dorian 70 Postat Ianuarie 2, 2013 Partajează Postat Ianuarie 2, 2013 Am bibilit astazi o sursa cu TNY255P, recuperata dintr-un incarcator de telefon mobil.Pun alaturat si schema desenata in partea de sus a imaginii. Defectiunea era in snubber-ul din primarul trafo.Nu am gasit prea multe date despre T2Doo, (aprox ca o dioda 1N4007, putin mai groasa, am scris pe schema exact cum este marcata piesa), presupun ca este o dioda supresoare, oricum la masuratoare, pe scala de diode, arata ca o dioda obisnuita (584) cu plusul multimetrului conectat la terminalul marcat cu banda, adica, pe schema la V+ Am inlocuit snubber-ul cu o dioda UF4007 inseriata cu un zenner BZX85C200 (de 200V), ca in partea din stanga jos a imaginii, si sursa cu sarcina de cca 300mA la 5V este rece. In partea din dreapta jos a imaginii am reprodus din foaia de catalog a lui TNY255P modul de realizare a snubberului.Acuma ce nedumerire am: nu stiu care varianta sa o folosesc! Sa caut un echivalent la supresoarea originala, sa las cele doua diode inseriate sau sa folosesc ce recomanda producatorul in foaia de catalog ? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 3, 2013 Partajează Postat Ianuarie 3, 2013 Vorbesti de o putere in sursa de 1,5W. Hai sa presupunem mai mult, 5W. Daca inductanta de scapari este 10% din primar (extrem de mult!), vei pierde la 5W cca. 0,5W pe dioda zener datorita scaparilor si poti aproxima dublul datorita scaparilor si tensiunii inverse. Deci un zener de 200V/1W ti-ar ajunge din toate punctele de vedere, chiar daca cuplajul intre infasurari este extrem de prost iar asta nu este credibil pentru ca acolo sunt multe spire cu intrefier mic. Diodele supresoare transil sunt mai fiabile decat zenerele in asemenea conditii.Poti folosi un snubber clasic, dar trebuie sa masori scaparile si sa-l calculezi pentru a nu depasi maxima admisa de 700V. Ideal este sa respecti varianta originala, dar cu zener/transil se poate stabili exact tensiunea maxima. Daca presupui un maxim de 380V, iti mai raman cel putin 300V pentru zener. Cu cat mai mare cu atat mai bine ca putere disipata la maxim de consumator, dar si cu atat mai riscant la depasirea tensiunii maxime. Se poate si combinat, snubber + zener/transil.Sper ca ai pastrat traful original sau macar ai respectat acelasi raport de transformare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum