Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

panou radiant la 12v

pusttiu

Postări Recomandate

• Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pusttiu

10

• validae

7

• Dr.L

4

• nickrvl

2

Top autori în acest subiect

daca erau rezistente de 150w alata era treaba. la bec doar o parte din enegrie se transforma in caldura, pe cind la resou sau aeroterma 98%e caldura degajata. am produs o aeroterma auto, in wikend sper sa o pot testa si revin cu amanunte.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

am mai facut ceva teste, una din bateriile pe care le am ( 4buc 12v 60ah gel) e defecta rau de tot.am legat cele 4 baterii cite doua in serie, apoi cele doua in paralal. am zis ca sa o sa am 24v (cele in serie) si 120A pt paralel.am un invertor imprumutat de 1500w la 24v si o aeroterma de 2000w cu 2 trepte. (pt teste am zis sa nu mai investesc nimic pana nu vad daca merita, aeroterma o folosesc pe prima treapta la 1000w.) invertorul functioaneaza doar 1/2ora pina intra in protectie de joasa tensiune, una din baterii ramane cu doar 8v si tensiunea totala e undeva la 21v. acum nu mai pot pune iluminatul direct pe controler, pt ca am la iluminat leduri la12v iar controlerul acum da 24v la iesire si am cumparat un convertor 24-12 dc-dc la 150w doar pentur iluminat.am zis sa testez si urmatoarele versiuni :1- sa pun o rezistenta sau o aeroterma ca de camion la 24v. 2- pt teste sa iau niste nikelina si sa bobinez eu ca sa pot face o rezistenta de 500w la 24v3 - sa pun rezistentele de 2,2ohmi si 10a in serie si/sau paralel sa vad ce iese. ps : am facut rost de alt acc si cind ajung il schimb sa vad cum se comporta.totul este din recuperari, nu e nimic nou in tot sistemul in afara de : 4panouri de 90w si controlerul (de care incep sa fiu dezamagit) chinezarie subdimensionata. ps ; stie cineva cum pot masura curentul de incarcare la acc? acum daca inseriez ampermetrul (am un digital la 100lei ) la acc variaza indicatia iar cea mai mare valoare a fost de 2A, am produs si doua instrumente de panou un ampermetru de cc la 100a si un voltmetru cc la 60v parca sau si o sa le conectez sa am indicatii mereu, e mai simplu pt ai mei sa citesca cind ii intreb ce indica pe ele.

Link spre comentariu

Nu mai incerca varianta cu invertor ridicator de tensiune, vei avea pierderi, mai bine incearca sa incalzesti rezistentele la tensiunea acumulatorilor, e si mai fiabil.Oricum, trebuie asistata descarcarea acumulatorilor, daca-i descarci prea mult vor avea de suferit.

Link spre comentariu

rezistența aia e ”de balast”, e un reostat cfr, am avut cândva de-a face cu ele, și n-a fost nicidecum concepută pentru încălzire...cel mai bine, dacă tot ții musai cu rezistență și baterie, e să iei nichelină, țevi de cupru și ulei mineral, plus mărunțișurile necesare ca să poți face serpentine de încălzire, ca la radiatoarele cu ulei în mare vogă între 84-89...uleiul mineral e oarecum inert termic, cam ca fonta: se încălzește cam greu, dar de răcit se răcește la fel...mai poți încerca și o dublă baie: introduci serpentina într-un conteiner din tablă umplut și el cu ulei mineral, cam 80-85% din capacitatea totală, că deh, se mai dilată uleiul la căldură... și mai prelungești oarecum timpul de răcire...singurul dezavantaj e că n-ai să ai căldură decât pe o rază de maximum 1-1,5 metri de jur împrejurul radiatorului.au mai fost niște tipi, acum 20-22 de ani, care au folosit rezistențe de încălzit macazele, care consumau în draci, și căldura nu se simțea mai departe de 5-6 cm distanță de ”fiarele” alea...era și normal: ”lăncile” alea erau concepute să încălzează local șinele, să nu înghețe și să nu prindă polei, nu să încălzească suprafețe de metri pătrați...

Link spre comentariu

La o putere asa mica, orice solutie ai alege, tot ingheti...Chiar recent am incalzit o camera de vre-o 6mp: cu 500W...nici o sansa. Doar daca stateai langa radiator nu inghetaiAbia cu 3kW s-a incalzit suficient cat sa-mi dau gluga jos (in 1,5h...)

Link spre comentariu

azi am fost la tara, am schimbat bateria cu una mai bn. acu am 24v la 120Ah (doau in serie si apoi in paralel cite doua . acumulatori shonensine s550 parca 12v 60Ah)am pus invertorul de 1500w si am pus saricna o aeroterma de 1000w si un minicovector de 400w (cu termostat dar nu era la maxim dat) am lasat totul sa functioneze timp de 30min, tensiunea a scazut la 21v , invetorul tiua dar inca functiona. eu ma chinui doar sa tin temepraratura cu +, sa nu inghete apa in casa cind e f frig afara. azi erau in casa 2,3gr si dupa jumate de ora aveam 3gr suprafata de incalzit este undeva la 60m2. inaltime cam 2,5m.nu vreau sa fie cald sa stau dezbracat doar sa fie cu+ , dar caut o sursa f sigura sa nu imi ia foc casa mai ales ca se merge acolo o data la 2zile. am facut rost de nichelina si am pus o rezistenta la 24v, consum 2A , rezistenta sa incalzeste f bn si cred ca daca ar merge 24/24 pe zi ar face ceaac ce doresc eu. o sa incerc sa o pun pe un suposrt de siguranta din alea SCB CFR sa vad ce iese. bateriile cu invertorul si cu controlerul solar le am la etaj, o sa pun inca doua cabluri de fi 8-10mm ca sa duc tensinea jos (o sa cuplez in controler pe partea de iluminat sa nu descarc seara f mult bateriile. )o sa pun poze cind ajung data viitoare. am uitat azi sa fac. am mai produs si doua instrumente de cc unu pt tensiune si altul pentru amperaj sa imi poata citi ai mei mai usor datele cind sunt acolo.

Link spre comentariu

La o putere asa mica, orice solutie ai alege, tot ingheti...Chiar recent am incalzit o camera de vre-o 6mp: cu 500W...nici o sansa. Doar daca stateai langa radiator nu inghetaiAbia cu 3kW s-a incalzit suficient cat sa-mi dau gluga jos (in 1,5h...)

Varianta de incalzire destul de eficienta este cea cu "covoare" electrice, 100W/mp, comparativ cu aeroterma, caldura "vine" direct din podea, fata de o aeroterma care este "o rezistenta intr-un colt" si care are nevoie de un ventilator pentru a circula/misca masa de aer.....Impedimentul major e pretul bineinteles.
Link spre comentariu

Degeaba vine direct din podea,daca e prea putina...Eu am bagat 3kW intr-o camera de ~10mpCu 100w/mp ar fi abea 1kW...@pusttiu -sper ca nu te astepti ca de la 24V*2A=48W sa ai aceleasi rezultate ca si cu 1500W.Apoi 50W la 60m^2 e cam...Mia bine izolezi tevile, sau mai bine, pui fir de degrivare pe ele,poai le izolezi. Asta e singura varianta in care ai putea evita inghetarea cu puterea pe care o ai disponibila.Sau mai bine, goleste instalatiile...

Link spre comentariu

Degeaba vine direct din podea,daca e prea putina...Eu am bagat 3kW intr-o camera de ~10mpCu 100w/mp ar fi abea 1kW...............................

Este evidenta ineficienta, degeaba ai 3Kw cit are cu aproximatie o aeroterme/calorifer etc electric care incalzesc doar local sau spre tavan, discutati cu cei care au incalzire prin podea indiferent de care si o sa va dati seama de eficienta, combinata cu o buna izolare termica creste si mai mult. Un exemplu cunoscut aici: viewtopic.php?f=246&t=105167Insa alta e problema cu acest sistem, inertie mare, dureaza foarte mult pina ce se incalzeste podeaua....
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări