Vizitator Postat Septembrie 6, 2023 Partajează Postat Septembrie 6, 2023 (editat) Acum 13 minute, doru3160 a spus: Da, este recunoscut că pe medii boxele astea au o problema. De ce vrei tu acum să redescoperi apa caldă? Sau vrei să deviezi discutia de la motivul principal pt care ați facut praf topicul? Boxele astea nu au fost construite pentru a asculta diana krall cu medii in blana la puscatoare chinezesti de amplifuri haiend. In anii cand au fost construite se punea accent deosebit pe bas si inalte (sau cum zic marii kknari audiofili bumbum si tzattzat). Nu ai cum sa obtii un sunet care sa placa tuturor pe parcursul a 50 de ani. Si moda se schimba la sezon , nu? Editat Septembrie 6, 2023 de fluffy37 Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Septembrie 6, 2023 Partajează Postat Septembrie 6, 2023 (editat) Orice boxa cu woofer cu suspensie din cauciuc (dedicat joase) folosit ca joase+medii, va avea o gaura in medii. Daca se va umbla la filtru "sa deschida mediile", acestea vor fi modulate de miscarea membranei la frecvente foarte joase, efectul este oribil. Asta este compromisul la boxele cu 2 difuzoare. Solutia ar fi fost sa se foloseasca tweeter sau difuzor de banda larga pentru inalte, care sa poata cobori destul de jos la frecventa minima redata, cit mai apropiata de taierea superioara a wooferului. Incinta cu 3 cai (cu dif de medii dedicat), e incinta cu 3 cai, PUNCT! Nu mai vorbim de nebuniile alea cu mai multe cai+supertweeter cu ribbon pe linga tweeter, etc. Daca as fi avut cind aveam 10-12 ani boxe RFT de 50W sau macar cele de 35W, eram CEL MAI JMECHER! Dar aveam boxe facute de mine cu cacaturi de difuzoare, clasice, ce se gasea pe atunci. Cele mai bune difuzoare avute au fost 2 d-astea, (fara tweetere), erau demontate de pe un radio pe lampi, stereo, defect. Doamne, ce bine sunau pentru acele vremuri, cutiile NU aveau capac pe spate. Cred ca dupa ele au fost copiate cele din boxele romanesti de la Maestro Stereo! Editat Septembrie 6, 2023 de DjLeco2021 Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 6, 2023 Partajează Postat Septembrie 6, 2023 Acum 50 minute, DjLeco2021 a spus: Solutia ar fi fost sa se foloseasca tweeter sau difuzor de banda larga pentru inalte, care sa poata cobori destul de jos la frecventa minima redata, cit mai apropiata de taierea superioara a wooferului. Asta au facut la boxele de 35W...dar cumva in detrimentul frecventelor inalte. Am avut si modelul de 35W. Link spre comentariu
ex.escu Postat Septembrie 6, 2023 Partajează Postat Septembrie 6, 2023 Daca va ajuta ,caracteristicile lui L2921. Link spre comentariu
sonic11 Postat Septembrie 6, 2023 Partajează Postat Septembrie 6, 2023 1 oră în urmă, ex.escu a spus: Daca va ajuta ,caracteristicile lui L2921. Aveti o scanare mai buna? Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Septembrie 6, 2023 Partajează Postat Septembrie 6, 2023 Acum 2 ore, doru3160 a spus: Asta au facut la boxele de 35W...dar cumva in detrimentul frecventelor inalte. Am avut si modelul de 35W. Stiu, mi-au trecut ambele prin miini. Link spre comentariu
Shambala Postat Septembrie 7, 2023 Partajează Postat Septembrie 7, 2023 Acela este graficul de raspuns al wooferului din boxele RFT 50W ? In afara de faptul ca este putin cam "tras de par" peste 3khz arata foarte bine pt cum suna boxele. (Care par a avea un subwoofer + un tweeter). DACA acel grafic este cat de cat real si wooferul urca pana la 3-3,3khz inseamna ca se poate modifica filtrul pt a mai acoperi din gaura de pe medii. LE - Cf. schemei pe joase este un 24uF (2x47uF in serie). In prima instanta se poate incerca un 8-10uF si apoi o reducere [progresiva] a bobinei pana la jumatate din valoarea actuala. Si apropo de condensatori, ar trebui inlocuiti toti cu altii noi. Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 7, 2023 Partajează Postat Septembrie 7, 2023 Eu le folosesc cu o statie marantz de 40W si nu dau in ele mai mult de 10W. Si nu ca nu as vrea, dar la bloc nu prea e de bun simt sa faci deranj acustic, indiferent ce muzica asculti. Nu am simtit lipsa mediilor, ba chiar la marantz le limitez, pt ca am 3 corectii de ton, dar cine sunt eu să contrazic audiofilii înrăiți? Nici in Austria la concerte nu am fost. Sunt mai pe natural, mai ca la țară. Link spre comentariu
merck Postat Septembrie 7, 2023 Partajează Postat Septembrie 7, 2023 (editat) Pe joase avem un filtru trece jos de ordinul 2 (bobina de 1,2mH + condensator de 23,5uF) cu frecventa de taiere in jur de 1kHz (cred ca 950Hz mai precis), pe inalte avem un filtru trece sus tot de ordinul 2 (condensator de 6,875 + bobina de 0.3mH) cu frecventa de taiere in jurul a 3,5kHz . Cine este inginer nici nu are nevoie sa asculte si trage concluzia corecta, care confirma de altfel afirmatia celor care au simtit la auditii o groapa pe medii. P.S. Ca tot am scris mai sus despre frecventa de taiere cred ca este bine sa reamintesc: The cutoff frequency of a filter is calculated at -3dB. This means that the output signal at the cutoff frequency is 70.7% of the input signal. The -3dB point is a standard way to define the cutoff frequency because it is a relatively easy and consistent way to measure the filter's performance. Un filtru de ordinul doi are o atenuare de -12dB pe decada. Editat Septembrie 7, 2023 de merck Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 7, 2023 Partajează Postat Septembrie 7, 2023 Acum 2 minute, merck a spus: Cine este inginer nici nu are nevoie sa asculte si trage concluzia corecta Spune-le inginerilor sa le asculte, si nu la blana, si pe urmă discută cu ei. Ba te sfatuiesc si pe tine sa judeci o mancare dupa ce o gusti, nu dupa rețetă. Sa te dai rotund cu pareri despre ceva care nu ti-a trecut prin mână, nu mi se pare prea inteligent. Dar cum spuneai, cineva trebuie sa fie si contra. Unii sunt permanent de serviciu. Link spre comentariu
merck Postat Septembrie 7, 2023 Partajează Postat Septembrie 7, 2023 Eu am expus teoria si calcule dupa filtrul postat in acest topic. Se pare ca unii pun chiar sub semnul intrebarii teoria ... bazandu-se doar pe ureche. Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 7, 2023 Partajează Postat Septembrie 7, 2023 Din moment ce eu, merg cu mediile limitate din corectia statiei, inseamna ca pe gustul meu sunt prea multe medii redate. E simplu si ușor de inteles... pt cine vrea. Link spre comentariu
ex.escu Postat Septembrie 7, 2023 Partajează Postat Septembrie 7, 2023 O poza impreuna cu unul din fratii sai si un filtru din un forum rusesc realizat ,masurat,de ei. Link spre comentariu
merck Postat Septembrie 7, 2023 Partajează Postat Septembrie 7, 2023 (editat) Cred ca este bine sa pun un grafic sa se inteleaga ce inseamna un filtru cu -12dB atenuare si cum arata raspunsul la filtrul respectiv: Deci la 1,8kHz avem atenuarea cea mai mare si anume de 13dB. Daca se mai si atenueaza mediile... e clar ce se aude in boxe, dar ... asta este teoria. P.S. Se vor ignora liniile punctate care sunt fazele si nu ne intereseaza pe moment. Editat Septembrie 7, 2023 de merck Link spre comentariu
Shambala Postat Septembrie 7, 2023 Partajează Postat Septembrie 7, 2023 Acum 2 ore, merck a spus: Pe joase avem un filtru trece jos de ordinul 2 (bobina de 1,2mH + condensator de 23,5uF) cu frecventa de taiere in jur de 1kHz (cred ca 950Hz mai precis), pe inalte avem un filtru trece sus tot de ordinul 2 (condensator de 6,875 + bobina de 0.3mH) cu frecventa de taiere in jurul a 3,5kHz . Un filtru de ordinul doi are o atenuare de -12dB pe decada. Exact asa este, 950Hz Bessel pe joase si 3500Hz Bessel pe inalte. Atenuarea filtrelor este pe octava si nu pe decada. @ doru3160 - inteleg ca folositi corectiile de ton ca un fel de loudness pt ca ascultati la puteri mici. Inteleg si preferinta dvs. pt un anume tip de sunet. No comment. Diferenta fata de pierderea mediilor din filtrul (sau constructia) boxei este ca din corectia de ton - la o nevoie - se poate reveni la un sunet mai liniar, dar din boxa nu. Asta era ideea. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum