georgeleus Postat Decembrie 27, 2012 Partajează Postat Decembrie 27, 2012 Salutare, In domeniul in care lucrez folosim cateva surse de 48V / 5A fabricate de MDM Elsis. Cu cateva luni in urma am vizitat locatiile in care aveam echipamente care serveau curent de la mirobolantele si nu mica ne-a fost mirarea sa descoperim toti acumulatorii plesniti/sulfatati/adanc descarcati. Aia e, am dat vina pe varsta (cel putin 3 ani), am cumparat lot nou de baterii, le-am masurat, le-am testat, am verificat si parametri de incarcare, totul OK si-am plecat sa le punem la loc. Una singura am lasat in birou, pentru orice eventualitate. Aparent unul din colegi dupa ce a lucrat cu ea a scos-o din priza, dar a uitat sa apese butonul "Decuplare baterie". Si uite-asa sursa a stat cateva zile bune pe baterie (dar fara sarcina). Bun, nimic grav zic, ne-am imaginat ca sub tensiunea critica (10.8V/acumulator - 43.4V/set) orice sursa care se respecta decupleaza si ne asteptam ca acumulatorii sa fie consumati. Eh nu ne-am inselat cu mult, erau intr-adevar consumati. Dar atat de consumati incat nici 2V pe baterie nu mai gaseam. Acuma presupunand ca sursa chiar e facuta fara nici un simt de raspundere si nu are circuit de decuplare (cum au toate celelate cu care lucram), pentru a evita alte prejudicii companiei, preferam sa scoatem ceva banuti sa achizitionam/manufacturam circuite pentru decuplare. Asa ca va-ntreb pe dumneavoastra, cei experimentati, ce presupune o asemenea initiativa ? Se gasesc gata fabricate, sau se pot construi dupa o schema generica si anexate instalatiei sursei ? ...imi imaginez ca trebuie sa fie un montaj de tip LVBD cu voltmetru, comparator, un dispozitiv programat/programabil si relee de decuplare... Sursa respectiva nu am mai gasit-o pe site-ul lor, cele mai apropiate de ce avem noi sunt cele de pe pagina aceasta. Specificatiile surse noastre: Fabricant : MDM Elsis Model : ADB 501 48V/5A Acumulatori : 4 x 12V/5A Curent de incarcare baterii : 600mA Va multumesc pentru rabdare. Link spre comentariu
Mircea Postat Decembrie 27, 2012 Partajează Postat Decembrie 27, 2012 De ce nu scrii un email la MDM, ca doar sunt produsele lor? Or fi sub garantie, MDM are o responsabilitate, etc. Nu fii timid, si intreba la sursa. Sigur cineva iti va raspunde. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 27, 2012 Partajează Postat Decembrie 27, 2012 Montajul pentru decuplare automata la limita de tensiune nu ar fi prea complicat, nu va ganditi doar la controlere si alte minunatii la moda.Implementarea in sursa in schimb... Cum spunea colegul de mai sus, cereti schema de la producator si vedem ce se poate face. Link spre comentariu
lorik199 Postat Decembrie 28, 2012 Partajează Postat Decembrie 28, 2012 Cel mai simplu e sa folosesti un releu alimentat din acumulatori,cand tensiunea scade decupleaza circuitul. Link spre comentariu
georgeleus Postat Decembrie 28, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 28, 2012 Am trimis inainte sa scriu pe forum mail la producator, insa nu mi-a raspuns... probabil extind programul de sarbatori.Am solicitat si schema, dar ma-ndoiesc ca-si vor impartasi "ingineria".Suna interesant de simplu faza cu releul, desi mi-e greu sa cred ca voi gasi ceva setat pentru tensiunea respectiva. Daca nu, pot gasi ceva apropiat caruia sa-i adaug niste componente pasive pentru a-l calibra pentru ce-mi trebuie mie ?Multumesc. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Decembrie 28, 2012 Partajează Postat Decembrie 28, 2012 Se poate rezolva relativ simplu;un comparator care sa monitorizeze tensiunea pe acumulatori.Cand aceasta scade sub o anumita valoare,programabila,comparatorul comuta decupland releul.Componentele necesare sunt ieftine,un LM358,un TL431,un tranzistor si cateva rezistente;mai scump va fi releul.La o adica si acesta ar putea fi inlocuit cu un mosfet.Cu mosfet s-ar reduce mult si dimensiunile montajului. Link spre comentariu
maxim_sedilec Postat Decembrie 28, 2012 Partajează Postat Decembrie 28, 2012 pentru 12V eu folosesc asta DEEP DESCHARGE PROT.pdf Link spre comentariu
georgeleus Postat Decembrie 28, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 28, 2012 @ pisica matacheDin motive de siguranta as opta totusi pentru releu; nu-mi trebuie ceva de putere mare, sarcinile alimentate consuma pana in 3A.O sa ma interesez de specificatiile componentelor si incerc sa incropesc o schema.Oricum, tot pe forum voi reveni pentru validare.@maximMultumesc frumos. Pare simpluta, ceea ce ma bucura.Pana ii voi studia posibilitatile de implementare spune-mi te rog dumneata despre ce voltaj minim vorbim (peste 44V ?) si ce model de tbp imi trebuie ? ... pe schema nu e notat.Multumesc. Link spre comentariu
maxim_sedilec Postat Decembrie 28, 2012 Partajează Postat Decembrie 28, 2012 alegi zenerul in functie de tensiunea minima la care adaugi UBE sat a tranzistorului , pentru 44V (e cam mult ....30-36V cred ca ar fi mai bine)pune un zener de 43V (valoare standard pentru dioda zener). Tranzistorul il alegi cu beta macar 150 si care sa suporte tensiunea / curentul cerut de releul tau dupa mine un zener de 39V/0.5W, un tranzistor BC639 si un releu EMI-SH-148D by GOODSKY desigur tu poti pune si un RI13 cu bobina la 48V eventual un tranzistor BDX33C sa nu se arda niciodata Asta e in functie de acumulator daca e cu Pb eu aleg minim 1.5V pe elementul cu electrolit lichid sau 1,6V pentru gel , Li-POL 3.3V, Li-ION 3.2V , Ni-Cd 0.9V, Fe-Ni-KOH 0.8V cele mai critice sant Li-POL si Li-ION cele mai proaste sant Ni-Cd astea ar trebui "dezinventate"cele mai robuste sant cele cu Pb si electrolit lichid urmate de cele cu gel (eu folosesc doar YUASA) cele mai rezistente la descarcari profunde sant Fe-Ni-KOH Link spre comentariu
M1Hai Postat Decembrie 28, 2012 Partajează Postat Decembrie 28, 2012 Mai jos am atasat si eu o schema, destul de simpla, pentru decuplarea acumulatorilor cand tensiunea pe acestia scade sub un anumit nivel.Tensiunea la care sarcina este decuplata depinde de dioda Zenner folosita. Cand tensiunea acumulatorilor este egala cu tensiunea Zenner, sau scade sub aceasta, dioda se va bloca. La fel se va bloca si T2, care il blocheaza pe T1. La blocarea lui T1 releu va aclansa si va separa consumatorul de acumulatori.Spor la treaba si un An Nou mai bun la toti !!! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum