Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SMPS 1KW full bridge by Mircea.

Postări Recomandate

Ma refer la "creepage distance" care este prevazuta de standardele referitoare la izolatia intre primar si secundar - pe motive de securitate - de a fi cel putin 6 mm asta inseamna o margine de 3 mm.O sa revin astazi cu o trimitere mai concreta .Cateva explicatii gasiti in AN18 de la Power Integration ; chiar daca se refera la un flyback considerentele de electrosecuritate nu difera.

Izolatia oferita de email+textura din matase industriala este foare buna.

2 straturi de scotch kapton intre infasurari este suficienta.

Uitati aici mizerii de trafuri, bobinate fara izolatie intre straturi.

Si culmea, rareori am vazut trafuri de smps chinezisme sa crape...

https://www.youtube.com/watch?v=9us_GmElUCM

Pentru 2kW, iti recomand un mos mai capabil la PFC, de minim 47A.

La ce frecventa vrei sa lucreze PFC si ce valoare are inductanta folosita?

Banuiesc ca miezul este ceva cu -60 ca material!

Link spre comentariu

Standardele se referă la email simplu și , e drept , sunt destul de severe . Ele nu protejează atât traful - care , cum zici , nu prea crapă - ci protejează utilizatorul care este în contact cu o parte metalică conectată galvanic la secundar - mufa încărcătorului de telefon - în momentul în care pe rețea apare o supratensiune. Destul de puțin probabil dar standardele de siguranță nu gândesc așa. Marginea se referă la o conturnare între primar și secundar care ocolește izolația între straturi, deci ceva de genul primar - miez - secundar , totul pe suprafața izolației. Am văzut așa ceva o dată , în foarte scurtul timp cât am lucrat la ITME Filiași ( habar n-am dacă mai există ).

Link spre comentariu

Misto filmul cu bobinarea trafurilor.

Si cand ma gandesc ca mie imi ia aproape o zi nu stiu ce sa mai zic.

PFC-ul lucreaza la 65 KHz frecventa fixa.

Se pare ca te-ai prins ca bobina nu poate suporta curentul necesar pentru 2kW

De fapt m-am sucit in ultimul moment si am décis sa pun un ETD 49.

Placa de baza a sursei suporta si ETD49 si ETD 54.

Bobina dupa calculele mele ar trebui sa aibe aproximativ un minim de 0.9 mH pentru 2KW si 0.7mH pentru 1.2KW,

pentru o tensiune minima a retelei de 200Vac.

O sa mai refac calculele.

Eu am pus de 1,6mH bobinat cu litz wire 50x0.2mm.

Am gasit si cateva greseli, puntea nu este cu fata plata la radiator si inca catava minore.

Am facut probe cu PFC-ul in gol si tensiunea se regleaza frumos.

Am setat tensiunea la 350V. Se pare ca 330-340Vac era intradevar cam mica.

Dupa calculele mele se pare ca nu este nevoie de un mos asa de teapan.

Mai degraba D boost ar trebui ceva mai bine ticluita.

Mai ma documentez.

Spor,

Mircea.

Link spre comentariu

O sa te miri, insa este de preferat un mos capabil la PFC, si bobina pe miez cu -60.

Pentru 3,5kW eu am folosit 3 mosuri de 47A/500V, tensiunea fiind de 400Vdc la iesire.

Se incalzeau ceva, chiar daca fiecare era cu bufferul lui de comanda (TC4422).

Link spre comentariu

In PFC, un mos de 47A, cred ca e suficient pentru 2Kw. Intr-o sursa telecom, full bridge, de 1800W, in PFC se folosesc doi mosfeti de 22A, in paralel. In poza se vede si inductanta, facuta pe tor. Tensiunea la iesire PFC, 420V.

http://www.tehnium-azi.ro/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=11607

Sursa e asta....

http://forum.softpedia.com/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=1270393

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Giongiu, din cite vad sursa aia nu este universala la alimentare 88-265Vac, este de la 16x volti in sus.

Greul il duc mosurile cind au de "completat" de la 100Vac la retea, bine eu am testat pe 110 si 3 buc de 47A erau cam la limita.

Bine, fiecare face cum il taie capul.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Revin cu ultimile noutati.

Asa cum s-a punctat mai sus tensiunea minima a retelei pe care am luat-o in calcul este de 200Vca de aceea nu cred ca ar trebui un mos asa de fortos.

Oricum cred ca in final am sa folosesc unul de 27A.

Totul este functional dar nu este chiar asa cum mi-as fi dorit.

Mosii folositi sunt slabi dar nu doream sa trosnesc niste mosi de calitate asa ca am folosit NDF11N50Z.

Cu a sa rezistenta Rds on 0.52 ohmi am si ceva pierderi ( 1 ohm inseriat cu primarul nu e putin) dar ma bucur ca functioneza.

Am constatat ca bobina de boost trebuie sa aiba si ceva sectiune nu numai sa respecti valoarea inductantei.

Am folosit 3 tori lipiti de tip TF (cam proasta alegere) pe care am bobinat cu sarma torsadata 5 fire de 0.5mm cam 0.9mH.

Dioda de boost am folosit MUR1560 (iar pierderi mai mari) desi se recomanda Schottky.

Vad ca unii folosesc MBRF20100. Eu ma gandeam sa pun doua ultrarapide in paralel.

Traf bobinat cu 40spire in primar si secundarul de 2x9.5 spire.

Primar format din 4 fire de 0.65mm diametru secundarul format din 8 fire de 0.65mm diametru.

Tensiunea scade de la +/- 65 Vcc cat e impunerea la +/- +/-57 Vcc pentru o sarcina de 5,4A.

Mai bibilesc putin la cablaj si ii dau drumul.

Spor,

Mircea.

Mi-al luat si stingator. :95

Link spre comentariu

Asa cum s-a punctat mai sus tensiunea minima a retelei pe care am luat-o in calcul este de 200Vca de aceea nu cred ca ar trebui un mos asa de fortos.

Mosii folositi sunt slabi dar nu doream sa trosnesc niste mosi de calitate asa ca am folosit NDF11N50Z.

Cu a sa rezistenta Rds on 0.52 ohmi am si ceva pierderi ( 1 ohm inseriat cu primarul nu e putin) dar ma bucur ca functioneza.

Am constatat ca bobina de boost trebuie sa aiba si ceva sectiune nu numai sa respecti valoarea inductantei.

Am folosit 3 tori lipiti de tip TF (cam proasta alegere) pe care am bobinat cu sarma torsadata 5 fire de 0.5mm cam 0.9mH.

Dioda de boost am folosit MUR1560 (iar pierderi mai mari) desi se recomanda Schottky.

Vad ca unii folosesc MBRF20100. Eu ma gandeam sa pun doua ultrarapide in paralel.

Primar format din 4 fire de 0.65mm diametru secundarul format din 8 fire de 0.65mm diametru.

Tensiunea scade de la +/- 65 Vcc cat e impunerea la +/- +/-57 Vcc pentru o sarcina de 5,4A.

Spor,

Mircea.

Salut,

Ce inseamna tor TF?

Nu are rost sa folosesti fir litzat (fire torsadate) la PFC daca folosesti CCM, riplul curentului este mic in comparatie cu ceea ce ai avea nevoie pt fir LITZWIRE.

BTW inductanta scade destul de mult in raportu cu, curentul.... trebuie sa te asiguri ca poti stoca energia aia in inductanta (adica nu se va satura la curenti mici...)

Raportul de transofrmare e ~4 , iar tu ai folosit conductor doar de doua ori mai gros in secundar (desi curentul poate fi de patru ori mai mare).

Link spre comentariu

Spor,

Mircea.

Mircea, dioda aia MBRF schottky de care vorbesti are 20A si 100V, nu cred sa se potriveasca la PFC, va pocni la primele milisecunde dupa alimentare...

Schottky mai mari de 250V si 40A, nu prea am vazut, sint cam rare cele de tensiune mare si curenti mari...

Iti recomand MSRF1560, iar ca miez pentru bobina, ceva cu -60 la material.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Prima sursa si-a dat duhul.

Acum am inceput testele ce cea de a doua sursa.

Cred ca sunt pe aproape.

Am incercat si STTH1506D dar nu m-au dat pe spate.

Chiar am impresia ca se incalzesc mai tare.

Le-am folosit si in redresarea din secundar.

Sper sa pot termina proiectul anul asta.

Acum lucrez la varianta dublu pacata.

Sa vedem ce va iesi.

Spor,

Mircea.

post-174604-0-64773600-1416863305_thumb.jpg

post-174604-0-60794000-1416863327_thumb.jpg

post-174604-0-42999700-1416863350_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări