nickxyzt Postat Ianuarie 3, 2013 Partajează Postat Ianuarie 3, 2013 Intr-o casa, in panoul de sigurante (disjunctoare simple) exista, printre altele, urmatoarele doua sigurante:- 1 siguranta simpla pentru jumatate din prizele de la etaj (doar faza)- 1 siguranta simpla pentru cealalta jumatate din prizele de la etaj (doar faza).Se intampla urmatorul fenomen ciudat: in momentul in care decuplez prima siguranta, atunci pe prizele corespunzatoare celei de-a doua sigurante, creionul de tensiune se aprinde pe ambele fire!As vrea sa imi dea cineva o idee ce sa verific, sa gasesc legatura gresita.De asemenea, in cazul unei alimentari faza-faza (din aceeasi faza), consumatorii or merge? Logica imi spune ca nu, fluxul de electroni venind din aceeasi directie, dar poate gresesc. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 3, 2013 Partajează Postat Ianuarie 3, 2013 Cu siguranta nulul nu e bun,indiferent de situatie,pe nul nici macar pe intoarcere nu ar trebui sa detectezi faza...mai ales cum spui ca sigurantele sunt doar pe faza,nulul ar trebui sa fie teapan.Creionul de tensiune e pt gospodine...verifica cu o lampa de control cu bec ce se intampla acolo sau macar cu un analogic.Instrumentele digitale si indicatoarele cu neon in situatia asta mai mult te incurca...in alte situatii pot fi utile. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 3, 2013 Partajează Postat Ianuarie 3, 2013 Are intoarcere prin consumatorii conectati in prize probabil, am patit si eu chestia asta cand eram elev, s-a ars siguranta si am bagat creionul de faza si am vazut cu stupoare ca am faza si pe nul.Aveam intoarcere prin consumatorii din prize si pe nul, care era intrerupt. Noroc ca mi-a spus vecinul electrician.Creionul de faza e foarte sensibil, poate aprinde si prin capacitatea parazita a firelor instalatiei.Cum a spus si colegul mai sus, foloseste doar lampa de control cu bec incandescent nu creionul de faza cand verifici instalatia electrica ! Creionul de faza te poate insela, ia atinge-l de talpa unui fier de calcat in timpul functionarii, sau de carcasa unui frigider, sa vezi surpriza! Link spre comentariu
nickxyzt Postat Ianuarie 3, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 3, 2013 Mulțumesc de răspuns.Am desenat și am înțeles cum vine întoarcerea de la consumatorii din prize (care, probabil, nu au sursă în comutație).Se mai întâmplă însă și fenomenul următor: în timp ce în unele prize se aprinde creionul de tensiune atât pe fază cât și pe nul, pe alte prize nu se aprinde deloc. Există vreo explicație? Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 3, 2013 Partajează Postat Ianuarie 3, 2013 Intortocheate sunt caile Domnului, si ale curentului Exista curenti reziduali la anumite prize depinzand de izolatia cablurilor, umiditatea locala, materialul din care sunt fabricate, etc. Chiar pozitia cablurilor in instalatie influenteaza in oarecare masura .In Dubai, la constructia Burj El Arab sau cum s-o mai fi numind hotelul, au avut problema urmatoare : Din cauza pozitiei camerelor si inaltimii hotelului, traseul cablurilor electrice avea foarte multe curbe si ocoluri.Asta producea modificarea formei de unda sinusoidale la etajele superioare. Au trebuit sa compenseze electronic forma de unda ca sa functioneze corect aparatura din dotare. Alta: un coleg sta la bloc la parter, la intrarea in scara a montat o lampa cu senzor, o data cu toate etajele, de altfel. Problema e ca numai lampa lui se arde la cateva luni. I-am reparat-o odata, am gasit condensatorul pe alimentare impuscat. Dupa cateva saptamani iar, acum i-a picat senzorul, a cumparat alta. Si tot asa, numai la el pe scara. La etajele celelalte in schimb, merg bine mersi. Nu intelegea ce se intampla, i-am spus ca trebuie verificata instalatia electrica pe parter, acolo apar niste varfuri de tensiune care bubuie mereu lampa cu senzor.Eu intre timp am intrat in concediu medical, nu stiu ce o fi facut dar am o presimtire ca.. Link spre comentariu
Vizitator mariuselectric Postat Ianuarie 20, 2013 Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 Mulțumesc de răspuns.Am desenat și am înțeles cum vine întoarcerea de la consumatorii din prize (care, probabil, nu au sursă în comutație).Se mai întâmplă însă și fenomenul următor: în timp ce în unele prize se aprinde creionul de tensiune atât pe fază cât și pe nul, pe alte prize nu se aprinde deloc. Există vreo explicație?Celelalte prize pe care nu se aprinde creionul nu are legatura cu celelalte. Link spre comentariu
blazeu Postat Ianuarie 24, 2013 Partajează Postat Ianuarie 24, 2013 Da, e foarte bizar. Singura explicatie posibila e ca nulul are o rezistenta mare pana la prima priza de pamant si din cauza unei dezechilibrari a consumului pe faze apare o tensiune fata de pamant suficienta pentru creionul de tensiune. La consumatorii trifazici nu se punea niciodata siguranta (disjunctor, fie el si fuzibil) pe nul. Mai nou vad ca au aparut disjunctoare tetrapolare (care separa si nulul de lucru).Personal, la casa de la tara am instalat sigurante numai pe faza, deoarece intreruperea sigurantei de nul poate duce la accidente electrice: nefunctionarea aparaturii poate crea impresia absentei tensiunii, insa faza e prezenta si prezinta pericol spre impamantare (de exemplu instalatia de apa sau calorifer, realizata din metal).Oricum, in ultima vreme nu se mai respecta nici o recomandare (cabluri sub 1,5 mmp nu se utilizau din motiv de rezistenta mecanica, acum se utilizeaza; lampile aveau faza in intrerupator si nulul direct la locul de lampa, in ideea de a nu ne accidenta prin cadere de pe scara in cazul unui eventual soc la atingerea involuntara a unui cablu, etc.) Personal, masura de a echipa toata instalatia cu al treilea fir pentru impamantarea "de protectie" mi se pare o prostie: in afara de un cost suplimentar, se induce o falsa impresie de "siguranta" si nu mai e decat un pas spre neglijenta. Pe de alta parte, adesea exact priza de pamant lipseste sau are parametri insuficienti, o buna priza de pamant fiind si scumpa si destul de greoi de construit.Spor! Link spre comentariu
allexx1968 Postat Ianuarie 28, 2013 Partajează Postat Ianuarie 28, 2013 o buna priza de pamant fiind si scumpa si destul de greoi de construit.Spor!BunaO priza buna de pamant nu-i foarte scumpa,dar implica ceva munca,respectiv ingroparea unei tevi la o adancime cat mai mare(peste 50 cm) dupa care se toarna o galeata de saramura(cel putin 5 kg sare la 10 L apa).Bineanteles ca in loc de teava se poate folosi orice altceva.SporAlex Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum