em2006 Postat Decembrie 31, 2012 Partajează Postat Decembrie 31, 2012 Primul pas e constructia redresorului.Eu l-as face cu punct median, nu cu punte Graetz, deci ar fi necesare doar 2 diode, iar secundarul va avea 2 infasurari cu sarma mai subtire, fiecare infasurare lucrand pe cate o semialternanta, la fel diodele.Pierderile vor fi mai mici si pe diode.Deci, nu cu punte.PSScuze, am postat dupa ce am citit doar prima pagina, abia acum vad ca sunt deja 2 pagini, ati ajuns mai departe cu discutia, ba chiar ati inceput sa va incontrati...Oricum, ce am scris tot se potriveste, asa ca nu mai sterg. Link spre comentariu
gauss Postat Decembrie 31, 2012 Partajează Postat Decembrie 31, 2012 Chiar nu e de sters ... daca userul mai si citeste , eventual tine cont de ce afla ... bine ar fi sa-i incapa sirma ... trebuia eventual sa dea ceva date despre miez , sa poata fi abordata unitar conceptia , 20 amperi nu e chiar un incarcator de telefon ... Link spre comentariu
Vizitator yo5phu Postat Decembrie 31, 2012 Partajează Postat Decembrie 31, 2012 domnilor, imi cer scuze ca am creat atatea neplaceri. Am sa fiu mai explicit: lm723 merge ca "floating regulator " pana la 250 volti daca ne uitam in datasheet, poate chiar mai mult, tinand cont de faptul ca il pacalim cu zennerul de 36v nelamurirea mea era in legatura cu amplificarea in curent de la 25mA-pin9 723(Vz) la 20a cat imi trebuie pprin elementul serie am tinut cont de cele pe care le-am citit pana acum pe Marian l-as ruga totusi daca gaseste o shema cu buck pe care sa o pot adapta la cerintele mele, sa fe bun sa-mi semnaleze unde o pot gasi P.S. Amplificatorul lucreaza le la 1.8 la 30 MHz, de aceea fug de smps home made Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 1, 2013 Partajează Postat Ianuarie 1, 2013 @yo5phu tu chiar nu ai pentru ce sa-ti ceri scuze, ba dimpotriva, noi ar trebui sa facem asta, din pacate uneori uitam ca forumul asta nu-i destinat confruntarilor ci dezvoltarii de solutii constructive pentru cei care sunt in necesitate... in fine, revenind la subiect si avand in vedere ca si anume comutatia este de evitat pentru aplicatia de fata atunci liniarul ramane de baza si vin cu o propunere ( ieri nu am avut timp sa pun schema in eagle ):Este o solutie cat se poate de simpla la problema de fata, propun 4 tranzistori in paralel pentru un regim termic ceva mai decent, la doar 3 tranzistori ar fi cam la limita cu deriva termica, rezistentele din baze si emitor au ca scop impartirea cat mai bine a curentului intre tranzistori si tot pentru acest scop recomand imperecherea lor pentru un hfe cat mai apropiat, daca tensiunea de la iesire este prea jos PL51Z se poate inlocui cu PL56Z, teoretic stabilizatorul este protejat la suprasarcina sau scurtcircuit pe iesire prin intermediul Q6 care il transforma intr-un generator de curent constant, insa disipatia pe tranzistori in situatia scurtcircuitului va fi enorma de aceea este valabila numai in scurte perioade, cum sunt scurtcircuitele accidentale, D2 protejeaza consumatorul de supratensiune si varfuri nedorite ( spike-uri ) fata de care zenner-ul nu reactioneaza suficient de rapid. Daca se doreste precizie mare atunci se poate apela la un AO care sa citeasca tensiunea de la iesire printr-un divizor si sa o compare cu o referinta fixa, dar gandesc ca oscilatorul transmitatorului are propriul stabilizator si cum el este cel mai sensibil la variatii minore nu cred ca ar fi nevoie. Link spre comentariu
almarghi Postat Ianuarie 1, 2013 Partajează Postat Ianuarie 1, 2013 ... il pacalim cu zennerul de 36v ai grija ca unele (723C) nu merg la 36V. trebuie sa pui o dioda cu tensiunea mai mica. merge orice peste 12V in legatura cu amplificarea in curent de la 25mA-pin9 723(Vz) la 20a cat imi trebuie pprin elementul serie BD249 e un tranzistor f bun (fata de 2n3055 din anii '80 ...) nu cred ca o sa ai probleme daca driver-ul il faci cu un darlington si cu un bd249. pe Marian l-as ruga totusi daca gaseste o shema cu buck pe care sa o pot adapta la cerintele mele, sa fe bun sa-mi semnaleze unde o pot gasi P.S. Amplificatorul lucreaza le la 1.8 la 30 MHz, de aceea fug de smps home made n-as folosi niciun fel de comutatie. precis are armonice de ordinul MHz - mici e-adevarat, dar cred ca se simt. iti trebuie precautii de cablare si cutie care cred ca fac totul prea complicat. P.S. vad ca pana am raspuns, marian ti-a si propus o schema destul de ok, cu singurul amendament ca trebuie musai condensator peste zener, altfel o sa-l "auzi" in banda ta Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 1, 2013 Partajează Postat Ianuarie 1, 2013 Intr-adevar n-ar strica un 100n in paralel cu zenner-ul ( o chestie pe care am omis-o din cate vad...e anul nou, am si eu o scuza ). Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Ianuarie 1, 2013 Partajează Postat Ianuarie 1, 2013 poţi estima un randament la schema propusă? Aş merge pe comutaţie, dar e doar părerea mea. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 1, 2013 Partajează Postat Ianuarie 1, 2013 Nu randamentul este principala problema ci disipatia destul de mare pe tranzistori, care pentru o diferenta de doar 10V cazuti pe regulator, este de aproximativ 200W, randamentul ar fi aproximat la (50*20)/(60*20)...PS: S-a mai spus deja ca comutatia este preferabil a fi ocolita, am cochetat si eu in trecut cu montaje RF si sunt intr-adevar sensibile la armonici.PS2: O versiune usor rectificata ( am facut-o in graba pe cea de mai sus ): Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Ianuarie 1, 2013 Partajează Postat Ianuarie 1, 2013 da, dar se pierde mult. . . Trebuie să gândim o soluţie mai fiabilă. Poate un hibrid ca al lui Bolek? Dacă nu mă înşeală memoria. Personal nu accept aceste pierderi. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 1, 2013 Partajează Postat Ianuarie 1, 2013 @Vlad Mihai autorul topicului a acceptat deja o solutie liniara si evident pierderile inerente care vin cu ea, a specificat deja ca detine tranzistorii de putere, ca detine radiatoare suficient de mari, ca filtrarea si traful nu vor fi o problema, asta cumulat cu faptul ca orice forma de comutatie fie ea chiar si hibrid poate aduce cu sine armonici nedorite, toate astea recomanda de la sine varianta liniara, uneori pierderi mai mari sunt de preferat armonicilor in montaje RF, si stiu ce spun. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Ianuarie 1, 2013 Partajează Postat Ianuarie 1, 2013 ştiu. . . . Dar problema e că, cu 200w aprinzi nişte becuri pentru un om care învaţă la lumânare, că mai sunt care fac asta. Link spre comentariu
almarghi Postat Ianuarie 1, 2013 Partajează Postat Ianuarie 1, 2013 ştiu. . . . Dar problema e că, cu 200w aprinzi nişte becuri pentru un om care învaţă la lumânare, că mai sunt care fac asta.asta poti sa faci si daca renunti la statia de emisie nu??200W pierdere ca sa obtii 1 kw nu e prea rau. nu cred ca in regim diy poti obtine randamente mai mari de 90%. asta tot inseamna 100w pierdere nu? Link spre comentariu
Vizitator yo5phu Postat Ianuarie 3, 2013 Partajează Postat Ianuarie 3, 2013 Va multumesc tuturor! Intr-adevar, schema lui Marian mi se pare cea mai viabila solutie, am s-o incerc. Daca o sa mai intereseze pe cineva, am sa revin pe acest topic cu rezultatele, dar mai tarziu, peste o luna sau doua, pentru ca , din pacate, sunt nevoit sa aman putin lucrul din lipsa de timp. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum