znecula Postat Decembrie 31, 2012 Partajează Postat Decembrie 31, 2012 O varianta mecanica:Cate un pinion in capatul de sus al suruburilor si un lant gall care sa nu permita decalajul bratelor.Parerea mea...Stima. Link spre comentariu
prozorianu Postat Decembrie 31, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2012 Senzorii sunt de tip encoder multitura - citesc numarul de rotatii de pe fiecare surub de actuator ....sunt montati sus la capetele suruburilor (cate unul pe fiecare surub ) si sunt actionate de un pinion montat pe capatul surubului .Din fiecare senzor ies 4 fire care coboara prin stalp la placa electronica care in cazul meu nu mai exista . Placa in functie de informatiile primite de la fiecare senzor comanda bobinele de 24 V ale unor contactori trifazati ( K1 si K2 ) care alimenteaza cu energie motoarele de pe fiecare coloana. Link spre comentariu
Vizitator johanes Postat Ianuarie 3, 2013 Partajează Postat Ianuarie 3, 2013 Neavand datele de citire, putem sa ne dam pareri. Asa cum a spus maverik e o varianta buna. Se poate folosi in loc de contactori si SSR-uri pentru a evita fenomenul de "mitraliere". Se poate de asemeni folosi si un sistem de echilibrare controlat de un PLC avand citirea facuta de encodere si eventual si o pozitionare pe axa cu interfata om-masina. Ceva aplicatii de pozitionari si nu numai am pe pagina www.automatizariutilaje.info Important e si bugetul care se aloca si in functie de el gasi solutii. Mult succes Link spre comentariu
Vizitator johanes Postat Ianuarie 3, 2013 Partajează Postat Ianuarie 3, 2013 Scuze, nu vazusem postarea cu informatia despre citirea cu encodere.E clar ca echilibrarea era facuta din placa (PLC) Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Ianuarie 3, 2013 Partajează Postat Ianuarie 3, 2013 Ca sa puteti face ceva ma intai trebuie sa aflati cum sunt construiti sau cum functioneaza senzorii aceia, digitali (contacte) sau analogici (potentiometru). De abia atunci se poate construi placa electronica, cu microcontroler sau nu. Link spre comentariu
prozorianu Postat Ianuarie 3, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 3, 2013 Sunt senzori analogici gen potentiometru - nu cred ca placa originala a avut la baza un microcontroller... Vreau ceva simplu care sa-si faca treaba Multumesc pentru ajutor Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Ianuarie 3, 2013 Partajează Postat Ianuarie 3, 2013 Daca acei senzori sunt potentiometri multitura, adica la partea de jos a "ghearei" are valoarea minima a rezistentei (caruselul senzorului este spre un capat) iar la partea superioara are valoarea maxima (caruselul este in capatul opus) atunci se poate implementa un comparator cu doua relee.Principial, schema ar fi aratat ca in poza, unde comparatorul "amplifica" diferenta intre cei doi senzori iar contactele releelor controleaza motoarele "ghearelor" asemanator cu ce am scris in postul anterior. Practic, daca primul senzor (prima gheara) o "ia inainte" atunci diferenta de tensiune este pozitiva si releul de sus aclanseaza, declansand contactul normal inchis si astfel oprind motorul acelei "gheare". Daca diferenta este negativa atunci aclanseaza celalat releu si se comporta la fel cu cea de a doua "gheara". Cand se reechilibreaza cele doua potentiometre ambele relee sunt declansate si astfel ambele motoare cupleaza. Conteaza ca sursa sa aiba alimentare simetrica astfel ca la conditia zero diferenta (echilibru intre "gheare") ambele relee sunt decuplate. Se poate "jongla" cu echilibrul intre cele doua tensiuni de alimentare (masa virtuala) si asa se poate ridica constant obiectul "in unghi".@johanes: cu tot respectul, dar aplicatii nu am vazut in site (poate nu am cautat suficient ceva care sa semene cu schema pe care am desenat-o eu) dar cam seamana a reclama mascata . Repet, este doar o parere proprie. Link spre comentariu
prozorianu Postat Ianuarie 3, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 3, 2013 Interesanta ideea cu sursa simetrica plus comparator probabil am fi ajuns mai repede aici daca spuneam de la inceput ca sursa de alimentare de pe placa originala era una simetrica + - si masa.M-ar ajuta o schema electronica completa care sa comande niste contactori trifazati cu bobine pe 24v .Multumesc inca odata pentru ajutor . Link spre comentariu
Vizitator johanes Postat Ianuarie 3, 2013 Partajează Postat Ianuarie 3, 2013 Daca e cu 4 fire e foarte probabil sa fie encoder (ar fi bine de facut o poza doar la el si foarte probabil din ce s-a spus sa fie cu tensiune de alimentare 24vdc).Cred ca trebuie sa fie un control calculat al decalajului permis la ridicare-coborare.Acea "mitraliere" de care vorbea colegul de mai sus sa se faca la: 2mm sau cat crezi ca poate permite, asta si in functie de reductor, inertie etc. Un controler cu 2 intrari de encoder poate echilibra si AJUSTA acest echilibru.The Stressmaker, nu e nici o reclama mascata, ai inteles gresit. E o reclama pe fata. Stai linistit ca sunt destul de ocupat ca sa-mi fac in felul acesta reclama Legat de aplicatii, ma refeream la pozitionare pe o axa cu posibilitate de a avea mai multe valori predefinite.Trebuie sa mai incerci sa ma stresezi ca pana acum nu ai reusit dar insista. Mult succes Link spre comentariu
Tinny Postat Ianuarie 3, 2013 Partajează Postat Ianuarie 3, 2013 Un exemplu de program pe 2 intrari analogice si limite capat( histerezisul la comparatoare este impostabil). Link spre comentariu
maverik_ro Postat Ianuarie 3, 2013 Partajează Postat Ianuarie 3, 2013 Daca acei senzori sunt potentiometri multitura, Daca e cu 4 fire e foarte probabil sa fie encoderprea multi daca .... cum a spus si colegul meu de mai sus . pune poze cu ce ai .. in primul rand ceea ce este cel mai important motoarele .... 2 la mana encoderele , potentiometre sau ce or fi ele. pune p poza doua trei , poate cineva dintre noi am lucrat cu asa ceva si poate le indentificam mult mai repede . dupa care vedem ce avem , punem cap la cap si facem o automatizare eu unu astept pozele .. ma intereseaza in mod special motoarele la varianta mea (cea cu encoder si variator ) ar trebui un buget de 300.. 400 de lei . variatorul este pe undeva pe la 200 de lei iar un encoder il poti gasi la 100 de lei Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Ianuarie 3, 2013 Partajează Postat Ianuarie 3, 2013 Ca sa stresez mai mult (ca urmare a unei recomandari), omul detine un ridicator auto cu care ridica o masina ca sa se uite sub ea. Asta inseamna ca masina aia trebuie sa fie ridicata cat mai orizontal cu putinta si a solicitat aici o schema (scrie in primul subiect) care sa poata suplini montajul original care a fost distrus. La intrebari s-au dat indicatii care, in cazul meu, a dus la o schema de principu, pe baza raspunsurilor. Omul are nevoie de o automatizare simpla care sa ridice si sa coboare masina.Acum revenind la subiect. Si eu recomand sa se afle ce model de encoder/senzor este acela de pe fiecare ridicator pentru ca in functie de el se alcatuieste montajul. Daca nu se poate identifica sau este distrus, recititi subiectul unde fac referire la varianta optica a aceleiasi metode.Ca sa descriu schema (gandita pentru un senzor analogic gen potentiometru si nesimulata...) un comparator "rail to rail" cu 100mA iesire ar fi LM7332 are are tensiunea de lucru la 30V si, cu o sursa de +-24V poate folosi relee mici de 5v/100mA sau 12V/30mA pentru comanda contactorilor existenti. Limitarea de curent pentru relee se poate face pe fiecare in parte, daca acestia sunt de 5V (daca se doreste sensibilitate maxima si nu exista op mp "rail to rail"). Avantajul schemei este ca se poate adauga cam orice integrat care poate face diferenta de tensiune pentru acele relee de comanda nu neaparat "rail to rail", chiar si amplificatoare audio de tipul tda2030. Eu am dat ideea poate cineva ii face o simulare si ii poate spune valorile exacte. Daca senzorul este alt model ramane sa aflam. Link spre comentariu
prozorianu Postat Ianuarie 5, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 5, 2013 Poze senzori https://dl.dropbox.com/u/59457677/poza.JPG https://dl.dropbox.com/u/59457677/poza%20%281%29.JPG Link spre comentariu
maverik_ro Postat Ianuarie 5, 2013 Partajează Postat Ianuarie 5, 2013 din pozele atasate sunt encodere multitura alimentare 24 v iesire 0-10 v sau 4 ... 20 mAalte specificati / cod ceva pe ele ??? un nume de producator ??? asa poate folosim gooagle mai profund si dam de piesa , in functie de ce gasim facem si automatizarea Link spre comentariu
maverik_ro Postat Ianuarie 5, 2013 Partajează Postat Ianuarie 5, 2013 O varianta mecanica:Cate un pinion in capatul de sus al suruburilor si un lant gall care sa nu permita decalajul bratelor.Parerea mea...Stima.in experienta mea cu aceste lanturi gall nu cred ca este o varianta ...gandeste-te ca asta este principala problema .... in functie de cum sunt bobinate motoarele pot aparea diferente de cateva turatii pe minut unul fata de celalalt .... mai intervine si greutatea , acum va intreb ... lantul ala nu se rupe ??? da ar fi o varianta , numai sa fie decat un singur motoreductor , pinioane in capatul suruburilor , si lantul vare antreneaza tot acest sistem . iar lantul trebuie sa fie unul sanatos ... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum