Vizitator townkat Postat Ianuarie 4, 2013 Partajează Postat Ianuarie 4, 2013 Salut tuturor, Am nevoie de ajutor pentru inlocuirea unui triac BTB cu BTA intr-un variator din comert.Inlocuirea o fac deoarece am nevoie de capsula izolata, iar BTA-ul ofera aceasta optiune.Variatorul functioneaza foarte bine cu BTB insa cand montez BTA-ul nu mai variaza aproape deloc uniform, pe aproape toata plaja potentiometrului sta in 0% iar aproape de maxim abia se misca sa zic ca mai raspunde de pe la 80% spre 100% dar in trepte, deloc linear, Problema banuiesc ca este cauzata de diferenta de comanda de la 35ma BTB la 50ma BTA dar nu prea stiu cum sa il adaptez.Va rog mult sa ma ajutati cu adaptarea circuitului pentru BTA (gate cu 50ma), nu prea siu ce sa fac.Am atasat si poze, clariatea nu e prea buna dar daca e nevoie de o anumita informatie de pe piese imi spuneti si le citesc eu.Multumesc mult. Link spre comentariu
em2006 Postat Ianuarie 4, 2013 Partajează Postat Ianuarie 4, 2013 Ce fel de BTB era initial?Scrie codul complet, inclusiv sufixul!La fel pt BTA-ul inlocuitor. Link spre comentariu
Vizitator townkat Postat Ianuarie 4, 2013 Partajează Postat Ianuarie 4, 2013 piesa originala nu o mai am (era un BTB 12 dar nu stiu sufixul) insa fara sa stiu ca BTB nu are capsula izolata initial am montat BTB 16-800CW de la conex si a functionat perfect, deci cred ca poate fi luat in calcul ca si original http://www.conexelectronic.ro/produs.php?id=136057 BTA-ul este tot de la conex BTA 16-600B http://www.conexelectronic.ro/produs.php?id=61681 Link spre comentariu
Ionut Pavel Postat Ianuarie 4, 2013 Partajează Postat Ianuarie 4, 2013 Originalul era snubberless xW mai mult ca sigur, tu ai folosit unul standard. Poti adauga un snubber extern, sau inlocuiesti cu BTA snubberless.Ex: BTA 16-600BW Link spre comentariu
em2006 Postat Ianuarie 4, 2013 Partajează Postat Ianuarie 4, 2013 Nu va rezolva nimic adaugand snubber, nu aia e beleaua ci sensibilitatea diferita in poarta.Pt rezolvare se umbla la rezistorul serie cu potentiometrul si la condensatorul de temporizare.@towncatPune schema cu toate valorile (R, C, P, diac).Ai scris ca ai atasat poze, dar nu se vede niciuna. Link spre comentariu
Vizitator townkat Postat Ianuarie 4, 2013 Partajează Postat Ianuarie 4, 2013 am reatasat pozele, sper ca acum se vadpotentiometrul are 500K, condensatorul de langa firele negre scrie 100nj 63celalalt condensator 22nj 100rezistentele le citesc acum si fac o imagine cu valorile suprapuse in 5 min Link spre comentariu
Vizitator townkat Postat Ianuarie 4, 2013 Partajează Postat Ianuarie 4, 2013 firele negre merg la potentiometrueste suficienta notatia? daca e nevoie pot incerca sa fac chiar schema desi nu sunt tocmai expert cred totusi ca as reusimerci mult Link spre comentariu
em2006 Postat Ianuarie 4, 2013 Partajează Postat Ianuarie 4, 2013 Citeste ai articolul asta: http://www.emil.matei.ro/vta2.php Link spre comentariu
Vizitator townkat Postat Ianuarie 4, 2013 Partajează Postat Ianuarie 4, 2013 multumesc, il citisem si inainte, a mai fost postat tot pe un topic cu variator cred, insa tot nu imi dau seama ce sa schimb si cu ce valoare Link spre comentariu
em2006 Postat Ianuarie 4, 2013 Partajează Postat Ianuarie 4, 2013 Eu vad in poza o rezistenta in paralel cu potentiometrul, la care nu ai pus valoarea.Demonteaz-o si masoar-o. Probabil ca este de ordinul sutelor de K.Cu ea demontata poti face o proba sa vezi noua plaja, probabil va fi si mai ingusta.Apoi, pune in locul ei un pot de 500K pe post de semireglabil, fixeaza-l la circa 1/2 cursa si vezi in acest caz ce plaja poti obtine din potentiometrul principal.Daca prin tatonari gasesti pana la urma o plaja convenabila, inlocuiesti semireglabilul cu o rez fixa, egala aproximativ cu rez reglata a semireglabilului (masurat la ohmetru).Daca triacul trage prea mult in poarta si nu obtii o plaja convenabila in acest mod, mai adauga cond de nF... zeci de nF paralel cu cel de 100nF.Fa si o schema completa ca sa stim exact configuratia, circuitul e destul de simplu.Ala maro, din mijloc ce e, strap? Link spre comentariu
Vizitator townkat Postat Ianuarie 4, 2013 Partajează Postat Ianuarie 4, 2013 rezistenta aia are 560 KΩ Link spre comentariu
em2006 Postat Ianuarie 4, 2013 Partajează Postat Ianuarie 4, 2013 Deci rez echivalenta pot+rez este 500K II 560K deci cca 280K.Cum e acum, mai pune ceva paralel, o rez fixa de 50K...1M, vezi daca se largeste plaja. Link spre comentariu
Vizitator townkat Postat Ianuarie 4, 2013 Partajează Postat Ianuarie 4, 2013 da, ala este un strap, acolo a fost potentiometrul original care avea si on/offiar potentiometrul functioneaza invers, la valoarea 0 tensiunea este maxima, acum plaja de reglaj este intre 107-180v in gol, dar in sarcina (1.6kw) are un comportament ciudat, foarte instabil, ramane valabila sugestia cu rezistenta paralela cu potentiometrul ? Link spre comentariu
em2006 Postat Ianuarie 4, 2013 Partajează Postat Ianuarie 4, 2013 ...iar potentiometrul functioneaza invers, la valoarea 0 tensiunea este maxima...E-n regula, asa trebe sa fie, cand rezistenta introdusa in circuit este minima, deschiderea triacului e aproape de trecerea prin zero a tensiunii, constanta de timp (intarzierea de la trecerea prin zero) este minima, unghiul de faza este minim, deci unghi de conductie maxim.acum plaja de reglaj este intre 107-180v in gol, dar in sarcina (1.6kw) are un comportament ciudat, foarte instabil...Pai ce sarcina ai, caci nu ai precizat, asa ca eu am crezut ca-s becuri incandescente. La puterea asta? Ce sunt, becuri cu halogeni?PSSchema ai facut-?Ca sa o putem compara cu altele.Parca asa te-ai laudat mai devreme.Or, te-ai razgandit? Link spre comentariu
Vizitator townkat Postat Ianuarie 4, 2013 Partajează Postat Ianuarie 4, 2013 e un sandwitchmaker :Dnu am facut inca schema, dar pana fac am o curiozitate, inainte sa stric variatorul asta facusem schema asta (atasament) dar am pus tot BTA 16, si avea acelasi comportament urat, practic se prindea odata pe la 1000w, si apoi direct la 1600, dar cu oscilatii ciudatecand am pus variatorul cu BTB functiona impecabil ca si variatie, insa nu imi placea ca nu avea capsula izolatadeci o solutie pentru schema aia ar fi deasemenea suficienta, ce sa modific in schema aia ca sa varieze frumos cu BTA 16? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum