Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mini Tube Amplifier

Untold

Postări Recomandate

”- Pe secundar sunt cuplate doua difuzoare 1GD-18 de 1W si 7 ohmi,ambele difuzoare sunt conectate in SERIE !!!!,deci atentie la Ra reflectat.”

Am ascultat cateva zile acest amplificator pe boxe de 8 ohmi. Care ar fi consecintele acestei nepotriviri de impedanta?

Editat de daniels
Link spre comentariu

”- Pe secundar sunt cuplate doua difuzoare 1GD-18 de 1W si 7 ohmi,ambele difuzoare sunt conectate in SERIE !!!!,deci atentie la Ra reflectat.”

Am ascultat cateva zile acest amplificator pe boxe de 8 ohmi. Care ar fi consecintele acestei nepotriviri de impedanta?

Nu cred ca vor exista repercursiuni in ceea ce priveste distrugerea de componente,in cazul dv. ati avut o impedanta reflectata in primar ceva mai mica,iar la puterea la care ati ascultat si care o are acest mic si fain amplificator va garantez ca nu s-a intamplat nimic si nici nu se va intampla,insa aveti fericita ocazie de a asculta un sunet bogat in armonici pare (Ra mai mic decat optim). THD-ul va fi ceva mai mare comparativ cu o sarcina in secundar de 14 ohmi,in cazul etajelor finale SE nivelul de distorsiuni se vor simti la ureche cam de pe la 5%.Daca o sa vedeti caracteristicile amplificatoarelor de AF din RR date de fabricanti,majoritatea dau puterea maxima cu THD=10%.

**********************************************************************************

Off-topic : RR romanesc MODERN-S626A,este echipat cu 4 difuzoare doua de joase (eliptice) si doua de medii/inalte(eliptice),are un etaj final PP cu EL84 un traf de iesire cu o sectiune mica (4cm^2),puterea declarata de fabricant este de 6W cu THD=10%,insa niciodata intr-o locuinta normala nu se poate asculta la acea putere,cam la 3W...4W sunetul are o dinamica exceptionala,mai ales cand semnalul vine de la o sursa de semnal din zilele noastre.

Scuzati-mi off-topicul!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Sa-mi dau și eu cu părerea :trafurile de mai sus au raportul de transformare 27,9:1 deci la o sarcina în secundar de 8 ohm primarul vede cca 6300 ohmi, calcul făcut grosier,oricum destul de bine pt finala 6f3p, în cazul schemei originale avem un Ra peste 10 kohm total nepotrivit zic eu.Deci 8 ohm este potrivit ca sarcina pt miniamplificator.

Editat de laur+
Link spre comentariu

Sa-mi dau și eu cu părerea :trafurile de mai sus au raportul de transformare 27,9:1 deci la o sarcina în secundar de 8 ohm primarul vede cca 6300 ohmi, calcul făcut grosier,oricum destul de bine pt finala 6f3p, în cazul schemei originale avem un Ra peste 10 kohm total nepotrivit zic eu.Deci 8 ohm este potrivit ca sarcina pt miniamplificator.

Da,asa este,dar asta-i valabil pentru Ua=170V,insa in TV-TEMP Ua=272V (!!!),in acest caz un Ra=9.5K...10K ar fi mai potrivit parerea mea,ar fi interesant ce tensiune pe anod-pentoda sau pe bara de +Ua are proiectul lui @daniels,asa am fi mai corecti in estimari.

Link spre comentariu

Se pare ca autorul a realizat amplificatorul după schema d-lui Valderama,dacă a respectat schema are 200-220v alimentare deci poate folosi liniștit 8 ohm în sarcina.Dacă are posibilitatea i-as recomanda incinte pe 6 ohm,Ra-ul ar fi mai aproape de optim.

Editat de laur+
Link spre comentariu

La mine, tensiunea anod-pentoda este de 205.5V si se mentine chiar daca amplificatorul este dal la maxim. Am Incercat sa pic exact pe valorile din schema.

Editat de daniels
Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Eu l-am facut pe asta, e cel din acest topic care are si poze.

E Single End, se auzea fain.

Am folosit ca trafuri de iesire trafuri romanesti de cadre al caror secundar l-am facut de 330 spire. suna f clar pe incinte de 6 ohmi si la fel pe difuzoare de 16 ohmi, dar un pic mai incet.

Acuma, traful de iesire il faceti dupa ce difuzoare aveti.

Atentie, daca executati ampliful, pe schema este trecut gresit numerotarea pinilor triodei 6N16B.

Filamentul e la pinii 4 si 8, vedeti datasheet-ul.

post-221025-0-51662000-1436859877_thumb.jpg

6P30B.pdf

6N16B.pdf

Editat de Untold
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Buna ziua. Pentru schema propusa de @LMOlimpiu de la pg 14 sunt suficiente niste miezuri c-core cu sectiunea de ~3cm*2? Intreb deoarece stiu ca c-core are permeabilitate mai buna decat E+I iar la 50hz are putere aproape dubla.

Link spre comentariu

Buna ziua. Pentru schema propusa de @LMOlimpiu de la pg 14 sunt suficiente niste miezuri c-core cu sectiunea de ~3cm*2? Intreb deoarece stiu ca c-core are permeabilitate mai buna decat E+I iar la 50hz are putere aproape dubla.

Da,sunt foarte bune pentru aplicatia dv.,dar trebuie sa calculati daca aveti loc in fereastra pentru bobinajul recomandat OT-ului de la acea schema, #208.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Dupa niste prime masuratori si calcule provizorii daca refac carcasele si bobinez ingrijit am spatiu sa bobinez pe fiecare coloana in parte infasurariile date in schita.Calcule exacte o sa fac dupa ce desfac trafuriile si o sa pot masura cum trebuie miezuriile.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Un nou amplificator cu 6N16B si 6P30B, dupa o schema simulata de binevoitorul Domn Lazaroiu, se naste:

Posted Image

Posted Image

Am abordat o alta varianta de constructie, mai compacta, la primul pe care l-am facut in aer, doar tuburile lipite pe cablaj, aveam un brum destul de sesizabil, desi am filtrat anodica cu 2x470uF iar pe filamente am pus c.c.

La asta vreau sa pun c.a. pe filamente, sa vedem/auzim daca va fi brum.

Multumesc Dl. Lazaroiu inca o data.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări