Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ceas nixie

Postări Recomandate

Ideea e ca sunt 4 anozi si 10 catozi, singura eroare "fatala" ar fi sa incurcati un anod cu un catod.

Atat timp cat anozii sunt incurcati intre ei nu se intampla nimic rau, doar ca cifra 2 poate apare pe tubul 1 de exemplu... inversati firele si se rezolva.

La fel si pt catozi...

Apropo, sursa merge corect, produce 165V?

Editat de vcdec
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 53
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am facut doar PCB-ul pentru afisare , diseara corodez si partea de comanda. Confruntand schema cu cablajul am vazut ca sunt neconcordante si de aceea am cerut ajutorul pe forum, sa stiu ce fac mai departe. La anozi nu-i problema, daca se aprind tuburile aiurea i-i inversez. La catozi este mai mult de lucru. Oricum nu incurc anozii cu catozii, am 165 de volti si se cam duc tuburile.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Aseara am finalizat si testat ceasul, functionand de la prima alimentare. Totusi am o nelamurire: unele cifre nu se aprind in totalitate. De exemplu, cifra 8 se aprinde doar  o jumatate verticala, adica ceva de genul literei "E". Sa fie problema din cauza tensiunii de alimentare a tuburilor ? Inalta tensiune este de maxim 153 Vcc. Daca scad tensiunea din semireglabilul de 1 K, cifrele incep sa se stinga treptat, cand reglez la maxim (153 vcc), se aprind, dar unele nu in totalitate.  Daca alimentarea tuburilor este cauza - tensiunea de 153 Vcc prea mica - cum pot sa -i maresc valoarea?  Sa pun o bobina mai mare de 100 uH ? Piesele au fost testate inainte de lipire si respectate valorile.

Va multumesc pentru ajutor.

Editat de albasete
Link spre comentariu

Consumul este foarte mic. Ma gandesc, poate acea rezistenta sa fi fost de 5k6 ? Totusi ma framanta gandul de ce am doar tensiunea de 153 V si nu pot regla mai mult. 

Poate intreb o mare prostie: pot inseria cu 153 Vcc tensiunea de 17 Vcc obtinuti dintr-o sursa reglabila ?

Editat de albasete
Link spre comentariu

Multumesc domnului Vcdec pentru ajutorul acordat in rezolvarea problemei . La indicatia dumnealui  am alimentat ceasul cu 12 Vcc si am putu regla HV la 165 Vcc. Ideea este ca autorul a mentionat alimentarea la 9 Vcc, dar, ulterior am vazut ca in alte scheme plaja de alimentare este intre  9 - 15 Vcc, LM 555 avand tensiunea maxima de alimentare pana la 18 Vcc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări