Vizitator yo5phu Postat Decembrie 31, 2012 Partajează Postat Decembrie 31, 2012 Buna ziua! M-ar putea ajuta cineva cu o parere cum as putea stabiliza 50V la un curent de pana la 20A? doresc sa alimentez un amplificator RF. Transformatorul si filtrarea nu sunt o problema, ma gandesc la un floating regulator cu 723, dar am neclaritati cu elementul serie Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 31, 2012 Partajează Postat Decembrie 31, 2012 Ai deja traful? si daca da atunci la ce tensiune este? intreb deoarece pentru stabilizatoarele liniare ai nevoie de obicei de o diferenta minima Vin-Vout de cativa volti pentru o iesire stabilizata cat mai bine si la 20A doar pentru 3V diferenta inseamna deja 60W disipati pe stabilizator, cam mult nu crezi? In cazul in care deja ai traful atunci poate ca un buck ar fi mai indicat. Link spre comentariu
Vizitator yo5phu Postat Decembrie 31, 2012 Partajează Postat Decembrie 31, 2012 traf-ul il am, tensiunea se rezolva, il pot face pana la 60v/20a, ma puteti ajuta cu o schema? sunt deschis la orice idee Link spre comentariu
Vizitator yo5phu Postat Decembrie 31, 2012 Partajează Postat Decembrie 31, 2012 ma gandisem la un 723 si niste bd249 care sunt deja disponibile, dar orice este binevenit. cu ocazia asta mai si invatam Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 31, 2012 Partajează Postat Decembrie 31, 2012 Nu sunt sigur ca ai inteles dezavantajul stabilizatoarelor liniare, care este un randament foarte mic si implicit o putere mare disipata pe regulatorul serie, pentru 60Vcc tensiune de alimentare a stabilizatorului si 50Vcc tensiunea de iesire dorita, disipatia pe stabilizator va fi 20A*(60Vcc-50Vcc)=20*10=200W, crede-ma cand spun ca iti va trebui un radiator imens. Link spre comentariu
Vizitator yo5phu Postat Decembrie 31, 2012 Partajează Postat Decembrie 31, 2012 sunt de acord cu dumneavoastra dar,tensiunea trafului nu esete batuta in cuie, pe de alta parte, nici felul stabilizarii, de aceea am deschis acest subiect. Dupa cum v-am spus, m-am orientat dupa ce aveam prin cutii, dar chiar doresc o solutie cat mai eleganta, exceptand smps. Tin neaparat sa ma folosesc de transfomator. Mentionez ca transformatorul are o suprafata a miezului de 35 cm patrati si va fi bobinat cu 2 sarme de 2.5mm CuEm in paralel cu sau fara priza mediana. de aceea va solicit ajutorul si parerea. Va multumesc! Link spre comentariu
Vizitator yo5phu Postat Decembrie 31, 2012 Partajează Postat Decembrie 31, 2012 Revenind la postarea dumneavoastra randamentul si radiatoarele nu ar fi o problema deosebita, am disponibili suficienti BD249 fiecare cu radiatoare rezonabile, ma gandeam la 6 bd-uri pentru elemantul serie, adica intre 40 si 60 W disipati de fiecare tranzistor. Link spre comentariu
Vizitator yo5phu Postat Decembrie 31, 2012 Partajează Postat Decembrie 31, 2012 pe de alta parte sugestia dumneavoastra cu buck-ul este apreciata dar, as dori sa metin totusi un cost cat mai scazut tinand cont ca dispun deja de traf, redresare fi filtrare decenta. Link spre comentariu
silicipi Postat Decembrie 31, 2012 Partajează Postat Decembrie 31, 2012 Scz de interventie, dar dvs sunteti cel ce nu a inteles. colegul marian sugera sa pastrati traful, redresarea si filtrarea, iar stabilizatorul sa fie unul in comutatie de tip buck, coborator, care de altfel nu e deloc scump, ci doar ceva mai greu de realizat fara osciloscop, si mai e si bobina care la 20A are ceva gabarit, insa veti avea un avantaj urias in ceeea ce priveste randamentul si corespunzator acestuia caldura debitata de stabilizator care va fiii mult mai mica. Numai bine! Link spre comentariu
Vizitator yo5phu Postat Decembrie 31, 2012 Partajează Postat Decembrie 31, 2012 am inteles domnule, dar sunt nevoit sa lucez "pe genunchi" de aceea am sa accept ideea cu buck-ul doar ca o utima solutie. sunt de acord ca pierd mult in randament, dar traful are o oarecare rezerva de putere, ma gandesc eu, totusi va multumesc pentru interventie. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 31, 2012 Partajează Postat Decembrie 31, 2012 @yo5phu ma poti tutui linistit, de fapt chiar prefer asa. In alta ordine de idei, zici ca sectiunea miezului la traf este de 35Cm, ceea ce inseamna ca ai avea suficienta putere la dispozitie, tensiunea inteleg ca trebuie sa fie asimetrica, astfel incat as recomanda o singura iesire de aprox 45Vca realizata cu 2 sarme de 2mm diametru in paralel ceea ce ar insemna o densitate de putin peste 3A, destul de ok zic eu, iar in primar o singura sarma de 1,5mm diametru, asta numai in conditia in care exista suficient loc de bobinat. Dupa ce ai rezolvat cu traful ne putem gandi la o solutie pentru stabilizator liniar, si devreme ce simplitatea este cuvantul de ordine atunci poti apela la niste zenner/zennere si tranzistori de putere, dar nu vei avea protectie la scurt, sau poti apela la acel 723, de ce nu. Link spre comentariu
gauss Postat Decembrie 31, 2012 Partajează Postat Decembrie 31, 2012 723 la 50 volti ? ... ce sa zic ... n-ar fi bine de cercetat mai intai datasheet-ul ? asa , doar sa stim daca se poate folosi ... eu cred ca de fapt s-a gresit la scriere , grafia corecta este L146 ... este doar o parere . Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 31, 2012 Partajează Postat Decembrie 31, 2012 Da, ai dreptate si-mi fac meaculpa, nu am verificat pdf-ul inainte sa postez. Nu merge cu 723, pentru simplitate cred ca tot varianta cu zenner este mai indicata, sau LM317HV. Link spre comentariu
gauss Postat Decembrie 31, 2012 Partajează Postat Decembrie 31, 2012 Recomand a se consulta " 302 circuite electronice " , editura TEORA , pag . 90 , acolo e o solutie cu un prestabilizator cu tiristor ... disipatia ar fi cam de 100-120W , avind in vedere ca sursa are cam 1000 w putere utila , pare un randament bun ... cred ca initiatorul postului vrea sa alimenteze un etaj final pt . emisie ... s-ar putea sa nu-i placa comutatia ... la schema pe care o recomand se poate utiliza usor o protectie crow-bar la supratensiune , pentru a proteja tranzistorii din final , care sint scumpi ... eu am folosit ideea la care fac referire si m-a scutit de comutatie in multe situatii , plus ca cu stabilizatoarele liniare jonglezi cum vrei daca stii un pic de electronica " clasica " ... piesele sint comune si ieftine , iar tensiunile de lucru sint mai prietenoase , fiind in secundarul unui transformator de retea ...P.S. - cartea se gaseste pe net , nu postez link de download fiindca nu vreau sa prejudiciez Elforum , ar fi ultimul lucru care l-as face ... Link spre comentariu
almarghi Postat Decembrie 31, 2012 Partajează Postat Decembrie 31, 2012 723 la 50 volti ? ... ce sa zic ... n-ar fi bine de cercetat mai intai datasheet-ul ? asa , doar sa stim daca se poate folosi ... eu cred ca de fapt s-a gresit la scriere , grafia corecta este L146 ... este doar o parere . Da, ai dreptate si-mi fac meaculpa, nu am verificat pdf-ul inainte sa postez. Nu merge cu 723, pentru simplitate cred ca tot varianta cu zenner este mai indicata, sau LM317HV.723 flotant merge la orice tensiune Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum