Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Temporizator cu comanda aleatoare

Vizitator tomac

Postări Recomandate

Vizitator tomac

Salut tuturor,As dori sa construiesc pentru o aplicatie casnica un temporizator alimentat la 6 v care sa functioneze ciclic si care sa armeze/dezarmeze un releu pe perioade aleatoare intre 2 si 10 s. Ma puteti ajuta cu o schema eventual cat mai simpla ? (nu sunt prea tare la capitolul electronica). Multumesc anticipat !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Laci

5

• one

2

• Cristiano

1

• cirip

1

Top autori în acest subiect

Vizitator mister_rf

Salut tuturor,As dori sa construiesc pentru o aplicatie casnica un temporizator alimentat la 6 v care sa functioneze ciclic si care sa armeze/dezarmeze un releu pe perioade aleatoare intre 2 si 10 s. Ma puteti ajuta cu o schema eventual cat mai simpla ? (nu sunt prea tare la capitolul electronica). Multumesc anticipat !

Da si tu mai multe detalii despre perioadele de armare/dezarmare... Ca daca perioadele nu sunt critice si sunt simetrice se poate face simplu si cu circuite discrete, oscilator, divizor, circuit de comanda...
Link spre comentariu

Omul a zis clar ca vrea intre 2 si 10sec. aleator :smt003 Daca poti sa-mi explici si cum este asa de usor de facut acest lucru, cu niste porti/divizoare, Herr mister_rf ? :snakeman:

Link spre comentariu

Omul a zis clar ca vrea intre 2 si 10sec. aleator :smt003 Daca poti sa-mi explici si cum este asa de usor de facut acest lucru, cu niste porti/divizoare, Herr mister_rf ? :snakeman:

Cu putina imaginatie nu e greu de facut. Nu complet aleatoare, dar f. aproape.
Link spre comentariu
Vizitator tomac

Perioadele de armare/dezarmare nu sunt critice si pot fi simetrice fara probleme doar sa fie relativ aleatoare. O schema mi-ar fii de mare ajutor .Cu microcontrollere n-am lucrat -nu sunt prea bazat in electronica). Multumesc.

Link spre comentariu

tomac,As incerca eu sa te ajut. Dupa parerea mea ai urmatoarele optiuni:1)Cea mai simpla de construit este cu un procesor PIC cu oscilator intern in care incarci un softulet. HEXul ti l-as putea scrie eu. Tu trebuie doar sa faci rost de PIC si sa gasesti vreun suflet milos care sa ti-l incarce (programeze).2)Sa faci un generator digital de numere aleatoare (se mai cheama LFSR) cu porti si bistabili. Functia ar fi identica cu ce face PICul, dar trebuie un snopisor de circuite; probabil ca fo 3: un registru de deplasare (CD4015 sau 7495), o poarta XOR (CD4030, 7486) si un oscilator (de ex un 555).Ce preferi? La ce ai acces mai usor? Ptr. care varianta te simti mai bazat?CiripEDIT: Ar mai fi varianta3)Un zener (pe post de generator de zgomot), un amplificator, un comparator si un monostabil, dar e mai greu de mentinut intervalul intre 2...10s

Link spre comentariu

Daca vrei sa fie mai aleator, trebuie sa faci registrul de deplasare cu bistabile de tip D, si sa ai mai multe cai de feedback cu XOR, similar cu o functie de CRC (Cyclic Redundancy Check), dar cum am zis mai inainte, se complica schema...

Link spre comentariu
Vizitator tomac

Dragii mei,Va multumesc tare mult pentru interventiile voastre dar am o mare problema .Nu inteleg mare lucru din ceea ce -mi recomandati. Dupa cum spuneam nu sunt "tare" im electronica. Eu (la cunostintele mele limitate) vedeam montajul ca un bistabil care sa-mi genereze cumva ciclic ,aproximativ aleator perioade armare/ dezarmare a unui releu . Intervalul 2-10 s nu e critic(era un exemplu). A si sa nu uit.Se pate ca numai perioada de armare (sau dezarmare) sa fie aprox. aleatoare , cealalta poate fi fixa (daca simplifica cu ceva informatia). Va multumesc inca o data si astept in continuare (daca exista) o solutie cat mai simpla(pe intelesul meu) si eventual ieftina.

Link spre comentariu

Idea de baza, un oscillator modulat sinusoidal, care trebuie la partea logica, pt. clock, o sa mai lucrez la asta daca o sa am timp, vezi imaginile ca sa ai o idee despre complexitate, valorile sunt alese numai pt. simularile facute, am experimentat putin...

Link spre comentariu

Era intr-un Almanah Tehnium de pe vremuri, un generator de impulsuri aleatoare bazat pe amplificarea zgomotului unei diode zenner.O sa ma gandesc si la alta varianta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări