valentinleonte Postat Decembrie 26, 2012 Partajează Postat Decembrie 26, 2012 Vreau sa realizez o mini statie de lipit, formata dintr-un letcon de 60w ,un regulator de tensiune gen cel folosit la spoturi si un indicator de tensiune, care sa-mi indice vizual puterea letconului in functie de tensiunea primita. Am realizat montajul mai jos prezentat punandu-l in paralel cu letconul, dar ledul are intensitate constanta chiar daca reduc tensiunea din regulator. Nu vreau sa experimentez pe 220v findca este periculos , asadar va rog sa-mi spuneti ce gresesc si cum fac montajul sa functioneze conform cerintelor. Multumesc! Link spre comentariu
lorik199 Postat Decembrie 26, 2012 Partajează Postat Decembrie 26, 2012 Cauta un mic beculet la 220V, acela o sa mearga perfect Link spre comentariu
valentinleonte Postat Decembrie 26, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 26, 2012 Singurul bec la 220 mai mic este cel de frigider de 15W.....mai mic nu am gasit....poate imi recomanzi ceva Link spre comentariu
lorik199 Postat Decembrie 26, 2012 Partajează Postat Decembrie 26, 2012 Erau niste becuri tip baioneta dar nu stiu unde mai gasesti asa cevaPoti incerca si c-un indicator cu neon, dar nu stiu daca vei avea exact plaja de variatie dorita Link spre comentariu
maxim_sedilec Postat Decembrie 26, 2012 Partajează Postat Decembrie 26, 2012 exista o veioza chinezeasca care are un bec mai mic si de 5 W dar tine cam 3....4 zile in functie de noroc !!! mai bine adaptezi ceva de aici VU metru cu un carnat de tranzistoare si diode 1N4148 viewtopic.php?f=35&t=63143 Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3 Postat Decembrie 27, 2012 Partajează Postat Decembrie 27, 2012 Carnatul de tranzistoare il poti inlocui cu un LM3914 pe care-l folosesc de multa vreme.Problema ramane la calibrare, iti trebuie un divizor de tensiune cu R serie. Pragul dintre leduri e 0.5V si e batut in cuie. Cu tranzistori ai putea alege cateva tensiuni carora sa le corespunda puteri de 20...60W. Dar mult mai simplu ar fi sa printezi o folie autoadeziva pe variator cu gradatiile corespunzatoare. Sau, daca gasesti rotactoare inlocuiesti Pot de 500k...1M din variator cu rezistente si pe fiecare pin pui cate un led+R+D. Variatorul incape intr-o carcasa din alea de alimentator care se baga in priza. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Decembrie 27, 2012 Partajează Postat Decembrie 27, 2012 Aceasta schema nu ai cum sa o faci sa functioneze in tensiune ,deoarece ledul e un dispozitiv electronic comandat in curent.Eventual un LM3914 sau varianta cu comparatoare/tranzistoare .Majoritatea statiilor de lipit sant comandate PWM ceea ce inseamna ca tensiunea e tot de 230V ;la becurile cu filament,filamentul integreaza tensiunea in timp . Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Decembrie 27, 2012 Partajează Postat Decembrie 27, 2012 Vreau sa realizez o mini statie de lipit, formata dintr-un letcon de 60w ,un regulator de tensiune gen cel folosit la spoturi si un indicator de tensiune, care sa-mi indice vizual puterea letconului in functie de tensiunea primita. Am realizat montajul mai jos prezentat punandu-l in paralel cu letconul, dar ledul are intensitate constanta chiar daca reduc tensiunea din regulator. Nu vreau sa experimentez pe 220v findca este periculos , asadar va rog sa-mi spuneti ce gresesc si cum fac montajul sa functioneze conform cerintelor. Multumesc!Masoara rezistenta la rece a letconulului.Sa zicem ca gasesti 600 ohmi.Inseriaza cu letconul o rezistenta de cca 50 ori mai mica;in exemplul de fata,cca 12 ohmi.Pe aceasta rezistenta vei avea o tensiune mai mica de 50 ori,decat cea care alimenteaza letconul.La 220V,vei avea cca 10V.Aceasta tensiune culeasa pe rezistenta de 12 ohmi,o redresezi cu o dioda si alimentezi ledul printr-o rezistenta de cca 470 ohmi. Daca nu ai inteles,revin cu o schema;masoara mai intai rezistenta letconulului. Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3 Postat Decembrie 27, 2012 Partajează Postat Decembrie 27, 2012 Referitor la puterea letconului, am ales sa lucrez cu 60W. Lucrand cu leduri si alte elemente termosensibile mi-am dezvoltat acuratetea cronometrelor interne, adica stiu diferenta dintre 0.4 si 0.5s, de exemplu. 100W folosesc la lipiturile pentru ''-''-ul 18650-urilor, acumulatori destul de pretentiosi. Sustin ca e mai convenabil sa te misti rapid cu un letcon de 60-100W decat sa dadacesti piesele cu 20W. In plus, la un letcon de 100W (tip sovietic) ii poti face cate varfuri vrei, cu sarma Cu infasurata. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Decembrie 28, 2012 Partajează Postat Decembrie 28, 2012 Chestia cu inserierea rezistentei se practica la termoreglare dar fiindca nu se foloseste si un uC nu e viabila (in viziunea unora,e prea simpla ). Link spre comentariu
Dr.L Postat Decembrie 29, 2012 Partajează Postat Decembrie 29, 2012 @valentinleonte -mai bine iti marchezi diversele tensiuni direct pe carcasa unde e potentiometrul. Ca s-asa n-o sa stii cat de tare lumineaza ledul, fara sa vezi care e maximul (la fiecare verificare a starii...) Link spre comentariu
valentinleonte Postat Decembrie 29, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2012 Vreau sa realizez o mini statie de lipit, formata dintr-un letcon de 60w ,un regulator de tensiune gen cel folosit la spoturi si un indicator de tensiune, care sa-mi indice vizual puterea letconului in functie de tensiunea primita. Am realizat montajul mai jos prezentat punandu-l in paralel cu letconul, dar ledul are intensitate constanta chiar daca reduc tensiunea din regulator. Nu vreau sa experimentez pe 220v findca este periculos , asadar va rog sa-mi spuneti ce gresesc si cum fac montajul sa functioneze conform cerintelor. Multumesc!Masoara rezistenta la rece a letconulului.Sa zicem ca gasesti 600 ohmi.Inseriaza cu letconul o rezistenta de cca 50 ori mai mica;in exemplul de fata,cca 12 ohmi.Pe aceasta rezistenta vei avea o tensiune mai mica de 50 ori,decat cea care alimenteaza letconul.La 220V,vei avea cca 10V.Aceasta tensiune culeasa pe rezistenta de 12 ohmi,o redresezi cu o dioda si alimentezi ledul printr-o rezistenta de cca 470 ohmi. Daca nu ai inteles,revin cu o schema;masoara mai intai rezistenta letconulului.Asa ceva cred ca ar trebui sa iasa ???? Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Decembrie 29, 2012 Partajează Postat Decembrie 29, 2012 Da,aceasta e schema.Poate fi chiar imbunatatita,dar testeaza mai intai varianta asta.R1 trebuie sa fie de putere,minim 10W. Link spre comentariu
valentinleonte Postat Decembrie 30, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2012 Spune-mi ce imbunatatire mai pot aduce la schema...sincer daca ma apuc sa construiesc o sa-mi fie destul de greu sa mai modif ceva.... Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Decembrie 30, 2012 Partajează Postat Decembrie 30, 2012 Ledul inseriat cu R2,ambele in paralel pe R1.D1 in paralel cu R1;D1 sunteaza R1 pe o alternanta,pe cealalta alternanta se aprinde ledul.Se poate micsora R1,prin tatonare,astfel incat sa se obtina pe ea doar 3-4V.Se reduce astfel si mai mult puterea disipata de R1. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum