Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor RS232

Vizitator samltd

Postări Recomandate

Vizitator samltd

SalutareAm conectat un aparat foto la calculator prin port serial cu mufa DB9. Pe cablu este un montaj cu un integrat MAX232. Cum protejez aparatul foto de o eventuala suprasarcina? Am inteles ca MAX232 suporta o variatie de 30V, iar mie imi trebuie constant 12V.Cum sa fac sa nu prajesc aparatul foto? Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nicul

2

• BRANCA

2

• vlad_2770

1

• Depanatoru

1

Top autori în acest subiect

Vizitator samltd

Scopul este protectia la suprasarcina. Am vazut o solutie cu diode zener si rezistente. O alta solutie ar fi cu optocuplori, dar nu stiu cum se poate realiza.

Nu este nevoie de regulator.

Nu este un convertor USB - RS232.

Montajul este cel de aici:

http://www.amedesign.ro/F100.htm

Despre protectie la suprasarcina aici:

http://www.epanorama.net/circuits/rs232_protector.html

Despre optocuplori se vorbeste aici:

http://www.cocoon-creations.com/COCOON- ... TALK.shtml

scroll down pana la Full Optical Isolation.

Multumesc.

Link spre comentariu

Nu trebuie nici o protectie , n-are ce sa se intample . Protectia se foloseste atunci cand pot aparea descarcari electrostatice ( cabluri lungi ), sau cand pot aparea diferente de potential intre aparate ( surse de alimentare cu separare galvanica proasta ) ceea ce la tine e exclus pentru ca aparatul foto nu e alimentat de la retea .

Link spre comentariu
Vizitator samltd

Poate stie cineva sa-mi explice:"Positive supply is derived from RTS and negative supply from the DTR line, therefore it is necessary for the user program to set the RTS status to logic zero & DTR status to logic one in order to get the proper supply levels at the output."Cum se face treaba asta?Am atasat si optoizolatorul in cauza.Multumiri anticipate.

Link spre comentariu

Nu ai nevoie de nici o protectie.Fa schema cu MAX232 dar atentie ca la modelele mai vechi de MAX232, TL232, SP232 cei 4 condensatori de 0,1?F trebuie inlocuiti cu 1 ?F .Montajul tau se alimenteaza din aparatul foto asa ca nu au de unde sa apara supratensiuni.La portul serial avem -12V pentru zero logic si +12V pentru unu logic.Rolul integratului MAX232 este sa converteasca aceste nivele de +/-12V in nivele TTL standard de 0V si 5V.

Link spre comentariu

Asa cum a spus Ovidanie, nu ai nevoie de protectie, intrucat totul se alimenteaza din aparat. Totusi, ca sa stai impacat, la schema pe care ai mentionata prima oara monteaza pe Rx si Tx cate o rexistenta de 10 Ohm, iar intre ele si MAX232 cate un transil bipolar de 15Volti. BZW04P15B, de exemplu. Cu asta ai protectie si la fulger... :finga: :supz: Costel

Link spre comentariu
Vizitator samltd

Am construit montajul din imagine cu MAX232N (Texas Instruments), cu condensatori de 1?F. Merge OK. Probleme:1. Nu pot conecta cablul de date decat cu PC stins si deconectat de la priza2. Priza nu are impamantare.3. Nu protejeaza in cazul unei suprasarcini, fulger etc.De aceea m-am gandit la optocuplori. Daca pun optoizolatori pot folosi cablul plug'n'play, la PC sau laptop, nu mai importa impamantarea, fulgerul etc.Explicati-mi si mie "Positive supply is derived from RTS and negative supply from the DTR line, therefore it is necessary for the user program to set the RTS status to logic zero & DTR status to logic one in order to get the proper supply levels at the output." Cum setez RTS - logic zero si DTR - logic one?Apreciez.

Link spre comentariu

"Positive supply is derived from RTS and negative supply from the DTR line, therefore it is necessary for the user program to set the RTS status to logic zero & DTR status to logic one in order to get the proper supply levels at the output." Cum setez RTS - logic zero si DTR - logic one?

Adica pentru a face optoizolarea, ai nevoie de o sursa de tensiune. Ca sa nu pui o sursa externa, aceste tensiuni sunt "obtinute" direct din portul serial, mai precis din semnalele RTS si DTR, care nu sunt folosite in acest caz decit la treaba asta. La portul serial '0' logic inseamna aprox +12V, iar '1' logic inseamna aprox -12V. Default, ambele semnale sunt in '1', deci in -12V. RTS si DTR trebuie setate din software. Daca tu folosesti un soft scris de altii, atunci mai mult ca sigur ca nu le seteaza nicicum. Incerca, anyway sa le masori, ca sa vezi cum sunt...
Link spre comentariu
Vizitator samltd

Multumesc pentru postari. Dupa ce le-am studiat, am inteles in sfarsit cum sta treaba. Conectarea prin portul serial am facut-o, cu montajul de mai sus. Daca pun optocuplori, e nevoie de alimantare separata pentru montaj. Softul pe care il am nu permite modificarile, cum a spus si Arcer.O alternativa la alimentare ar fi mouse-ul, deja folosesc un VGA-TV converter care se alimenteaza de la mouse. Dar inseamna alt cablu si nu-mi convine ideea. Citind alte postari, am vazut ca prin USB se pot alimenta 5V. Am vazut si un model de convertor USB RS232 cu chip FTDI.Ideea: construiesc adaptorul USB - serial, in prelungire montajul serial -TTL, conectez camera. Am un soft sa aloc un port virtual. In acest caz mai am nevoie de optocuplori? Exista o schema mai simpla USB - TTL, fara alimentare externa? Care este riscul ca prin USB sa existe aceleasi probleme: impamantare, fulger, suprasarcina din retea. Oare noul montaj va fi plug'n'play? Cel pe care il am acum, cu MAX232, trebuie conectat cu PC stins si deconectat de la priza.Multumiri anticipate.

Link spre comentariu
Vizitator samltd

Am incercat sa fac o schema folosind datasheet de la FTDI. Pe scema am vazut ca se foloseste si RS232 Level Converter, de care nu mai este nevoie. Optocuplorii se leaga direct de adaptorul USB-Serial.

Poate sa-mi explice cineva daca in loc de adaptorul USB-Serial cu FT232 pot folosi un cablu de date GSM la care sa conectez optocuplorii? Din cate am vazut, un cablu de date GSM creaza un port COM virtual pentru telefonul mobil, dar este alimentarea suficienta pentru optocuplori? Pe site-ul unde am vazut cum se poate conecta cablul (http://www.pinouts.ru) am citit ca pe cablul de date GSM sunt de obicei 3.3V, pe cand la montajul cu FT232 sunt 5V.

Astept sugestii si multumesc.

Link spre comentariu

Foarte ciudat ca mai ai ceva cuplat pe alt port decit USB!toate ap foto se cupleaza acum numai pe USB si in consecinta au si softul scris pe asa ceva. Parerea mea e sa cauti producatorul aparatului si sa vezi ce zice [recomanda].Poti sa-i contactezi prin mail-cam toate firmele sint f cooperante cind e vorba de produsele lor![Am verificat cu Epson si Philips]. Risti altfel sa ai o interfata functionala dar...sa nu o poti folosi din cauza softului incorect!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări