Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor din curent in tensiune

Vizitator nehalem89

Postări Recomandate

• Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

7

• em2006

4

• Vlad Mihai

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator nehalem89

Deci, semnalizezi cu 1 logic sau cu 0 logic depasirea de 8A? Sau e indiferent pentru ca poti modifica din soft (la asta nu ma pricep)?

asta nu conteaza ca o sa tina de uC si soft, vreau sa obtin o tensiune din curent si vreau sa stiu ce valori obtin, probabil in urma unor calcule, ca sa nu ma uit ca la felul 13, ce ma mai intereseaza este partea de AO, nivelul de amplificare in dB si frecventa, ce stiu sigur e ca frecventa la AO trebuie sa fie peste frecventa de PWM, atat stiu, mai departe ma intereseaza sa stiu cum fac sa obtin o tensiune din curent, ce valoare trebuie sa aibe shuntul.
Link spre comentariu

Pe scurt: suntul trebuie sa aiba o valoare cat mai mica, pt a nu se incalzi inutil (sa zicem intre 0,01 si 0,1 ohmi).Evident, avand o valoare mica, atunci si caderea de tensiune pe el e mica. Astfel, se mai pune un operational care 'citeste' si amplifica tensiunea de pe sunt pana la valoarea necesara tie. Daca nu folosesti comparatorul din microcontroller (sau o intrare analogica), atunci mai trebuie sa adaugi un alt operational (comparator), care va compara tensiunea primita de la primul operational, cu o referinta stabilita de tineStii ca transformarea din curent in tensiune o face legea lui ohm,nu? U=I/R :rade:

Link spre comentariu

@smilex, tanarul vrea doar amplificatorul de shunt, se pare ca asta asta nu stapaneste, partea analogica, cu restul se descurca din [email protected], am postat simultan, cand ne referim la valorile shunturilor nu cred ca e bine sa le dam in ohmi, oamenii n-au cu ce le masura direct, nu au toti esr-metre, cred ca e mai bine sa ne referim la valoarea tensiunii ce cade pe ele raportata la curentul ce le strabat, de altfel o masurare practica asa se face curent, prin metoda voltampermetrica.Concret, propun o valoare de ordinul zeci-sute mV, sa zicem 60 ori 75mV cum sunt standard la shunturile industriale.Deci, cerinta ar fi un amplif de shunt, de la 60 ori 75mV la o tensiune mai mare de 5V, ca sa-si poata stabili, prin divizor, un nivel care-i cade bine microcontrolerului.

Link spre comentariu
Vizitator nehalem89

in sfarsit, da asa e, problema mea e la partea de electronica, e prima placa pe care o proiectez eu, nu sunt inginer electronist dar cat de cat am habar sa ma documentez si sa fac cv mic acolo, deci problema mea e la AO, in functie de ce selectez un AO, cat de dependent sunt de caracteristica de amplificare data in dB.

Link spre comentariu

@nehalem89 -ok, era bine sa fi postat de la inceput cat mai multe informatii, dar macar am aflat exact ce dorestiCand ajungi la AO, pt inceput lasi dB-ii in pace. Sa luam un exemplu: pe rezistenta iti cad 0,1V la curentul maxim (ala pt care doresti comanda). Sa zicem ca pt microcontroller (uC) ai nevoie sa-i corespunda 5V.Deci amplificarea e A=Vies/Vint=5/0,1= 50. Afland amplificarea, ii calculezi rezistenta de reactie.Acum, amplificarea in dB = 20log(Vies/Vint). Lamurit?Si vezi ca a 3-a oara nu iti mai zic sa nu mai citezi un mesaj cand nu este necesar si probabil o sa-l sterg in loc sa ti-l mai editez!

Link spre comentariu
Vizitator smilex
post-1-139829549355_thumb.gifNu stiu ce valoare doresti la shunt, dar la 8A prin shunt, tensiunea de pe el trebuie sa coincida cu cea data de divizorul R1/R2. Trebuie sa cauti un shunt de genul 75mV/25A sau ce gasesti pe net si cand gasesti, putem stabili concret valorile R1 si R2. Se poate confectiona si din rezistoare preferabil nebobinate daca frecventa de lucru e mare. Amplificatorul e in bucla deschisa, cat biruie el. Rezistorul de 1M ofera un histerezis si o comutare mai ferma. Am ales jumatate din 272 deoarece poate furniza 0 logic (max 50mV conform pdf). Cealalta jumatate se poate pentru celalalt geam, cu alt shunt.Semnalizeaza cu 1 logic depasirea. Nu poate depasi 5V. Masa montajului trebuie luata exact de pe shunt pentru a evita buclele.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări