vcdec Postat Februarie 11, 2015 Partajează Postat Februarie 11, 2015 (editat) Ideea e ca sunt 4 anozi si 10 catozi, singura eroare "fatala" ar fi sa incurcati un anod cu un catod. Atat timp cat anozii sunt incurcati intre ei nu se intampla nimic rau, doar ca cifra 2 poate apare pe tubul 1 de exemplu... inversati firele si se rezolva. La fel si pt catozi... Apropo, sursa merge corect, produce 165V? Editat Februarie 11, 2015 de vcdec Link spre comentariu
albasete Postat Februarie 11, 2015 Partajează Postat Februarie 11, 2015 Am facut doar PCB-ul pentru afisare , diseara corodez si partea de comanda. Confruntand schema cu cablajul am vazut ca sunt neconcordante si de aceea am cerut ajutorul pe forum, sa stiu ce fac mai departe. La anozi nu-i problema, daca se aprind tuburile aiurea i-i inversez. La catozi este mai mult de lucru. Oricum nu incurc anozii cu catozii, am 165 de volti si se cam duc tuburile. Link spre comentariu
albasete Postat Februarie 12, 2015 Partajează Postat Februarie 12, 2015 Dioda FR 105 poate fi inlocuita cu 1N4004 - 1N4007 ? Aseara am facut si PCB-ul pentru partea de comanda, in seara acesta urmeaza sa lipesc tuburile. Link spre comentariu
vcdec Postat Februarie 12, 2015 Partajează Postat Februarie 12, 2015 Nu merge 1n4007, trebuie ceva rapid, cu recovery time mic (eu puneam niste BY... de prin surse in comutatie). Link spre comentariu
albasete Postat Februarie 12, 2015 Partajează Postat Februarie 12, 2015 Dar 1n5408 ? Am ceva placi de surse, sa ma uit pe ele. Multumesc. Link spre comentariu
vcdec Postat Februarie 13, 2015 Partajează Postat Februarie 13, 2015 5408 cred ca merg dar s-ar putea sa se cam incalzeasca mosfetul si bobina... eu am facut schema cu MAX1771 Link spre comentariu
albasete Postat Februarie 13, 2015 Partajează Postat Februarie 13, 2015 Multumesc. Se rezolva si cu dioda, am gasit la teme. De altfel trebuie sa comand mai multe componente, pe la alte magazine nu am gasit. Aseara am definitivat placa tuburilor. A iesit grozava, avand in vedere ca a fost prima data cand am lipit tuburi. Link spre comentariu
albasete Postat Februarie 25, 2015 Partajează Postat Februarie 25, 2015 (editat) Aseara am finalizat si testat ceasul, functionand de la prima alimentare. Totusi am o nelamurire: unele cifre nu se aprind in totalitate. De exemplu, cifra 8 se aprinde doar o jumatate verticala, adica ceva de genul literei "E". Sa fie problema din cauza tensiunii de alimentare a tuburilor ? Inalta tensiune este de maxim 153 Vcc. Daca scad tensiunea din semireglabilul de 1 K, cifrele incep sa se stinga treptat, cand reglez la maxim (153 vcc), se aprind, dar unele nu in totalitate. Daca alimentarea tuburilor este cauza - tensiunea de 153 Vcc prea mica - cum pot sa -i maresc valoarea? Sa pun o bobina mai mare de 100 uH ? Piesele au fost testate inainte de lipire si respectate valorile. Va multumesc pentru ajutor. Editat Februarie 25, 2015 de albasete Link spre comentariu
vcdec Postat Februarie 25, 2015 Partajează Postat Februarie 25, 2015 153 e prea putin... 170 ar fi ok; aveti rezistor in anod? de cat e? Bobina nu trebuie mai mare, doar dioda mai rapida, cred ca acum se si incalzeste mosfetul, corect? Link spre comentariu
albasete Postat Februarie 25, 2015 Partajează Postat Februarie 25, 2015 O rezistenta de 56 K care vine in pin 4 al fiecarui optocuplor. Dioda este BA 159, iar mosfetul nu se incalzeste. Daca pun degetul pe el cam oscileaza usor cifrele. (Prima data inalta tensiune am testato din neatentie cu mana.) Link spre comentariu
vcdec Postat Februarie 25, 2015 Partajează Postat Februarie 25, 2015 Daca un tub consuma de ex 1mA, mie mi se pare f mult 56k, as incerca 4k7 sau chiar 2k2, asa s-ar putea sa mearga si la 153V. Link spre comentariu
albasete Postat Februarie 25, 2015 Partajează Postat Februarie 25, 2015 (editat) Consumul este foarte mic. Ma gandesc, poate acea rezistenta sa fi fost de 5k6 ? Totusi ma framanta gandul de ce am doar tensiunea de 153 V si nu pot regla mai mult. Poate intreb o mare prostie: pot inseria cu 153 Vcc tensiunea de 17 Vcc obtinuti dintr-o sursa reglabila ? Editat Februarie 25, 2015 de albasete Link spre comentariu
vcdec Postat Februarie 25, 2015 Partajează Postat Februarie 25, 2015 (editat) Foarte mic... un nixie "trage" conform catalog peste 1mA http://www.tube-tester.com/sites/nixie/data/z573m/z573m.htm Pe un rezistor serie de 56k avem o cadere de tensiune de 56V, daca ar trece 1mA. Cu sarcina decuplata (sau fara PIC in soclu, cat e tensiunea? Sau e 153V in gol? Puneti 2k2 si va merge perfect si la 153V Editat Februarie 25, 2015 de vcdec Link spre comentariu
albasete Postat Februarie 25, 2015 Partajează Postat Februarie 25, 2015 Este 153 Vcc in gol...In sarcina nu am masurat. Poate am ceva timp in seara aceasta... Link spre comentariu
albasete Postat Februarie 27, 2015 Partajează Postat Februarie 27, 2015 Multumesc domnului Vcdec pentru ajutorul acordat in rezolvarea problemei . La indicatia dumnealui am alimentat ceasul cu 12 Vcc si am putu regla HV la 165 Vcc. Ideea este ca autorul a mentionat alimentarea la 9 Vcc, dar, ulterior am vazut ca in alte scheme plaja de alimentare este intre 9 - 15 Vcc, LM 555 avand tensiunea maxima de alimentare pana la 18 Vcc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum