Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect amplificator portabil

Vizitator The Good Boy

Postări Recomandate

Vizitator The Good Boy

Sall. M-am gandit sa fac un amplificator portabil alimentat de la o baterie de 12v 7,2Ah la care sa ascult muzica de la telefonul mobil. :nas: As vrea sa-mi sugerati niste scheme cu un integrat care sa scoata peste 30w mono (merge si stereo 2x30w) la 6ohm (boxa pe care vreau sa o fac portabila este pe 6 ohm). As vrea sa nu fie un integrat prea scump cum e tda1562 deoarece am cheltuit suficienti bani pe baterie si boxa :jytuiyu . Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

tinand cont de capacitatea bateriei zic ca vrei o putere cam maricica si s-ar putea sa nu prea ai autonomie adica bateria sa se descarce destul de repede asa ca trebuie sa o incarci destul de des si mobilitatea dispare. incearca un ci din seria tda 2003 (mono) sau tda 2005 (stereo) ca sunt destul de ieftine si vezi daca te satisface.

Link spre comentariu
Vizitator The Good Boy

As mai avea o intrebare. Pe baterie scrie 12v 7,2Ah/20Hr. Asta inseamna ca bateria imi da 86w pe ora timp de 20 de ore? Cam cat timp mar tine bateria cu un amplificator cu tda 2005?

Link spre comentariu
Vizitator The Good Boy

Pe baterie scrie 12v 7,2Ah/20Hr

Bateria are capacitatea de 7,2Ah; timp de 20 de ore o descarci cu 0,36A, asta inseamna un consumator de 4,3W. Cu un consumator mai puternic acumulatorul se va descarca rapid.
Cu un consumator de 20w ( amplificatorul in cazul meu) o sa descarc bateria cu doar 1,67 A dupa 20 de ore? Asta inseamna ca bateria o sa ma tina 86 de ore fara sa o incarc?
Link spre comentariu

Cu un consumator de 20w ( amplificatorul in cazul meu) o sa descarc bateria cu doar 1,67 A dupa 20 de ore? Asta inseamna ca bateria o sa ma tina 86 de ore fara sa o incarc?

Daca bateria aia poate furniza 7,2A timp de o ora dupa care e "moarta", atunci daca furnizeaza 1,67A intr-o ora...in cate ore se descarca?do the math...
Link spre comentariu

Sa ma scuzati ca intervin, dar, de fapt:

- Acumulatorul cu gel despre care vorbeste (cel tipic de UPS mic) are 7.2Ah/20H. Adica, daca il descarci la un curent constant de (7.2/20) 0.36A, va dura 20 de ore pana va fi epuizat complet. Din pacate, curba descarcare/timp in functie de curentul livrat este.... o curba, ceea ce face ca la curenti mari livrati, timpul disponibil sa fie sensibil mai mic decat 7.2A/I livrat.

- Mai rau, explicati-i omului ca o putere de 20W reali ( adica 2 x 10W stereo) se obtine cu un consum mai mare de 20 de W, ca asa e in viata - niciodata randamentul nu e 1. In speta poate lua in calcul un randament de 55...60%, deci va consuma cam 35..40W pentru a obtine 20W. Asta duce la un curent mediu de peste 3A si, deci, la un timp mediu de exploatare de 40...70min.

(pentru a face un rautacism suplimentar - vedeti ca pe masura descarcarii, tensiunea la borne va scade [14.2V plin > 11.6V gol]).

Link spre comentariu
Vizitator The Good Boy

Din cate am inteles eu de la voi cu amplificatorul cu tda 2005 ar trebui sa ma tina bateria maxim o ora si ceva. Am facut un test. Am bagat bateria ( fara sa o incarc, asa cum am primito atunci cand am cumparat-o, pe baterie scrie "initial current: less than 2,16A" adica bateria are mai putin de 2,16A din maximul de 7,2A pe care ii poate avea, daca am inteles eu bine) la un amplificator cu Tda1553q la care am bagat difuzor doar pe un canal. Am ascultat muzica cam o ora si jumatate la maxim, dar bateria nu dadea semne de oboseala. Am masurat si voltajul inainte de test: 30,01V si dupa test 12,95V, iar in timp testului cam 12,65V. In concluzie eu cred ca bateria o sa ma tina mai mult decat imi spuneti voi.

Link spre comentariu

testul pe care l-ai facut nu este deloc relevantamplificatorul cu care ai testat bateria nu are un regim constantatunci cand asculti muzicadaca ai fi pus pe baterie un un bec de 12V la o putere ceva mai marealtfel ar fi stat treabasi tind sa cred ca nu ai folosit finalul la capacitate maxima

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări