Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa SMPS Interesant de Simpla !

Vizitator Marus_Rockeru

Postări Recomandate

Vizitator Marus_Rockeru

... doar ca trebuie calculata :smt046 Uitati-va la schema mai intii...Ar fi interesant sa aflam la ce frecventa merge ... ca sa putem sa "calculam cit de cit" trafu ... :rolleyes: Schema e scoasa de mine dintr-un exemplar care merge.Puterea se zice ca e de 150W, si scoate 12V (fara stabilizare)Intrebare : Daca vreau doar 15W pot sa mai micsorez condensatorii de 470n ?Nr. de spire in primar si secundar e necunoscut . (ca ar fi insemnat sa stric sursa ca sa-l aflu). La fel si miu-ul si AL-ul feritei ... :(

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Vizitator Marus_Rockeru

Hai zice-ti deee ... citi (din 68) ati facut-o pina acu si nu vreti sa-mi zice-ti si mie ? :naughty:... sau sa inchei topicul cu : Traim in Romania ? :crazy:

Link spre comentariu

eu am zis odata...trebuie 70 spire in primar.o sa ma intrebati cum?...pur instinct...eu am realizat schema si merge pana la 100w.dezavantaje? lipsa de stabilizare..fluctuatiile din primar sunt reflectate in secundar,asadar schema e aplicablia la montaje insensibile variatiilor importante ale tensiunii de alimentare.de ex :un amplificator de audiofrecventa cu tranzistori

Link spre comentariu

Nu stiu ce vrei sa calculezi. Montajul este gata facut in toate transformatoarele electronice chinezesti. Am vazut si unele pe care scria si 160W...Din nefericire nu stiu cum se va comporta daca vrei sa redresezi direct tensiuntea generata. In mod normal ar trebui sa mai pui o inductanta la iesire inainte de redresare.

Link spre comentariu
Vizitator Marus_Rockeru

Am facut-o si io , cu urmatoarele rezultate obtinute : - in gol merge perfect : 12 V ; cind ii pun sarcina scade la 3 V :(Nu mai am cuvinte ...

Link spre comentariu
Vizitator Marus_Rockeru

pai normal ca se poate si pentru tensiuni mai mari dar mai intii trebuie sa o facem sa mearga.Eu am mai facut o sursa si tot asa, scade tensiunea mult in sarcina, nus' de ce dracu....

Link spre comentariu

Dar ce vreti sa alimentati cu ea ? Ceva cat de cat pretentios la stabilizare ( ca un amplificator ) nu vad cum ar putea merge . La asa schema ultra simpla nu prea ai ce calcula exact , trebuie facute tatonari in practica. Daca tot vrei sa faci calcule de ce nu faci ceva cu SG3525 de exemplu . Costa in jur de 30.000 dar faci economie la torul de ferita din bazele tranzistoarelor care pot fi tot MJE13007 ( daca le preferi din cauza pretului ).

Link spre comentariu

Torul de ferita poate afecta drastic performantele sursei. Torurile recuperate din etajele de filtrare din sursele in comutatie de prin monitoare nu sunt ok, alea sunt ceva toruri cu pulberi de fier, au pierderi foarte mari, care sunt bune exact la scopul pentru care sunt folosite, la atenuarea frecventelor inalte.Al doilea aspect este tensiunea stabilizata. Consumul va dicta in mare masura valoarea tensiunii la iesire, pentru ca nu exista nici un mecanism de feedback care sa controleze tensiunea.In plus, va recomand sa puneti ceva filtre inainte de punte, asta daca nu vreti sa va bruiati diverse aparate mai sensibile (tv, radio, etc.)/pisoiu

Link spre comentariu
Vizitator Marus_Rockeru

cam cat costa piesele, la cat te-a ajuns

pina in 50 mii ...

Dar ce vreti sa alimentati cu ea ?

Eu vreau sa alimentez ceva de putere mica (15W) si nu as vrea sa bag iar 2 Kile de fier pt. asta :smt003 Uite, asta vreau sa alimentez : http://www.elforum.info/viewtopic.php?p=95845#95845Daca aveti vre-o idee mai buna de alimentare 15W fara fier .... astept :naughty:Eu nu inteleg de ce se spune ca " sursele in comutatie sint mai bune decit cele clasice pentru ca au randament mai mare " si in acelasi timp " scade tensiunea in sarcina mai rau ca la cele clasice " .... :rolleyes:
Link spre comentariu

Eu nu inteleg de ce se spune ca " sursele in comutatie sint mai bune decit cele clasice pentru ca au randament mai mare " si in acelasi timp " scade tensiunea in sarcina mai rau ca la cele clasice " ....

Din cauza ca in schema ta nu exista reactie negativa deci stabilizarea funtie de variatia curentul de sarcina este proasta . Genul asta de schema alimenteaza consumatori nepretentiosi sau cu consum constant ( becuri , incarcatori acumulatoare , etc ). Solutia ar fi montarea la iesire a unui stabilizator liniar care sa asigure tensiunea dorita.
Link spre comentariu
Vizitator Marus_Rockeru

Asa aveam de gind sa-i fac ... sa scoata 14V si ii puneam un 7812 sa-l stabilizez (asa se face la un transformator "prost" din alea clasice )Numai ca asta "bun" in comutatie scade de la 14V la 3V cind ii cer 1A :axe:

Link spre comentariu
Vizitator adi109cj

Pt 15w se poate folosi un montaj de la becurile economice.se scoate becul,se face scurt in loc de bec si se bobineaza secundarul pe traful original.Becul economic sa fie cam de 20-24w.Se gasesc la 4-5 Ron.Am modificat vreo 3-4 montaje ,si scot cam 10-15w.Am alimentat un bec halogen de 12v la 10w.pt 12v se bobineaza aprox 24 spire cu-em 0,4-0,5.Daca e nevoie de tens continua se face redresare cu diode rapide,si filtaj cu cond. electrolitic.Se poate bobina bifilar secundrul si redresarea cu doar 2 diode.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări