Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

4 Ohm sau 8 Ohm ?

Vizitator keloo

Postări Recomandate

Vizitator highboy

NU exista diferenta de performante intre 2 versiuni ale aceluiasi difuzor de 4 si de 8 ohmi.

atunci care este motivul pentru care se fac difuzoare pe 4,8 sau 16 Ohmi?
Link spre comentariu
Vizitator moga alexxx

sa imi zic si io parera....acelasi dif in variantele de 4,8 si respectiv 16 oameni se vor alimenta diferit........(de la acelasi amplif ) cel d 4 ohmi d va ambala la puteri ceva mai mici decat cel d 8 si cel d 16 s va alimenta ceva ma usor decat cel d 16 . ASA E parerea mea .............ma puteti contrazice .......dar sa aveti argumente care sa le inteleg si io :smt003

Link spre comentariu

NU exista diferenta de performante intre 2 versiuni ale aceluiasi difuzor de 4 si de 8 ohmi.

atunci care este motivul pentru care se fac difuzoare pe 4,8 sau 16 Ohmi?
simplu

haide sa-ti dau cateva exemple

difuzoarele auto

de cele mai multe ori au impedante de 4 ohmi sau mai mici (pana la 0.5 ohmi)

motivul este f simpluu

avand in vedere tensiunea limitata de alimentare din autototrism, se cauta obtinerea unor puteri f mari din amplificator folosind sarcini de impedanta f joasa.

difuzoarele PRO

majoritatea sunt pe 8 ohmi

motivul este f simplu:

in general se folosesc mai multe bucati in paralel din motive economice si tehnice

e mai ieftin sa folosesti amplifcatoare capabile de impedante joase cu cate 3-4 basi/ canal pt a duce impedanta la 2.66ohm sau chiar 2 ohmi.

gandeste-te daca difuzoarele pro erau pe 4 ohmi, de cate amplificatoare ai fi avut nevoie pt o sonorizare de dimensiuni mari.

acum o sa spui , nici o problema le pui in serie, ei bine nu este atat de simplu, prin montarea in serie creste inductanta iar sunetul va avea de suferit.

Link spre comentariu
Vizitator Danes Claudiu

nu mai stiu unde am citit ca: difuzoarele cu impedanta mare au o fidelitate mai buna fata de cele cu impedanta mai mica.si ca difuzoarele cu impedanta mare ar lucra mai mult in tensiune si asa mai departe.Nu vreau sa dau cu bata in balta dar daca stie cineva mai multe in legatura cu aspectul acesta sa ma lumineze si pe mine :smt006

Link spre comentariu

Nu exista difuzoare care sa lucreze in tensiune sau in curent. Acesta este un mod gresit de a te exprima. Orice difuzor si orice alt dispozitiv electronic din lumea asta va avea o cadere de tensiune pe el si va fi strabatut de un curent electric indiferent de rezistenta, impedanta sau caracteristica neliniara curent-tensiune pe care o are.Puterea electrica este data de produsul dintre curent si tensiune P = U x I. In acelasi timp, la un dispozitiv liniar (cum este si difuzorul) raportul dintre tensiunea aplicata la borne si curentul ce-l va strabate este dat de impedanta sa. Deci Z = U/I.De exemplu, daca ai doua difuzoare de 100W, unul de 4 ohm si unul de 16 ohm, atunci la cel de 4 ohm poti sa-i aplici maxim o tensiune sinusoidala alternativa de 20V si prin el va trece un curent de 5A. In cazul celui de 16 ohm, poti sa-i aplici maxim 40 V tensiune sinusoidala si va fi strabatut de un curent de 2.5A. Observi ca in timp ce tensiunea a crescut, curentul a scazut si puterea a ramas constanta.Deci, faptul ca pentru a obtine aceeasi putere la difuzoarele cu impedanta mare trebuie sa aplici o tensiune mai mare nu inseamna ca ele "lucreaza in tensiune". In concluzie, importanta este puterea difuzorului, dar in acelasi timp trebuie ca impedanta difuzorului sau a grupului de difuzoare sa fie egala cu impedanta de iesire a amplificatorului pentru a se indeplini conditia de transfer maxim de putere de la amplificator la boxe.

Link spre comentariu

am citit in cartea Amplificatoare audio si sisteme muzicale ca este bine ca difuzorul sa aiba impedanta mai mare decat a amplificatorului pt a reduce factorul de amortizare(?nu mai stiu exact)si banuiesc la difuri de 8 ohm sau 16..din moment ce tensiunea amplicata este mai mare..este mai mare si gama dinamica

Link spre comentariu

gama dinamica a amplificatorului e mai mare, nu a difului.Si factorul de amortizare creste Zdif/ZamplifZamplif=impedanta de iesire+cablurile si contactele pana la bornele amplifului.

Link spre comentariu

Mai...ce tot aveti cu gama asta dinamica...?? Sa luam conceptul de gama dinamica si sa vedem ce inseamna. Gama dinamica, cum ii spune si numele se refera la ceva dinamic (in miscare; care nu sta pe loc; care isi modifica valoarea). De obicei cand spui gama dinamica in domeniul audio, banuiesc ca te referi la miscarea difuzorului, la puterea sunetului. Deci un sunet cu o dinamica mai mare este mai tare, mai puternic.In acelasi timp, te poti referi si la gama dinamica a tensiunii aplicate la bornele difuzorului, dar vad ca tot uitati sa va referiti si la gama dinamica a curentului ce strabate acel difuzor pentru gama dinamica a tensiunii aplicate. Cele doua "game dinamice" (curent si tensiune) sunt strans legate intre ele prin impedanta difuzorului. Ele "nu sunt asa de capul lor". Deci la difuzoarele cu impedanta mai mare, gama dinamica a tensiunii aplicate la bornele sale e mai mare, dar in acelasi timp gama dinamica a curentului ce-l strabate scade. Per total gama dinamica a puterii si evident a impresiei sonore este aceeasi. V-am dat un exemplu simplu in postul precedent.Deci nu mai judecati numai din punct de vedere al tensiunii, pentru ca ea nu este decat cauza. Curentul este efectul ei, iar cele doua nu pot exista separat.Un exemplu opus de greseala de interpretare este cel despre incalzirea mai rapida a pistoalelor de lipit cu transformator fata de cele "tip creion" care se alimenteaza direct la 220Vca, desi cele doua au aceeasi putere (de ex. 100W). Multi spun ca pistolul cu ansa se incalzeste mai repede pentru ca are transformator si curentul ce strabate ansa este mult mai mare decat in cazul "creionului de lipit" care nu are transformator. Ei invoca faptul ca puterea electrica poate fi scrisa ca fiind: P = I^2*R (adica curentul la patrat inmultit cu rezistenta), dar uita de faptul ca in acelasi timp puterea se poate scrie si asa: P = U^2/R (adica tensiunea la patrat supra rezistenta). Nu marimea tensiunii sau curentul aplicate elementului de incalzire dau rapiditatea cu care obtii caldura, deoarece cantitatea de caldura este aceeasi daca puterea este aceeasi in ambele cazuri (sa nu uitam faptul ca energia este data de produsul dintre putere si timp Q = P*t). In acest caz incalzirea mai rapida a pistolului cu transformator se datoreaza faptului ca elementul de incalzire (ansa) este direct expusa si ea genereaza caldura, in timp ce la creionul de lipit elementul de incalzire este "ascuns" in interiorul creionului deoarece contine tensiuni periculoase (220V) si este izolat electric de cuiul care ca topi fludorul. Deci intarzierea este data de existenta acestui izolator care evident are o inertie termica si astfel intarzie incalzirea elementului expus la exterior. Sper ca m-am facut inteles si scuze pentru off-topic.Toate bune!

Link spre comentariu

Eu ziceam de gama dinamica a amplifului referitor la tensiunea de iesire. Care e mai mare in 8ohmi gratie pierderilor mai mici.Oricum nu e ceva important...cred ca radu4 nu a inteles bine cum sta treaba.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări