Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

siguranta pe faza si pe nul


nickxyzt

Postări Recomandate

Am vazut in mai multe panouri electrice (in general cele mai recent facute, dar nu numai), ca sunt prevazute sigurante (disjunctoare) atat pe faza, cat si pe nul, calibrate identic.Avem doua situatii cand "sar" sigurantele:- contact accidental cu un corp strain, scurtcircuitul se produce prin pamant, siguranta de pe faza "sare"- scurtcirtuit prin firul de nul, ambele sigurante ar trebui sa "sara" (probabil "sare" doar una dintre ele, cea care apuca prima)Intrebarea mea este: de ce se prevede siguranta si pe nul? Doar pentru cazul in care siguranta de pe faza nu si-ar face treaba?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • one

    1

  • icar

    1

  • nickxyzt

    1

  • Mircea

    1

Top autori în acest subiect

Nu cunosc exact motivul dar as putea sa presupun...1. Daca un electrician mai glumet inverseaza faza si nulul inainte de panoul electric?2. Daca cele 2 disjuntoare sunt cuplate intre ele, cand declanseaza unul, il deschide si pe celalalt si panoul este complet deconectat de la retea.3.Pentru motive de siguranta anumite circuite sunt dublate. Astfel, cele 2 "sigurante" sunt in serie, dar se pune una pe faza si una pe nul.

Link spre comentariu

Simplu! Tu ai alimentarea in casa, pe doua fire, o faza si un nul. Daca, in urma unui accident, sa zicem ca se taie accidental un cablu prelungitor, tu nu ai scurtul intre faza si impamintare, ci intre faza si nul!

Link spre comentariu

Simplu! Tu ai alimentarea in casa, pe doua fire, o faza si un nul. Daca, in urma unui accident, sa zicem ca se taie accidental un cablu prelungitor, tu nu ai scurtul intre faza si impamintare, ci intre faza si nul!

:ras: Nu ai nevoie de disjunctor pe nul. Este pus degeaba. Singurul caz in care ai un astfel de disjunctor (care pare a fi unul de 2 poli) este cand ai un diferential. Ala are si alt rol decat supra-sarcinile si scurt-circuitele. Este pentru protectia utilizatorului uman. El declanseaza imediat cum ai o "scurgere" de curent, ceea ce poate fi doar un inceput de scurt-circuit.

2. Daca cele 2 disjuntoare sunt cuplate intre ele, cand declanseaza unul, il deschide si pe celalalt si panoul este complet deconectat de la retea.

Breakerele bipolare sunt cuplate impreuna printr-o bara metalica. Si ambii poli decupleaza simulatn. Nu este indicat sa improvizezi breakere bipolare din monopolare. Nu ca tu ai fi zis asta, doar ca informatie.
Link spre comentariu

DIn cate stiu eu disjuntoarele bipolare se folosesc in industrie unde au rolul lor. Daca unul dintre poli decupleaza automat decupleaza si celalalt (ce zicea thunderer)In instalatii de uz casnic de folosesc P+N (adica pol + nul). La acestea protectia este pe faza iar nulul este decuplat mecanic la actionarea protectiei.De altfel pentru uz casnic de mai folosesc si disjunctoarele cu diferential. Sica

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări