Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SMPS 1KW full bridge by Mircea.

Postări Recomandate

Fa un test simplu,nedistructiv;modifica frecventa SG la 400Khz,si fara tensiunea de 320V in primar traf forta,vezi cum arata semnalul GS,la mosfeti.Compara apoi cu 30-40khz...Poti pune si oscilogramele pe forum.Si tot n-am inteles,care ar fi avantajul celor 400khz?Sau doar un experiment?

Link spre comentariu

Oho!Ori este o lacuna in cunoastere ori este un mic test.Conform formulelor se creste puterea cu marirea frecventei.Nu am inteles ostilitatea ta Giongiu dar aruncand un ochi pe profilul tau am vazut ca vinzi surse in comutatie.Eu nu vreau sa concurez cu nimeni si nu vand nimic deocamdata.Nu am un post la vanzari.In nici un caz nu voi face testul sugerat cu acelas miez.Nu te simtii obligat sa raspunzi, te rog.Toate cele bune,Mircea.Dr.L - Multumesc pentru pont. O sa incerc.Racirea este un cool-er de HDD cumparat de pe Amazon.Mai si carcaseaza traful impreuna cu profilele de aluminiu.Vad ca am dat explicatia amandoi.

Link spre comentariu

Driver NPC5181 de la onsemi si SG3525 tot de la ei (sample).Mosi de tot felul. De la IRFP360, IRFP460 la mosi slabuti cu un Rds on mare dar care s-au descurcat foarte bine tot de la on semi. E de discutat si despre capacitati aici.Am incercat si mosi de la vishay (sample) cu bune rezultate.Basca niste IGBT-uri de la LECO care au crapat foarte rapid datorita unei geseli proprii.NCP5181 bate IR2110 fara drept de apel.Traf cu 40 de spire in primar. Bobinat cu 6 fire de 0,65 mm . Desigur impatit in doua.In secundar dupa gust tot cu 0,65 mm.Ecrane intre primar si secundar din foita de aluminiu autoadeziva.Secundar auxiliar cu sarma de 0,50mm cate trei fire si 2x3 spire.Ce sa mai spun? Astept intrebari.

Link spre comentariu

Ecrane intre primar si secundar din foita de aluminiu autoadeziva.

Nu am folosit asa ceva fiindca nu stiu cum sa fac legatura electrica de la foita catre exterior. Cositorul nu se lipeste de aluminiu, cel putin cu tehnologia pe care o am eu la dispozitie. Ne puteti spune cum ati rezolvat acest lucru?
Link spre comentariu

Frecventa mai mare: mai multa putere din aceelasi traf.Dar cresc pierderile prin tranzistori (si le trebuie driveri buni).Aia 400kHz se impart la 2 oricum...

Asa este;frecventa maxima va fi 200Khz,chiar si asa mare.N-am vazut in surse industriale,de puteri similare, mai mult de 100-120Khz.De aceea reactia mea oarecum nepotrivita,pentru care imi cer scuze.Si ca sa nu par ostil,recomand comanda mosfetilor cu drivere de 6 sau 9A,TC4420,TC4422,dupa driverele flotante.Le folosesc frecvent si ofera un semnal de comanda aproape perfect.Rezistenta din grila dimensionata pentru valoarea minima,cativa ohmi,avandu-se grija sa nu apara oscilatii.Fara o comanda corecta,la o asemenea frecventa,va creste puterea disipata de mosfeti,va scadea randamentul.
Link spre comentariu

Abia acum incepe partea cea mai grea.Intentionez sa schimb miezul cu 3F3 si sa duc sursa la extrem.Vreau sa duc SG-ul la limita superioara a frecventei.Sunt pregatit cu litz wire pentru primar iar in secundar platbanda de cupru.Am mai avut o tentativa sa bobinez cu litz wire dar nu reusesc sa decapez lacul.

Incearca daca poti sa folosesti platbanda de cupru si in primar, daca ai de gand sa lucrezi cu sute de khz cu un 3f3 nu-ti recomand sa urci mai sus 200-250khz, nu voi intra in teorii, la frecventa aceea miezul dezvolta pierderi mai mari, mai pe scurt se incalzeste mai repede. Daca folosesti ventilatie fortata atunci sa zicem ca e ok.Cu platbanda (care sper ca este cel mult 0.1 - 0.15 mm in grosime) asiguri un cuplaj magnetic mai bun, tot pt un cuplaj m mai bun iti recomand varianta de bobinaj "la pachet" in care secundarul este bobinat intre cele doua jumatati ale primarului.Am vazut ceva de 40 spire in primar pe aici, nu am vazut insa si pe ce miez ai folosit un numar asa mare de spire. Nu te halosii cu spirele, un nr mare de spire va dezvolta si o inductanta parazita mai mare care isi pune amprenta pe spike-urile mosfetilor. Iar la puteri mari riscul de strapungere creste considerabil. Uite eu de exemplu in full bridge am mers cu 26 de spire in primar pe un etd59, si pe un etd49 am mers cu 30 spire. Trafurile daca imi amintesc eu bine, lucrau la 100khz si acele surse merg deja fara intrerupere de cel putin 1 an si nu au fost probleme. Miezul era 3C90
Link spre comentariu

Abia acum incepe partea cea mai grea.Intentionez sa schimb miezul cu 3F3 si sa duc sursa la extrem.Vreau sa duc SG-ul la limita superioara a frecventei.Sunt pregatit cu litz wire pentru primar iar in secundar platbanda de cupru.Am mai avut o tentativa sa bobinez cu litz wire dar nu reusesc sa decapez lacul.

Incearca daca poti sa folosesti platbanda de cupru si in primar, daca ai de gand sa lucrezi cu sute de khz cu un 3f3 nu-ti recomand sa urci mai sus 200-250khz, nu voi intra in teorii, la frecventa aceea miezul dezvolta pierderi mai mari, mai pe scurt se incalzeste mai repede. Daca folosesti ventilatie fortata atunci sa zicem ca e ok.Cu platbanda (care sper ca este cel mult 0.1 - 0.15 mm in grosime) asiguri un cuplaj magnetic mai bun, tot pt un cuplaj m mai bun iti recomand varianta de bobinaj "la pachet" in care secundarul este bobinat intre cele doua jumatati ale primarului.Am vazut ceva de 40 spire in primar pe aici, nu am vazut insa si pe ce miez ai folosit un numar asa mare de spire. Nu te halosii cu spirele, un nr mare de spire va dezvolta si o inductanta parazita mai mare care isi pune amprenta pe spike-urile mosfetilor. Iar la puteri mari riscul de strapungere creste considerabil. Uite eu de exemplu in full bridge am mers cu 26 de spire in primar pe un etd59, si pe un etd49 am mers cu 30 spire. Trafurile daca imi amintesc eu bine, lucrau la 100khz si acele surse merg deja fara intrerupere de cel putin 1 an si nu au fost probleme. Miezul era 3C90
A nu se folosi foaie de cupru la surse cu un numar mare de spire.....pe langa efectul pelicular apare si efectul deproximitate! Pt primar de obicei se folosesc fire litz wire, iar in secundar daca ai curenti mari si tensiuni joase, DA folososesti folie cupru.3F3 am testat eu si merge bine in frecventa...doar sa-i scazi fluxul considerabil (ceea ce e si normal pt frecvente inalte pt 200khz m-as duce cu 50-60mT).
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări