Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mini Tube Amplifier

Untold

Postări Recomandate

Am marit anodica la 148V, curentul e de 14,5 mA. Insa, la fel de incet se aude. Trafu' de iesire? :nas:P.S. Am schimbat vreo 6 buc din 6J1P, acelasi rezultat. Am vreo 10 buc NOS.

Link spre comentariu

La 145 V si 14.8 mA ai deja 2 W disipati pe anod, maxim este 1.2 W pt. acest tub.Poti mari tensiunea spre infinit se va auzi la fel. Da, este transformatorul de iesire, miezul transformatorului, nefiind E si I cu intrefier se satureaza. Respecta valorile din schema indicata de dl.lazaroiu http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=28&t=136402&start=45#p1191499.

Sigur ca am respectat toate valorile! Am pus si intrefier la traf, dar tot incet se aude. Ramane sa caut un alt traf, eventual 2...
Link spre comentariu

Azi am mai lucrat la la carcasa, pozitionare, adunare piese.

Am renuntat la redresarea cu tuburi, 6X2P-urile nu duceau curentul necesar, insa am prevazut un stabilizator de tensiune cu 6P1P si 6J1B, traful imi livreaza 190Vac, mult prea mult fata de cat am nevoie.

Pun si o poza cu asezarea componentelor, e destul de inghesuit dar pana la urma e mini :nebun:

Posted Image

Link spre comentariu

Un miniamplificator se supune acelorlasi legi ca unul de 100W. La ambele randamentul si calitatea depind in procent de peste 90% de transformatorul final. Este putin probabil sa gasiti un transformator de retea care sa faca adaptarea corecta cu sarcina si este si mai putin probabil ca acest transformator sa fie cit de cit liniar in banda audio, de fapt vorbim de un contraexemplu clasic, nu?! Hai sa zic ca de la 2k in jos sarcina anodica s-ar putea incerca, daca pretentiile nu-s prea mari dar daca vorbim de peste 10k si implicit rapoarte de transformare de la 45 in sus atunci nu dau nici-o sansa transformatoarelor de retea. Pentru un Pda de 1,5-2W nu vad nici-o justificare ca transformatorul sa depaseasca 2-300g. Asta inseamna sirma de 0,08-0,1mm (15-20mA curent de mers in gol) in primar si un numar de spire suficient pentru redarea frecventelor joase. Cam greu sa gasiti ceva sa intruneasca toate conditiile... dar sigur, nu lasati pe nimeni sa va stirbeasca entuziasmul!... :da

Link spre comentariu

Am facut o greseala stupida: am conectat plusul Ua direct in anodul tubului si nu pe celalalt fir al trafo out, cum e in schema. Acum, se aude cam de doua ori mai tare, insa tot nu ajunge la 500mW.@zbodeoc: sa inteleg ca daca rebobinez un traf de incarcator de Nokia, ar fi suficient ca sectiune (1,5 cm² si o greutate de 127 gr. cu tot cu sarma de pe el) pentru trafo out? Si, daca sunteti amabil, si stiu ca sunteti, imi puteti spune cate spire sa bobinez in primar si cate in secundar? Am 2 astfel de trafuri si doua difuzoare vintage de Temp, ar fi grozav sa le pot folosi la acest minitube amp!Multumesc anticipat!

Link spre comentariu

Sunt unele transformatoare de nokia mai rasarite dar la tine e cu ghinion.Nu poti folosii transformatorul care e la tine in poza.Chinezul a construit la scurt.Tole putine si groase,miezul lucreaza bine doar la frecventa retelei.Bobinajul primarului e cu sarma foarte subtire si e cam de-a valma,(incapea si spira mai groasa),secundar bobinat langa,in fereastra separata.Daca chinezul a respectat normele de siguranta a trantit si o siguranta termica,si aia e sub bobinaj :rade:

Link spre comentariu

Nu stiu ce proprietati are tola de transformator de Nokia, n-am folosit niciodata, dar sigur nu se incadreaza in cele 2-300g cit am estimat. Deci nu pot sa dau un numar de spire si oricum acesta trebuie corelat cu fereastra disponibila, curent si alti factori... Exista un topic "sticky" despre transformatoare de iesire si o vasta literatura pe net. Recomand metoda cu bobinarea a unui numar de "n" spire de test care sa duca la un calcul mai precis. E vorba de un proces de invatare pe care numai cei pasionati il pot parcurge, intr-un timp semnificativ... deci rabdare si tutun... Desigur, daca vreti sa mergeti "punct ochit, punct lovit" se pot si cumpara... :da

Link spre comentariu

Nici eu nu vreau sa tai elanul entuziastilor dar sa alimentezi microamplificatorul dintr-un 6p1p avand ca finala 6j1p mi se pare un pic pe dos.Ma rog... fiecare e liber sa foloseasca tuburile din dotare dupa cum doreste.Cat despre transformatorul de iesire, cum spune si zbodeoc sunt informatii pertinente in topicurile acestei sectiuni pentru calcularea acestuia.

Link spre comentariu

Daca tii mortis sa le folosesti pe alea,de aici:

Difuzorul folosit de mine, cel rotund, din poza, are doar 3,3 ohmi. Daca pun altul de 6 ohmi se aude si mai incet....

...rezulta ca ar trebui sa incerci prin scoaterea de spire din secundar. Incerci si tu din 20 in 20 spire,poti face usor asta,tolele le demontezi usor acuma.
Link spre comentariu

Sincer nu vad de ce e atat de anormal sa alimentez un etaj final stereo cu un 6p1p, transformatorul de retea imi livreaza 200Vca, ceea ce e peste 270Vcc, cu mult peste necesitatile etajului final.Curentul cerul de cele 2 etaje finale e de 30mA la 150V, ceea ce inseamna sa trebuie sa scad 120V din tensiunea de alimentare .120V*0.03A=3,6W disipati.Cum nu detin un tub mai "ordinar" care a disipe macar 5W, l-am ales pe acesta, e ceva mai scurt ca un 6p15p care era urmatorul pe lista si are un curent relativ mic de incalzire.Am dorit numai tuburi rusesti in acest amplificator, altfel puteam folosi un tub compus de TV ca stabilizator, dar ma complicam la tensiunea de filament.

Link spre comentariu

Mie mi-a atras atentia acest topic deoarece in ultimii ani am bobinat frecvent cu sirma sub 0,1-0,12mm. Pot sa afirm ca sub aceaste dimensiuni de sirma tehnicile de bobinare sint semnificativ altele decit cele clasice de DIY. Daca ma credeti bine, daca nu iara-i bine! Se pot atinge culmi, dar trebuie scule, sirma de calitate, tole de calitate (de la GOSS in sus) si un calcul precis. Fara acestea, intrunite, vorbim discutii... sau vizam calitatea difuzoarelor de radioficare de pe vremuri... :nebunrau:

Link spre comentariu

.... Recomand metoda cu bobinarea a unui numar de "n" spire de test care sa duca la un calcul mai precis. E vorba de un proces de invatare pe care numai cei pasionati il pot parcurge, intr-un timp semnificativ... deci rabdare si tutun... Desigur, daca vreti sa mergeti "punct ochit, punct lovit" se pot si cumpara... :da

Am scos secundarul existent, dar de pe un traf cu 2,25cm² sectiune, cu primar la 220v si sec de la 3v la 12v, traf cu care, se auzea mai binisor parca cu sec de 3V. Am bobinat cu sarma de 0,4! cu doua fire in paralel a unui secundar pentru 3v, adica aprox 66 spire calculate dupa formula empirica Nr.Sp./=ν/s, adica niu supra s, unde niu e frecv retelei de 50 Hz si S sectiunea miezului. Desi, carcasa e impartita in doua sectiuni ca la traful de Nokia, una pt. primar si alta pt secundar, cu aceast nou secundar se aude considerabil mai tare. La 153V anodica, am un curent de 14,4mA. O sa incerc sa mai scot vreo 22 spire, sa ramana ca pt 2v, sa aud ce iese din el apoi..Insa, mai trebuie sapat dupa un alt traf. Mi-a promis cineva niste trafuri de cadre, sa vad cat de mari sunt, alea cred ca o sa sune mult mai bine decat "empirismele" mele... Mi-ar surade si ideea cumpararii a unor astfel de 2 trafuri, dar vreau sa mai "transpir" nitel, asta ca sa-mi impac constiinta asupra pretului platit pt trafurile gata facute.. :rade:
Link spre comentariu

Trafo de cadre au 4cmp, 3000sp primar 0.15mm si secundar 555sp 0,3mm(cele de jos din poza)

Vezi ca formula aceea cu 50/S nu prea se aplica acolo, trebuia sa numeri spirele secundarlui de 15V si la le imparti la tensiune, asa aflai nr de spire/volt

Pt un secundar de 2V, primarul la 220V ai un raport de transformare de peste 100:1, deci pt 100V la bornele primarului o sa ai 1V in secundar, pe o sarcina de 4 ohm cred ca intuiesti putere utila...

Link spre comentariu

Vezi ca formula aceea cu 50/S nu prea se aplica acolo, trebuia sa numeri spirele secundarlui de 15V si la le imparti la tensiune, asa aflai nr de spire/voltPt un secundar de 2V, primarul la 220V ai un raport de transformare de peste 100:1, deci pt 100V la bornele primarului o sa ai 1V in secundar, pe o sarcina de 4 ohm cred ca intuiesti putere utila...

Am si inseriat cele 2 infasurari in paralel si..surpriza: se aude de doua ori mai incet. Daca tensiunea in secundar in cazul asta se dubleaza, I injumatatindu-se, iar P=2U*I/2, cum explici faptul ca se aude mai incet? Asta inseamna ca trebuie marit diametrul sarmei din secundar si nu nr. de spire.Daca am gresit, te rog sa ma corectezi.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări