Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mini Tube Amplifier

Untold

Postări Recomandate

Multumesc de sfaturi, insa nu brumul e principala problema, el este abia sesizabil, doar cu urechea-n difuzorul din incinta VTP care reda basul f bine.Toate legaturile la masa le-am dus in minusul lui C11 din sursa, inclusiv masa semnalului audio de la potentiometru si mufele de intrare.Singurele diferente pe partea de alimentare sunt asa: traful de alimentare are pe el 2 tensiuni: anodica de 180V si filamente de 12,8V.Filamentele tuburilor finale le-am inseriat si alimentat din acei 12,8V pe care i-am redresat si filtrat, iar filamentul lui 6N16B dintr-un smps incarcator de tel siemens.Problema e ca traful de alimentare se incinge dupa 40 min de mers, ampliful se aude superb, cel putin pe VTP-uri.Nu mai am loc de alt traf pe carcasa, ar fi loc de inca un smps micut intre cele 2 trafo out de pe carcasa....inchis, desigur intr-o cutiuta metalica.Trafo out au cutiute din cablaj imprimat, iar cel de alimentare cutie din tabla de Fe zincata de 1mm, dar inca nu le-am montat pe niciuna.Atasez imagini cu schema sursei, schema amplifului si cu ampliful."Ne pare rău, cota fişierelor ataşate a fost atinsă."........nu ma mai lasa sa atasez..ofi depasit cota, pesemne...am atasat vreo 2 terra de poze...

Link spre comentariu

Citez,Rock DokSint sigur de faptul ca stiti asta dar mai bine o amintesc si eu, anume sa nu uniti electric capetele ecranajului. Nu de alta dar obtinem o frumoasa spira in scurt cu consecintele aferente.Asa este! Suntem totusi pe Elforum ........ :da

Link spre comentariu

Citez,Rock DokSint sigur de faptul ca stiti asta dar mai bine o amintesc si eu, anume sa nu uniti electric capetele ecranajului. Nu de alta dar obtinem o frumoasa spira in scurt cu consecintele aferente.Asa este! Suntem totusi pe Elforum ........ :da In ceea ce priveste @Untold,daca va place amplificatorul cum se aude si cum arata,rebobinati trafo retea si in felul acesta rezolvati problema!Pot sa va ajut eu daca -mi spuneti ce tensiuni si ce curent va este necesar in sensul ca, va pot face un trafo la dimensiunile necesare!

Link spre comentariu

Am gasit un traf micut de 12V pe care l-am montat langa cel de retea si am alimentat filamentele inseriate ale 6P30B-R in alternativ cu un rezistor de 100ohmi din pct lor comun la masa.

A crescut brumul un pic, dar cand bag o tabla intre trafurile de retea si cele iesire, brumul se diminueaza consistent. Oricum, voi confectiona o cutiuta de tabla de fier de 1,5mm cu care sa acopar cele 2 trafuri.

Am rezolvat in schimb problema incalzirii, dupa o ora de mers, trafurile ajung cam la 50gr.

@romicap, multzam de oferta si ajutor (traf 5-6 cm2, primar 220v, sec. 180V/200mA, 6,3V/3A sau 12,6V/1,5A), @PL500 pentru felicitari si link.

Sper ca maine sa postez si-un printscreen cu raspunsul la 1000Hz sinus.

Iaca si pozele: http://postimg.org/image/cd5pura81/ , http://postimg.org/image/70r5wzxh5/ , http://postimg.org/image/sog47fxvd/ .

Link spre comentariu

Chestia cu transformatoarele din poze nu prea este in regula, mai simplu era sa ceri sprijinul cuiva pt calcularea unui transformator de minimum 14cm* si nu aveai probleme...Oricum la constructia unui amplificator se impune in primul rind proiectarea si confectionarea (eventual achizitionarea) transformatorului fiindca daca rezulta un curent mare de mers in gol se produc pierderi magnetice greu de ecranat in consecinta zgomote, brum etc, ecranajul electrostatic este o alta poveste...Sfatul meu este ca un redresor sa fie verificat initial pe o sarcina (bec) cu un milivoltmetru sau si mai bine cu osciloscopul iar transformatorul daca se poate sa fie izolat electric fata de sasiu !

Link spre comentariu

De ce ? Titlul e Mini tube amplifier adica amplificator cu tuburi mini (sau super mini?). Iar cat despre consum 180VX18mA=3,24W putere consumata/final. In lumea tuburilor acesta e un consum mini. Cred ca puterea totala consumata de acest SE stereo nu depasaste 20 W.

Link spre comentariu
Conform pozelor numai ,,Mini Tube Amplifier" nu poate fi.

Dimensiunile lui sunt 220mm/160mm/100mm (inaltimea cu tot cu trafuri si tuburi) iar tuburile folosite sunt 6P30B-R si 6N16B.

Mie mi se pare destul de mini.

De ce ? Titlul e Mini tube amplifier adica amplificator cu tuburi mini (sau super mini?). Iar cat despre consum 180VX18mA=3,24W putere consumata/final. In lumea tuburilor acesta e un consum mini. Cred ca puterea totala consumata de acest SE stereo nu depasaste 20 W.

Da, ar fi 3,24W pe canal, cam 6,5W pe final. Puteam sa-i dau mai mult de 18mA ca am semireglabili in catozii finalilor, dar..am zis sa-l las mai piano, oricum la cca 1,5W cat scoate, se aude suficient de tare ca sa deranjeze vecinii la o ora nepotrivita pt muzica.

Chestia cu transformatoarele din poze nu prea este in regula, mai simplu era sa ceri sprijinul cuiva pt calcularea unui transformator de minimum 14cm* si nu aveai probleme...

Oricum la constructia unui amplificator se impune in primul rind proiectarea si confectionarea (eventual achizitionarea) transformatorului fiindca daca rezulta un curent mare de mers in gol se produc pierderi magnetice greu de ecranat in consecinta zgomote, brum etc, ecranajul electrostatic este o alta poveste...

Sfatul meu este ca un redresor sa fie verificat initial pe o sarcina (bec) cu un milivoltmetru sau si mai bine cu osciloscopul iar transformatorul daca se poate sa fie izolat electric fata de sasiu !

Aveti dreptate, insa voi ecrana cu o cutie din tabala de Fe de 1,5mm trafurile de alimentare iar trafurile, intr-adevar, sunt izolate de sasiu, asta ca, din pura intamplare am pus niste carton mai grosut sub ele, nu pt ca stiam treaba asta.. :rade:

Ori poate, imi voi face un alt traf mai mare care sa suporte intreg consumul si, in acelasi timp, sa incapa si pe carcasa, intre cele 2 trafuri de iesire.

Link spre comentariu

Am facut ceva calcule pt traf de iesire SE. Inainte de a realiza , va rog sa verificati calculele mele, daca bat cumva pe acolo pe unde trebuie.Putere iesire1,5W, Frcventa minima 20Hz, Ra eu am luat 3,6k, sectiune 4cm2 (din calcule mi-a iesit 2,74cm2 ), De aici mi-a rezultat L=18H, Np=3000, Ns(4ohm)=100, Ns(8 ohm)=141.Daca fac secundar pt 4-6-8-16 ohmi, imi rezulta 100-122-141-200 spire.Daca am obtinut rezultate cat-decat bune, atunci inseamna ca sunt pe drumul cel bun.

Link spre comentariu

Am facut ceva calcule pt traf de iesire SE. Inainte de a realiza , va rog sa verificati calculele mele, daca bat cumva pe acolo pe unde trebuie.Putere iesire1,5W, Frecventa minima 20Hz, Ra eu am luat 3,6k, sectiune 4cm2 (din calcule mi-a iesit 2,74cm2 ), De aici mi-a rezultat L=18H, Np=3000, Ns(4ohm)=100, Ns(8 ohm)=141.Daca fac secundar pt 4-6-8-16 ohmi, imi rezulta 100-122-141-200 spire.

Eu am gasit 2 trafuri de cadre de la ceva TV romanesc, de 4 cm2. Conform spuselor lui @lorik199, aceste trafuri au in primar 3000sp iar in secundar 555.Eu am scos cate 350 spire din secundar, deci am ramas la 205 spire. Cu acest secundar ampliful suna frumos, tare, cu bas si inalte din plin si fara distorsiuni audibile cu urechea dupa cum cred c-am mai spus. Pe 14 ohmi se aude mai tare decat pe 8 ohmi, deci, calculul dvs ar fi corect, daca tinem cont de naturaletea si claritatea sunetul iesit din amplif.
Link spre comentariu

E interesant ca datele calculate parca sunt facute pt un traf de iesire cadre-cel putin primarul. Dar avand mai multe bucati pot sa incerc variantele P+S si 3P+2S. Si mai vedem cum suna.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Zilele astea aproape am finalizat carcasa unui miniamplificator care va fi utilizat pt PC. Carcasa este prelucrata dintr-o sursa PC, lampile sunt 6F3P, iar trasformatoarele de iesire sunt recupetate din tlevizoare temp.( primar 3000sp. secundar 146sp, iar stasul lor NI0.479.003). Chiar daca un traf are carcasa din carton si unul din textolit sunt identice. Trasformatorul de alimentare este facut la Petra.

Schema am s-o aleg in functie de cum gasesc celelalte componente si va fi probabil una din cele doua:http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=28&t=136402&start=30#p1188916 sau viewtopic.php?f=28&t=136402&start=30#p1188808

Niste fotografii:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Orice critici sau sugestii sunt binevenite!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări