuie facute niste precizari. Nu poti sa aplici unui consumator o tensiune defazata fata de curent cu o valoare impusa de tine. Defazajul dintre curentul ce se stabileste prin consumator si tensiunea aplicata la bornele acestuia este data doar de consumator (respectiv de impedanta acelui consumator).Deci ca sa obtii o tensiune defazata cu pi/2 fata de curent ar insemna ca acel difuzor trebuie sa fie o bobina ideala (sa aiba rezistenta electrica nula). Cum asa ceva se intampla doar in modelul ideal si in realitate nu, inseamna ca in practica nu se poate intampla asa ceva. Acum, in cazul ideal in care difuzorul este o bobina ideala (defazajul dintre curent si tensiune e pi/2) toata energia se transforma in camp magnetic. Neexistand rezistenta electrica serie nu se disipa energie sub forma de caldura. Deci un difuzor ideal prezinta cea mai mare excursie a membranei pentru ca toata energia se transforma in camp magnetic. Deci difuzorul ideal se aude cel mai tare. Doar ca nu exista in realitate. :smt003 :finga: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum