Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire instalatie electrica la casa

Vizitator dani ppp

Postări Recomandate

Vizitator dani ppp

Va salut. M-am hotarat sa imi schimb vechea instalatie de pe o parte a casei, unde o sa si renovez in primavara. M-am gandit sa merg cu FY de 4mm coloana, apoi din doze sa cobor cu 2,5 la prize si 1,5 la becuri. As vrea sa merg si cu iluminatul si cu prizele pe acelasi circuit. Lamuriti-ma va rog, ce sigurante sa pun, ca acum am din alea vechi cu lita. partea de casa care i schimb instalatia are 5 camere, doua holuri si o anexa. Conexiunile in doze sa le fac cu reglete?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Ok,deci poti pune cam siguranta de 25 amperi(16 amperi pe circuitul de prize+10 amperi circuitul de lumina).Acum problema mea ,daca ai un scurt pe lumina,decupleaza 10 amperi din siguranta aia?Lasand gluma la o parte,mergeti cu 2,5 mm pt prize si 1,5 mm pt lumina.Sigurantele le-am scris mai sus.Daca aveti suficienti bani puteti pune si diferentiale macar pe priza, nu se stie niciodata...Cred ca e mai bine sa mergeti cu cupru litat si cositor daca tot vreti sa iasa ceva solid,rigletele nu prea incap in dozele unde-s multe legaturi,si nici nu-s asa de practice.E doar o parere

Link spre comentariu

La arderea becurilor, uneori mai sar bucati de filament si fac scurt, ramai fara curent si la prize si orbecai fara sa stii de unde ti s-a tras.

Care filament, care becuri? :nebunrau: Unde se mai gasesc becuri cu incandescenta? Daca se pune problema refacerii instalatiei electrice, mai bine o faceti cum va este necesar, fara sa tineti seama de nu stiu ce normative depasite, puneti sectiune de cupru in plus, sa fie rezerva, in nici un caz conexiune cu reglete in doze, rasuciti firele si lipire cu fludor bun+izolare cu banda de calitate.Sigurante automate Moeller, Merlin Gerin, Schneider, Legrand, in nici un caz turcisme de taraba. Daca nu aveti disjunctor diferential la tablou, obligatoriu de pus! Va poate salva viata!
Link spre comentariu

Hai domnu Spitfire, chiar nu se mai gasesc becuri cu incandescenta.....pe bune ?Sunt magazinele pline, poate sunteti plecat din tara. Alea cu halogen ce sunt ? Si credeti ca vor disparea azi, maine...sa-i vad pe cei care traiesc dintr-o pensie de 200-300lei ca-si pun Leduri sau CFL sau mai stiu eu ce.... nu ca n-ar fi bune, Doamne fereste, sunt un fan al iluminatului economic.

Link spre comentariu

La arderea becurilor, uneori mai sar bucati de filament si fac scurt, ramai fara curent si la prize si orbecai fara sa stii de unde ti s-a tras.

Care filament, care becuri? :nebunrau: Unde se mai gasesc becuri cu incandescenta? Daca se pune problema refacerii instalatiei electrice, mai bine o faceti cum va este necesar, fara sa tineti seama de nu stiu ce normative depasite, puneti sectiune de cupru in plus, sa fie rezerva, in nici un caz conexiune cu reglete in doze, rasuciti firele si lipire cu fludor bun+izolare cu banda de calitate.Sigurante automate Moeller, Merlin Gerin, Schneider, Legrand, in nici un caz turcisme de taraba. Daca nu aveti disjunctor diferential la tablou, obligatoriu de pus! Va poate salva viata!
Mai bine sa cheme un electrozidar sa ii faca treaba ca ala si asa nu are habar de normative, la ce o mai folosi normativele, daca asa zice domnul Spitfire dati inainte poate o sa va vedem casa la stirile de la ora 5......Mai bine nu mai dati astfel de sfaturi..............In legatura cu lampile incadescente le gasiti peste tot in magazinele mariSelgrosmetrorealpraktikerdedemanhornbachPS: Nu intentionez sa fac reclama la magazine
Link spre comentariu

Nu stiu de unde-si fac unii cumparaturile, de nu mai gasesc becuri cu incandescenta. Eu am cumparat destul de recent si becuri de 150W, nu pentru iluminat, le folosesc in serie cu sursele SMPS la teste dupa depanare.Locuiesc in zona Craiovei si de la cel mai mic butic satesc pana la Metro se gasesc becuri cu incandescenta. Sa nu credeti ca daca Philips de exemplu va renunta la producerea de becuri cu incandescenta, tehnologia va disparea complet. Cum va explicati abundenta de tuburi electronice noi si nu ma refer la cinescoape ? Chinezii si altii au cumparat tehnologia de la marile firme si o folosesc si acum, ca se cauta vintage la greu. Si pe bani buni :da Batranul Edison nu se da batut asa usor, se pare ! Va mai dura pana se va inventa ceva la fel de simplu si ieftin ca vechiul bec incandescent.

Link spre comentariu

@dani ppp : Iti recomand sa faci traseu separat pentru iluminare deoarece vei ramane in bezna daca sare siguranta. Pentru iluminare poti sa tragi un singur fir de faza si te folosesti de firul de nul al prizelor. In cazul acesta trebuie sa folosesti sigurante monopolare pe fiecare traseu. Inaintea celor 2 sigurante poti monta o siguranta bipolara care sa aiba valoarea egala sau putin mai mare decat valoarea insumata a celor 2 sigurante monopolare. Pentru dimensionarea conductorilor si sigurantelor trebuie sa stii ce consumatori vei avea si puterea lor. Empiric poti sa consideri o densitate de curent de 4A / mm^2 conductor cupru. Evident ca un calcul corect se face tinand cont de lungimea traseului dar la 4A/mm^2 te afli in marja de siguranta pentru trasee relativ lungi, 100-150m. Asta este valabil daca iei cablul de la magazine specializate care comercializeaza conductori cu certificat de calitate. Daca iei cablu de la bisnitarii de la piata risti sa iei turcisme de aliaje de cupru care nu rezista la aceasta densitate de curent.

Link spre comentariu
Vizitator dani ppp
@dani ppp : Iti recomand sa faci traseu separat pentru iluminare deoarece vei ramane in bezna daca sare siguranta. Pentru iluminare poti sa tragi un singur fir de faza si te folosesti de firul de nul al prizelor. In cazul acesta trebuie sa folosesti sigurante monopolare pe fiecare traseu. Inaintea celor 2 sigurante poti monta o siguranta bipolara care sa aiba valoarea egala sau putin mai mare decat valoarea insumata a celor 2 sigurante monopolare.

Mersi pentru raspuns. Asa cred ca o sa fac. Firul de faza pt iluminat sa il pun de 1,5 sau 2,5? Nulul si faza pt priza sa fie de 4mm?

Link spre comentariu

Dupa cum spuneam: conteaza ce consumatori ai pe retea. Daca ai pe iluminare 6 halogene de 450W si ai traseu de 150m, nu e suficient 1,5 mm^2 . Daca pe prize ai 3 calorifere electrice, masina de spalat, microunde, frigider, congelator si un hidrofor, iar nu e bine cu 2,5 mm^2.Fa o lista cu toti consumatorii si lungimea traseului si vedem dupa aceea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări