geomx Postat Ianuarie 4, 2013 Partajează Postat Ianuarie 4, 2013 Mi-a placut la topicul asta ca vorbim impreuna dar intelegem separat. Fac un rezumat:Avem una bucata acumulator necunoscut de tensiune si capacitate necunoscuta, probabil si de origine necunoscuta. Ne intereseaza sa-i aflam cele doua valori. Incepem cu tensiunea: Masurat are 1 v ceea ce ne-ar duce cu gandul ca ar fi de o celula de 1,2v sau mai multe dar descarcate sub limita. Din ce s-a citit intro carte tehnica ar rezulta ca ar avea 2,4v, dar sunt voci care spun ca are 3,6v. Deci 1,2v; 2,4v; 3,6v....media aritmetica a lor este 2,4 ...deci asta ar trebui sa fie tensiunea.... Continuam cu capacitatea: Avem o valoare de 1800mA din carte si 800 din masina de tuns. Curentul optim de incarcare ar fi cam 10% din capacitate. Ca sa impacam si capra si varza alegem un curent de incarcare de circa 120mA. Luam o sursa de cc de 5, 7 ,9 ...12 sau cat avem si inseriem cu acumulatoru` una bucata rezistenta calculata pt . acest curent de incarcare (bineanteles ca dimensionata la watajul necesar). Lasam la incarcat circa 10 ore (dar supravegheata) si masuram tensiunea pe ea ar trebui ca valoarea citita sa fie multiplu de 1,44 adica 2x1,44 sau 3x1,44..... dar cum noi am ales ca nr de celule = 2 => ar trebui sa ne asteptam sa citim 2,88v. Daca n-a ajuns inca la valoarea asta atunci inseamna ca ar fi de capacitate mai mare deci curentulde incarcare a fost cam mic.....si mai trebuie lasat la incarcat(eventual mai marim un pic curentul cam la 160mA(acumulatorul supravegheat in continuare.Dupa maxim inca 10 ore oprim .....daca nu s-a incarcat nici nu cred ca se mai incarca. Daca s-a incarcat atunci am aflat cate celule are acumulatorul si trecem la determinarea capacitatii prin metode practice deja expuse parca de vreo 2 colegi...adica descarcare cu un curent cunoscut ...si cronometrat (nu intru in detalii) si astfel i-am determinat si capacitatea. Deci am determinat tot ce ne interesa..... THREAD CLOSED!Credeati c-am terminat?...ei bine Nu!... Tot ce am scris eu si chiar si ce au scris altii inclusiv metoda de determinare a capacitatii este valbila daca acumulatorul e ok....daca acumulatorul e slabit atunci si capacitatea e alta...adica mai mica.....caci capacitatea se modifica si in timp....si niciodata nu creste... Cu alte cuvinte poti determina ce capacitate mai are acum...dar nu si cea initiala.Daca n-a trecut testul cu capacitatea...adica acumulatorii nu tin atunci solutia ar mai fi cu ei direct la tomberon....dar cu conditia sa nu fie pe litiu ca risti sa dai foc tomberonului....Mi-a mai placut si faptul ca initiatorul spunea ca are un acumulator care provenea din cate stie el de la vreo masina de ras...(deci nu stia sigur) iar mai jos i se da sfatul sa inlocuiasca acumulatorul cu altul eventual de capacitate mai mare......daca incape ( unde sa incapa?...ca el are doar acumulatorul .....)Sper sa nu fiti suparati pe mine ....si sa ma injurati cand ma vedeti..... Si acum pentru @strombi .... Nu crezi ca ar fi fost cazul sa fi pus macar o poza cu acumulatorul?....poate ar fi fost de ajutor....poate ar fi fost picatura care ar fi elucidat cazul si parca au fost ceva voci care ti-au cerut lucrul asta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum