Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

stabilizare 50V la 20 A

Vizitator yo5phu

Postări Recomandate

Recomand a se consulta " 302 circuite electronice " , editura TEORA , pag . 90 , acolo e o solutie cu un prestabilizator cu tiristor ... disipatia ar fi cam de 100-120W , avind in vedere ca sursa are cam 1000 w putere utila , pare un randament bun ... cred ca initiatorul postului vrea sa alimenteze un etaj final pt . emisie ... s-ar putea sa nu-i placa comutatia ... la schema pe care o recomand se poate utiliza usor o protectie crow-bar la supratensiune , pentru a proteja tranzistorii din final , care sint scumpi ... eu am folosit ideea la care fac referire si m-a scutit de comutatie in multe situatii , plus ca cu stabilizatoarele liniare jonglezi cum vrei daca stii un pic de electronica " clasica " ... piesele sint comune si ieftine , iar tensiunile de lucru sint mai prietenoase , fiind in secundarul unui transformator de retea ...P.S. - cartea se gaseste pe net , nu postez link de download fiindca nu vreau sa prejudiciez Elforum , ar fi ultimul lucru care l-as face ...

daca faci preregularea in primar, atunci nu conteaza ca e in comutatie.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

13

• gauss

10

• almarghi

5

• Vlad Mihai

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

N-ar fi mai bine sa cititi , si dupa aceea sa postati ? ... macar sa vorbim de acelasi lucru , nu dupa ureche ... macar am scapat de 723 ... am incredere in continuare ... oricum , nu stiu sa fac "preregularea" ...

Link spre comentariu

Am citit ceea ce era de citit ( cel putin eu ), numai ca schema aia trebuie adaptata pentru curentul cerut aici ( 20A ), si nu cred ca mai este tocmai simpla de realizat, si nici ieftina, un tiristor solid de minim 30A ( cred eu ), mai multi tranzistori in paralel, fie darlington fie bipolari in configuratie darlington, R4 ar trebui sau redusa sub 1 Ohm sau eliminata altfel s-ar pierde pe ea o putere imensa, si nu in ultimul rand nu stiu cat de usor este de gasit L146CB pe care la TME spre exemplu nu l-am gasit... :nas: in fine sunt doar niste idei.PS: Banda FM este mult peste frecventa la care se lucreaza in comutatie astfel incat ma indoiesc ca ar putea exista artefacte care sa incomodeze buna functionare a transmitatorului daca acesta este bine ecranat, oricum in cel mai rau caz un filtru LC poate trece si mai jos orice zgomot si cumulat cu un transil bine dimensionat precedat de o siguranta, ambele inainte de transmitator nu cred ca ar putea fi probleme.

Link spre comentariu

In alta ordine de idei ...D-le Marian , de unde ati tras concluzia ca va emite in FM ?D-le Almarghi , regulatorul regleaza , nu reguleaza ... ? , de aceea am scris preregularea cu ghilimele ...cred ca termenul ar trebui sa fie prereglarea ... am o idee de regulator in primarul transformatorului de retea , lucrez cu asa ceva ... sudura in puncte , mai puternica de 10 KW ... daca doriti , pot detalia ...

Link spre comentariu

Bineinteles ca am citit articolul respectiv si sustin comentariile de mai sus.

Posted Image

Posted Image

PS: Doar am presupus ca este vorba de banda FM, sau oricum ceva de ordinul zecilor de Mhz unde este valabil ceea ce am spus in legatura cu interferentele, daca aplicatia este pentru frecventa mult mai joasa atunci rog sa fiu corectat si deci sa se specifice o cifra anume.

Link spre comentariu

Cred ca n-ai inteles cum functioneaza schema ... R4 are rolul ei , si nu disipa asa mult ( vorbim de o sursa de 1KW putere utila ) ... nu cred ca ar trebui eliminata ... in fine , ai o varianta care sa rezolve ce vrea initiatorul topicului ? ... eu am aceasta solutie ... as fi curios sa o vad pe a ta ...

Link spre comentariu

Uita-te putin la schema, la indicatiile de la iesire, se specifica un curent de sarcina de 2A, rezistenta respectiva trebuie sa suporte curentul de sarcina ( incarca condul cu acest curent ) si 20A pe 2,2 Ohm rezulta in 44V cadere pe el, enorm din punctul meu de vedere. Si oricum asa cum am spus sunt doar niste idei pe care din pacate le iei prea personal si nu pricep de ce...In alta ordine de idei, initiatorul topikului a specificat deja ca doreste ceva simplu si ieftin, un zenner de 51V si niste tranzistoare de putere cred ca ar rezolva simplu problema, dupa ele o siguranta si dupa ea un transil dimensionat corespunzator pentru a proteja consumatorul de varfuri de tensiune.

Link spre comentariu

Nu iau nimic personal ... ai scris ca ar trebui eliminata ... eu cred ca trebuie pastrata ( sigur recalculata ) , userul a scris in debut ca vrea o stabilizare cu 723 , eu am oferit o solutie in acesti termeni ... spunea ca are nelamuriri cu elementul serie ... in fine , sper sa gaseasca ceva care sa-i fie de folos .

Link spre comentariu

...R4 ar trebui sau redusa sub 1 Ohm sau eliminata...

Nu crezi ca si eu tot la acea eventuala recalculare m-am referit? sau chiar trebuie sa gasesti motiv pentru polemici din orice? sincer sa fiu m-am saturat de ideea ca nu se poate purta o discutie cu tine fara intepaturi, rolul acestui subiect nu este pentru a stabili cine are dreptate si cine se inseala, ci pentru a dezvolta o solutie rapida, eficienta si la parametrii ceruti de autor astfel inca spune-mi te rog cu ce ti-am gresit ca sa stiu sa-mi cer scuze si sa incheiem circul asta de care sincer sa fiu m-am saturat, nu e prima data cand se intampla.
Link spre comentariu

Eu am oferit solutia , pe care tu ai criticat-o ... las la o parte confuziile pe care le faci , tu ce solutie ai oferit ? ... te-am mai intrebat o data ... raspuns zero ... nu te-am intepat cu nimic , daca asa simti , exista solutii ... te las sa le gasesti si utilizezi ... folosesti termenul circ ... crezi ca am timp pentru asa ceva ? mai cere si parerea altor useri , eventual a moderatorului , poate vad altfel lucrurile ...

Link spre comentariu

@gauss din p[unctul meu de vedere s-ar parea ca faci parte din categoria celor care tin neaparat sa ramana ca ei, nu poti accepta critica de nici un fel, nu poti admite ca cineva sa aiba un punct diferit de opinie, ar trebui sa fii mult mai flexibil. Care critici? ce confuzii am facut eu aici? aaa ca nu am observat la timp ca tensiunea de alimentare este prea mare pentru 723 asta este o greseala pe care am recunoscut-o si mi-am asumat-o, daca te consideri fara greseli atunci tot respectul si ma plec umil...Sunt de acord ca schema propusa de tine este mai calitativa, iar eu n-am facut decat sa atrag atentia asupra unor chestiuni posibil problematice, tu in schimb le-ai vazut ca pe niste critici ofensatoare la adresa ta, habar n-am de ce... mai citeste o data asazisele mele critici si analizeaza atent si schema si ai sa vezi ca nu sunt deloc critici, ci doar observatii mai mult sau mai putin intemeiate. Si mai citeste inca o data si raspunsul meu de mai sus ( antepenultimul ) si vei observa ca am sugerat deja o solutie simplista, insa admit aici ca ideea sugerata de tine ar fi mai indicata in conditiile in care se adapteaza corect pentru cerintele de fata.Oricum important este ca autorul temei sa-si gaseasca o solutie viabila astfel incat inchei prin a-mi cere scuze public fata de tine pentru orice ti-am gresit in trecut si mi-as dori sa evitam cu orice pret astfel de discutii pe viitor, stii bine la ce m-am referit cand am amintit de asazisele intepaturi.

Link spre comentariu

Nu e nici o problema , d-le Marian ... vedem oarecum diferit lucrurile , asta este ... nu trebuie sa ne aprindem pe tema asta ... n-ai de ce sa-ti ceri scuze ... avem o pasiune comuna , poate experiente diferite , am mai scris ... eu nu prea suport comutatia , sint satul de ea ... curentul circula si prin liniare , la radioamatori exista o repulsie fata de comutatie ... in cazul de fata , sursa ar trebui sa mearga tot timpul , nu numai in emisie ... la receptie deranjeaza , e vorba de microvolti la intrarea receptorului , de aceea userul vroia o liniara ... acum ca din experienta , sau din imitatie , e o alta discutie ... de aceea am postat , daca ai sesizat nu prea ma bag unde se discuta de comutatie , mai ales cu scheme sau solutii , aici am simtit ca pot sa ajut ... nu am vrut sa nasc discutii ... in fine , nu vad nimic de impartit , macar daca foloseste cuiva ... ce sa zic , mult succes in continuare , am vazut ca te " lupti " cu sursele ... poate un an viitor mai bun va oferi rezolvari la ce cauti ! La multi ani si multa sanatate , atit tie cit si tuturor care posteaza , lasa sa ne " certam " ... eu cred ca e spre bine , nu sint discutii despre alte prostii ... scriem aici fiindca ne intereseaza ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări