Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Spargerea protectiei unui PIC

nosferatu

Postări Recomandate

Am si eu o intrebare..cu ce program se poate sparge protectia(Code protection) la un PIC? De exemplu 12c508A sau 16c712. Am auzit ca se poate sparge in ciuda asigurarilor de la MICROCIP.Ma intereseaza doar sa scriu programul meu si nu softul deja scris.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nosferatu

5

• briobit

3

• Abram Burel

2

• puiu

2

Top autori în acest subiect

Pai Abram Burel ... cine intreaba de asa ceva nu se gandeste ca pic-ul costa doar atat ... ci cu siguranta vrea codul dintr-un asemenea pic ....@nosferatu ... stiu ca treaba asta mergea mai demult ... la vechile modele de pic ... nu cred ca acum mai e valabila insa nu bag mana in foc pentru treaba asta ... parerea mea este ca decat sa te chinui cu "spartul" unui pic pentru a-i lua codul mai bine concepi tu softul de la inceput ... dar asta e parerea mea .... tu alegi....

Link spre comentariu

Aici in Vaslui un pic 12c508A e 7,5 RON.. Eu nu doresc sa citesc codurile caci asa cum spunea si Zerro, mai degraba fac eu softul. Si in plus, eu imi doresc doar o metoda sa sterg continutul si sa rescriu cu softul meu pentru aplicatia mea. Ideea e ca am gasit cateva placi care aveau pic-uri si mi-as fi dorit pe viitor sa le folosesc pentru nevoile mele.

Link spre comentariu
Vizitator alex

Pai daca doar vrei sa refolosesti pic-urile ce vrei sa spargi la ele? Protectia odata activata functioneaza numai la citire. Poti linistit sa le rescrii cu soft-ul tau. Problema este ca C-urile am impresia ca se pot programa o singura data.

Link spre comentariu

Cand am programat 12C508A cu bitul de protectie, a fost a doua oara..deci se pot reprograma. In plus chiar in datashet-ul circuitelor se stipuleaza clar ca functia ICSP este si pentru updatarea softului in circuit.

INTRODUCTION

The technical brief describes how to implement in-circuit

serial programming? (ICSP) using the

PIC12C5XX OTP PICmicro? MCU.

ICSP is a simple way to manufacture your board with

an unprogrammed PICmicro MCU and program the

device just before shipping the product. Programming

the PIC12C5XX MCU in-circuit has many advantages

for developing and manufacturing your product.

? Reduces inventory of products with old

firmware. With ICSP, the user can manufacture

product without programming the PICmicro MCU.

The PICmicro MCU will be programmed just

before the product is shipped.

? ICSP in production. New software revisions or

additional software modules can be programmed

during production into the PIC12C5XX MCU.

? ICSP in the field. Even after your product has

been sold, a service man can update your

program with new program modules.

? One hardware with different software. ICSP

allows the user to have one hardware, whereas

the PIC12C5XX MCU can be programmed with

different types of software.

? Last minute programming. Last minute programming

can also facilitate quick turnarounds on

custom orders for your products.

Link spre comentariu

Eu n-as fi asa de sigur de chestiile alea bold. Prima, n-are nici o treaba cu ce vrei. Spune ca faci circuitul, pui PIC-ul si inainte sa-l vinzi programezi in el ce trebuie.A doua, e discutabila. Se face atat de mult Copy-Paste prin documente, incat nu poti avea incredere in orice scrie intr-un document, fie el si de firma. Ce draq ar mai insemna OTP atunci?In ceea ce priveste ICSP, nu e practic nici o deosebire intre asta si programarea seriala normala.In concluzie, nu te lasa amagit de specificatia aia.Iar faptul ca ai programat deja un 12C5XX cu nu-s-ce bit de protectie, habar n-am... avea ceva in el inainte? De unde stii?In fine, in ceea ce priveste pretul, mai exista si comenzile livrabile prin posta. Daca insa ai nevoie fix de PIC-ul ala, asta e :d

Link spre comentariu

Am sentimentul ca s-a inteles gresit ideea si revin asupra ei. Am cateva PICuri 12Cxxxsi 16cxxx care au bitul de protectie setat. Mi-e nu-mi folosesc la nimic cu softul lor actual si de asta imi doresc sa le folosesc la montajele mele cu softul meu dar nu le pot rescrie(sau/si sterge).

Nu vreau sa impartasesc ideea ca e mai rentabil sa cumperi altul decat sa incerci sa rescrii unul extras din nu stiu ce montaj din cauza ca e absurd si incalca toate regulile stiintei. Este exact cum ai spune ca e mai rentabil sa cumperi alt televizor nou decat sa-l repari pe cel stricat care are nu stiu ce rezistenta arsa.Cu cat cunosti mai multe lucruri in viata cu atat scoti mai putini bani din buzunar.

Poate nu-mi va oferi nimeni raspunsul la intrebarea cum se poate sterge si rescrie un PIC dar voi afla mai devreme sau mai tarziu. Pana atunci voi spune "noapte buna" PIC-urilor mele scrise si "nedorite".

Link spre comentariu

Vad ca tu nu intelegi , ti-a mai explicat cineva ca protectia functioneaza numai la citire ( sa nu se poata fura codul ) , si de asemenea ca variantele 12Cxx , 16Cxx sunt OTP ( one time programmable ) . Deci microcontrolerele tale se pot programa numai o data , asta e cauza pentru care nu le poti reinscrie . Daca ai avea variantele cu F , le-ai putea reinscrie chit ca au sau nu activata protectia .

Link spre comentariu

Depanatorule, mi-ai un raspuns clar si-ti multumesc si recunosc ca am fost superficial cu prescurtarea OTP. Deasemeni si datasheet-urile de la microchip sunt superficiale.

Link spre comentariu

Nu prea cred ca poti spune ca documentatiile de la MICROCHIP sunt superficiale atat timp cat nu spui cate sute de pagi ai citit de la ei. Faptul ca nu faci diferenta intre OTP si F nu cred ca iti da dreptul sa tragi asemenea concluzii.Cu stima,

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator tavioman

Nu este absolut obligatoriu ca un PIC OTP sa fie scris o singura data.Daca cititi mai cu atentie manualul de referinta al seriei mid-range sa zicem veti vedea ca se pot face rescrieri ulterioare. E adevarat, acestea vor fi destul de limitate.In locul oricarui OPCODE din memoria flash poate fii scrisa instructiunea NOP. De asemenea se poate folosi si memoria ramasa libera dupa prima scriere modificand adresa de start 0 cu o trimitere la prima celula flash libera din segmentul de memorie nefolosit.Sincer.... nu cred ca merita osteneala. :)

Link spre comentariu

Memoriile de tip OTP (One Time Programmable) au ca valoare default 0xFF pentru fiecare byte. In momentul programarii se ard bitii care trebuie sa fie 0. Ulterior, continutul poate fi modificat doar arzand bitii 1 ramasi, 0 nu se mai poate transforma in 1. Poti face diverse artificii, dar nu vad utilitatea...

Link spre comentariu

1.Atentie la detali: PIC din familia OTP (marcate de regula cu litera C) nu pot fi scrise decat o data. Numai daca au fereastra pentru ultraviolete se pot sterge cu ultraviolete, si deci rescrie. Cele cu litera F se pot sterge electric.2. Tavioman spune ca se pot rescrie, dar in realitate se scrie program in zona nescrisa in prima faza, deci nu este vorba de rescriere a aceleasi zone de memorie.3. Legat de tema propriuzisa daca PIC sunt din familia PIC16Cxxx, deci de tip OTP, ar trebui sa-ti iei gandul de la ele deoarece nu pot fi rescrise.Cu stima,

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări